Fejben indul és lélekben folytatódik

Forrás: Sajtóközlemény
A november nem a fogyni vágyók kedvenc hónapja, bár nem ezen múlik a fogyókúra sikere. Amikor akár egyéni motiváció hiányában, akár egyéb okok miatt elmarad a mozgás, a tudatosan megválasztott étrend (mit, mikor, mennyit) segíthet, hogy megszabaduljunk néhány felesleges kilótól.

Az tény, hogy a bikiniszezon előtt és a januári újévi fogadalmak idején kezdenek a legtöbben fogyókúrázni. A borongós, esős, hűvős időjárás nem kedvez az ember hangulatának, hiszen a nyirkos idő és a korai sötétedés nem csal könnyen mosolyt az arcokra.

Sokan nehezebben is állnak neki ilyenkor a fogyókúrának, hiszen a sportoláshoz sem feltétlenül van motiváció, miközben örömforrásnak vélhető egy forró csoki, vagy egy ínycsiklandozó krémes sütemény.

Számtalan olyan helyzet adódhat amikor nem kivitelezhető a sportolás. Előfordulhat, hogy egészségügyi okok gátolják az egyént, de hétköznapi időhiány is állhat az inaktivitás háttérben. A fogyás azonban, nem kizárólagosan a mozgáson és a sportoláson múlik.

A táplálkozással nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megszabaduljunk a ránk rakódott néhány plusz kilótól. Egy fogyókúra elkezdésére sem az időjárás, sem az évszakok nincsenek döntő befolyással. A meghatározó, hogy egyfajta kihívásként tekintsünk a súlyvesztésre, amelyért hajlandóak vagyunk kisebb lemondásokra.

forrás:elements.envato.com

A túlsúlyért legtöbb esetben pszichés probobléma a felelős

Az elhízás hátterében 80-85% százalékban pszichés okok állnak és csupán 10-15 százalékban okozzák egészségügyi gondok a túlsúlyt. Ebből is jól látszik, hogy a fogyás egy összetett pszichés folyamat, ami fejben indul el és a lélekben folytatódik. Hatalmas önismereti út ez, fontos, hogy feltárjuk a súlygyarapodást kiváltó okokat.

Jelentős segítséget nyújthat ebben például a szomatodráma, mely egyszerű,  játékos, kreatív, érzelmekben és felismerésekben gazdag, sok örömmel és érintéssel járó, könnyen elsajátítható terápiás módszer.

A testorientált, tehát a testet alapul vevő önismereti módszer lehetőséget ad arra, hogy saját testünk rejtett működését jobban megismerjük és befolyásolni tudjuk, ezáltal pedig képesek legyünk magunkat komplex, pszichoszomatikus nézőpontból látni.

Sokan stresszevők, azaz esznek, ha szomorúak, ha feszültek, de emögött is lelki folyamatok állnak, melyeket ajánlott megismerni és csak utána lehet elérni a tartós a fogyást, ellenkező esetben a jojó-effektussal találják szemben magukat az érintettek, véli Bús Tímea, életvezetési tanácsadó. 

forrás:elements.envato.com

A sikeres fogyás és a tudtaosan megtervezett étrend elválaszthatatlanok egymástól

Szakemberek szerint, ha kitűzünk egy célt magunk elé, könnyebb hosszú távon tartani a fogyókúrát, hisz a motiváció nagyon sokat segíthet abban, hogy fejben és lélekben is tartsuk magunkat a vágyott elképzelésünkhöz. Ösztönző lehet akár egy döntés is, hogy tudatosan táplálkozunk és megtervezzük: mikor, mit és mennyit fogunk enni.

Sok családban az evés egyfajta szeretetnyelvként is funkcionál, de ha meghoztuk a döntést a változás irányába, mert például szeretnénk beleférni egy csinos régi ruhánkba, vagy épp egy jeles alkalomra formába hozni magunkat, akkor azért áldozatot kell hoznunk.

Ehhez elengedhetetlen, hogy tervezzünk könnyed, egészséges fogásokat. Az étrendünket célszerű egy hónapra előre kitalálni, összeállítani, mikor, mit fogunk fogyasztani.

Persze sok nehéz élethelyzet adódik, például, ha a család másként étkezik vagy ha időhiányban szenvedünk, ezért olyan változatos fogásokat állítsunk össze egy hónapra előre, amelyeket szívesen megeszünk, egyszerűen elkészíthetők és garantálják, hogy nem fogunk éhezni -- magyarázta Bús Tímea.

forrás:elements.envato.com

A szakember szerint speciális fehérjeturmixokat is fogyaszthatunk, melyek nem csak a fogyókúra napi étrend kiegészítőjeként, de komplett étkezés kiváltásaként is funkcionálhatnak.

Ezeknek a könnyen elkészíthető vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított fehérjeturmixoknak további előnye a változatosság, amivel kedvezhetnek a hagyományos ízvilágot preferálóknak, de akár az egzotikusabb, fűszeres ételek rajongóinak is. 

 

Borítókép:elements.envato.com

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!