Őszi hajbajok
Az egészséges fejbőr általában szagtalan, ám időnként mindenki érzi úgy, hogy kellemetlen fejszagot áraszt a hajkoronája. Ennek oka lehet a szennyezett városi levegő, rossz hajápolási szokások vagy a nem megfelelő termékek használata. Ősszel mindezek mellett a változó időjárás sem segít a haj egészségén, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ápolására.
Ősszel az időjárás megváltozik, hűvösebb és szelesebb lesz, ilyenkor könnyen összekócolódik a haj, nehezebb kibontani. Sokan hajlamosak szárazon tépni a fésűvel, kefével, ami a hajszerkezet roncsolódásához vezet. A csapadékosabb, párásabb idő nehezebbé teszi a formázást, különösen hullámos vagy göndör haj esetén, mert a beszárított haj könnyen visszaugrik az eredeti állapotába.
Emiatt sokkal gyakrabban igazítjuk, fogdossuk, újraformázzuk a hajunkat, több habot vagy lakkot használunk, ami mind a haj zsírosodását, ezáltal lelapulását és szagosodását idézi elő.
Meglepő okok a kellemetlen szagok mögött
A haj, illetve a fejbőr kellemetlen szaga mögött számos tényező állhat. A nem megfelelően ápolt, illetve túl sokat igazgatott haj könnyen bezsírosodik, ami egyenes út a kellemetlen szag kialakulásához. A nem várt jelenséghez az életmód is nagymértékben hozzájárulhat, mivel a városi szmog, a konyhai szagok, az edzések utáni verejték, könnyen beleivódnak a hajszálakba. A fejbőr ezekre a tényezőkre fokozott zsírosodással válaszol.
A nem várt szagot okozhatják bizonyos ételek, melyek nem csak az izzadságon keresztül, de a fejbőrön át is távoznak, további tényezőként hozzájárulva az esetlegesen már enélkül is erőteljes „fejszaghoz”. A hajmosás elhanyagolása, a túl sokáig összefogva hordott haj, a zsírosodást okozó tényezők, illetve a folyamatos kalap vagy sapka használat szintén a kellemetlenség felelősei.
Ha az őszi időszakban nem szárítjuk meg alaposan a hajunkat és emiatt hagyjuk megfázni a fejbőrt, akkor annak szinte biztosan zsírosodás, lelapuló és nehezen elviselhető szag lesz az eredménye. Ráadásul a hajmosás után nedvesen hagyott fejbőr bepállhat, a rajta elszaporodó baktériumok szintén okozhatnak problémát.
Mindezek kiküszöbölésére, érdemes a rendszeres hajmosási szokások közé egy-egy alkalommal eseti frissítő mosást is beiktatni, hogy a felhalmozódott vegyületeket eltávolítsuk a hajról és a fejbőrről.
A haj kellemetlen szagának megelőzéséhez a legfontosabb a kiváltó okok csökkentése. A túlzott zsírosodás megelőzhető, ha a saját adottságainkhoz igazítva heti 1-2 alkalomra csökkentjük a hajmosás gyakoriságát.
A gyakorlat hatására természetes módon csökken a haj zsírosodása. Megoldás lehet még, ha odafigyelünk arra, hogy minél kevesebbszer fogdossuk a hajunkat, hogy minél kevesebb szennyező anyagot vigyünk fel rá a kezünkről.
Zsírosodás ellen a száraz sampon használata is segíthet alkalmanként, amivel egy kicsit kitolhatjuk a hajmosások közti időt. Az étrend megváltoztatásával (kevesebb fűszeres, fokhagymás étel) szintén csökkenthetjük a haj szagosodását. Abban az esetben pedig, ha nagyon megizzadunk az edzőteremben, vagy gyakran főzünk zárt térben, akkor nyugodtan frissítsük fel a fejünket és hajunkat egy hajmosással.
Azt követően azonban figyelnünk kell a haj visszahidratálására, alkalmazzunk hajbalzsamot, illetve 2-3 hajmosásonként a balzsam helyett hajpakolást. Az alapos hajszárításra mindig szánjunk elég időt, mert a hűvös reggeleken könnyen megfázhat a nedves fejbőr, ami a már említett okok mellett egészségügyi kockázatokat is hordoz.
Borítókép: elements.envato.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!