Üdv a hangok világában!

Forrás: fulorrgegekozpont.hu
Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. A Füll-orr-gége Központ munkatársa, Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, avatja be kedves olvasóinkat a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

Ha a gyermek egyáltalán nem hall, az rendszerint elég hamar feltűnik a szülőknek, hiszen jól érzékelhető jelei vannak. Nem fordul a zenélő játék, vagy a hozzá beszélő szülő felé, hangosabb zajokra sem riad fel. Enyhébb halláskárosodás azonban hosszú ideig rejtve maradhat, nehezen behozható lemaradást okozva a gyermek fejlődésében.

Miért fontos a korai hallásvizsgálat?

Halláskárosodás már újszülötteknél is előfordulhat. Kialakulásának oka lehet genetikai, de méhen belüli fertőzések, terhesség alatt szedett gyógyszerek és a szülés körülményei is előidézhetik. A halláskárosodás érintheti egyik, vagy mindkét fület és különböző fokozatai vannak, felismerése tehát nem minden esetben könnyű.

A halláskárosodás korai diagnosztizálása kritikus jelentőségű, hiszen a hallás elengedhetetlen a beszédfejlődéshez, a nyelvi, kognitív és szociális készségek elsajátításához; az időben megkezdett hallásrehabilitáció pedig nagyban segíti a halláscsökkent gyermekek célzott fejlesztését és szocializálódását.

forrás:elements.envato.com

A gyermek utánzással tanul meg beszélni, ezért fontos, hogy születésétől kezdve a lehető legtöbbet hallja a hangunkat, meséljünk, énekeljünk, mondókázzunk vele. Az újszülött hangképző szervei még nem alkalmasak a beszédre, de öt-hat hetes kora körül a sírás mellett már különböző hangokat is ad, majd innen szépen fokozatosan eljut nagyjából öt-hat hónapos korára a gagyogásig. Egyéves korára pedig sokkal több szót megért, mint amennyit ki tud mondani. Az ép hallás tehát nélkülözhetetlen a beszédfejlődés során.

A korábban használatos szubjektív hallásvizsgálatokról, amelyek a hang hatására bekövetkező viselkedésváltozásokat (ébredési reflex, pislogási reakciók) vizsgálták, mára már kiderült, hogy csak a súlyos fokú halláskárosodást képesek kiszűrni, míg az egyoldalú, közepes vagy kisfokú károsodás esetében megbízhatatlannak bizonyultak.

Az objektív (együttműködést nem igénylő) hallásvizsgálatok jelentősége abban rejlik, hogy már nem a csecsemőtől várjuk a visszajelzést, hanem műszeres vizsgálat segítségével kapunk képet a hallásáról. Ezeknek az eszközöknek a használata gyors, egyszerű és alvásban is kivitelezhető. A mérések szakmai felügyelete audiológus szakorvosi kompetencia.

forrás:elements.envato.com

Hogy zajlik a csecsemők hallásvizsgálata?

Csecsemő és kigyermekkorban két objektív, műszeres hallásvizsgálat létezik:

  1. OAE teszt (otoakusztikus emisszió)

Egy teljesen fájdalommentes, pár perces vizsgálatról van szó, melynek során egy apró mikrofont és hangszórót tartalmazó szondát vezetnek a baba fülébe. Az eszköz segítségével – egy halk, kattogó hangot a belső fülbe jutva – mozgásba hozzák a Corti szervben található külső szőrsejteket. Ezek a mozgások hanghullámokat gerjesztenek, amelyek visszavezetődnek a belsőfül és középfül rendszerén, és az érzékeny mikrofon segítségével detektálhatóak.

A teszt a hallás állapotát méri, illetve halláscsökkenés esetén annak jellegét is megmutatja, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat sikerességét többféle technikai jellegű dolog is befolyásolhatja. A mérés a baba nyugodt állapotában végezhető el, a vizsgálati eredményeket ugyanis befolyásolhatja a gyermek mozgása vagy sírása; de arra is is ügyelni kell, hogy ne legyen magzatmáz a hallójáratban.

  1. BERA (Brainstem Electric Response Audiometry – agytörzsi kiváltott válasz audiometria)

A vizsgálat során a baba egy fülhallgatón keresztül klikkelő hangot fog hallani, a fül fölötti bőrre pedig egy elektróda kerül, amellyel az agyi reakciókat mérik. A vizsgálattal a hallópályák működését lehet feltérképezni, képet kapunk arról, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik, illetve halláscsökkenés mértékének meghatározása is lehetővé válik. A BERA szintén teljesen fájdalommentes, és kb. 20-30 percet vesz igénybe.

Amennyiben a vizsgálatok során halláscsökkenés gyanúja merül fel, altatásos BERA vizsgálat és frekvenciaspecifikus objektív hallásvizsgálatra (ASSR) lehet szükség, ami részletesebb, pontosabb objektív hallásküszöb feltérképezésére ad lehetőséget.

forrás:elements.envato.com

Ha a vizsgálatok igazolják a halláscsökkenést, a gyermeket a diagnózis felállításától számított két héten belül gondozásba kell venni, számára hallókészülék vagy cochlearis implantáció javasolt, és szurdopedagógiai fejlesztésre lesz szüksége.

Mikor javasolt az első csecsemő hallásvizsgálat?

Magyarországon 2015 óta kötelező az újszülöttek objektív hallásvizsgálata, az első teljes körű szűrést pedig BERA készülékkel javasolt elvégezni négy hetes kor előtt. A rendelet értelmében a hallás szűrését 1, 3, 6, 12, 24 hónapos korban, majd 3 éves és 6 éves kor között évente, ezt követően a tankötelezettségig, illetve 18 éves korig kétévente, valamint az iskolába nem járó, otthon gondozott gyermekek esetén a tankötelezettség végéig kell elvégezni.

A koraszülöttek és a halláscsökkenésre rizikófaktorral rendelkező gyermek fokozottan veszélyeztetettnek minősülnek, esetükben szorosabb nyomonkövetésre lesz szükség – hívta fel a szülők figyelmét dr. Kiss Sándor.

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!