Shadowork - avagy mit rejt az árnyékunk?

Forrás: noklapja.hu
Napjainkban egyre nagyobb teret hódító shadowork, azaz árnyékmunka segít, ha úgy érezzük, elakadtunk az életünkben. Az árnyékmunka lényege, hogy a pszichénk mélyére lássunk, és megpróbáljuk felfedezni, elfogadni önmagunk azon vonatkozásait, amelyeket elfojtottunk, megtagadtunk, vagy elutasítottunk.

Naplóírás önmagunk jobb megismerése, kiteljesedése érdekében

Az árnyékmunkában az a nagyszerű, hogy egyedül is belevághat az ember. Ebben amellett, hogy pszicológiai könyveket olvasunk, elmerülhetünk úgy is, hogy naplót írunk. Árnyékmunkánk a naplóírás segítségével segít megválaszolni az alábbi kérdéseket, ha úgy érezzük, elakadtunk az életünkben. 

elements.envato.com

  • Mi az a tulajdonság vagy érzelem, ami miatt nem vagyunk kibékülve önmagunkkal?
  • Mit jelent számunkra a kudarc, és hogyan definiálnánk a saját szavainkkal?
  • Mi volt az, amire gyerekként azt mondták nekünk, hogy ne tegyük?
  • Mikor érezzük úgy, hogy törődnek velünk?

Naplót írni olyan, mintha egy képzeletbeli baráttal beszélgetnénk, akivel minden kényes gondolatot megoszthatunk. Nem beszélve arról, hogy költséghatékony, ám annál eredményesebb módszer, ha úgy érezzük blokk gátol minket az életünk valamely területén.

Sokszor nem is gondolnánk, de rendkívül fontos, hogy időnként beszélgessünk önmagunkkal, írni ráadásul sokkal könnyebb, mint szavakban kifejezni az érzéseinket. A naplózás hatékony önismereti eszköz, mely lehetővé teszi, hogy kifejezzük magunkat, és általa felfedezzük tudatalattinkat. 

Az árnyékmunka lélektana

Az árnyékmunka pszichológiai értelemben nem újdonság, hiszen az ötletet először Carl Gustav Jung svájci pszichiáter és pszichoanalitikus népszerűsítette a 20. században. A Psychology and Alchemy című könyvében Jung azt írta, hogy „nincs fény árnyék nélkül, és nincs pszichés teljesség tökéletlenség nélkül”.

A neves szakember állítása egyszerű megfogalmazásában annyit jelent, hogy a hibáink és negatív megéléseink tudatosítása segíthet kilépni a negatív viselkedésminták és megküzdési stratégiák körforgásából. 

elements.envato.com

Nézzünk be rejtett olalunkba! Mit rejt az árnyékunk?

Az „árnyék” szó ez esetben metaforikusan értendő. A saját tudatalattink árnyoldalát jelenti, amit a félelmeink és belső démonaink irányítanak, és amelyek meggátolnak bennünket a kiteljesedésben.

A jungi elmélet szerint az árnyékmunka önmagunk nehezebb, gyakran megtagadott árnyrészei felé fordul. Az árnyék-én kialakulása jellemzően gyermekkorban kezdődik, amikor felvesszük a társadalmi normákat, a szülői elvárásokat és kulturális szokásokat.

Árnyrészünk főként negatív emberi érzelmekből áll. Ezek közé tartoznak legellenszenvesebb emberi tulajdonságaink, például a düh, az önzés és a féltékenység.

Hasznos önismereti, önfejlesztő módszer a naplózás, de vannak helyzetek, amikor muszáj külső segítséget is kérni.

Ha tartósan levertnek, kimerültnek érezzük magunkat, amikor úgy gondoljuk, hogy egyedül nincs kiút az általunk reménytelennek vélt élethelyzetünkből, haladéktalanul forduljunk szakemberhez!

 

Borítókép: elements.envato.com

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!