A túrázás áldásos hatásai

Forrás: Gerinces Magazin
A legideálisabb túraidőszakban már nincs túl meleg, de még igazán hűvös sem, az erdők pedig ezer színben pompáznak. Az őszi kirándulás nemcsak kellemes, de az egészségmegőrzés szempontjából hasznos időtöltés is.

Számos egészségügyi probléma megelőzésében segít a rendszeres túrázás, amely ráadásul bármely életkorban űzhető, semmilyen sportszer nem szükséges hozzá és pénzbe sem kerül.

Milyen problémák megelőzésében hatékonyak a természetben tett kirándulások?

Mozgásszervi panaszok

A rendszeres gyaloglás kiválóan erősíti a láb izmait, a bokát és a térdet. Mivel ilyenkor alapvetően egyenetlen terepen mozgunk, a core izmok, a has- és hátizmok erősítéséhez is hozzájárul. A göröngyös talaj miatt a lábizmoknak és ízületeknek folyamatosan korrigálniuk kell ahhoz, hogy ne essünk el. Ez segíti az ízületek épségének, ügyességének, erejének megőrzését.

Emellett a csontjaink is erősödnek, ami azért fontos, mert így ellenállóbbak lesznek az idős korban jelentkező csontritkulással és törésekkel szemben. A gyaloglás további előnye, hogy sokkal ritkábban fordulnak elő olyan sportsérülések, mint futásnál, tehát nem kell ficamoktól, húzódásoktól tartani.

forrás:pexels.com

Elhízás

A túrázás kardió mozgás, éppen úgy, mint a biciklizés vagy a futás. Kiránduláskor is kalóriát égetünk el, ami hozzájárul a fogyáshoz, az ideális testsúly megőrzéséhez. Az elégetett kalória mennyisége függ a túra hosszától és nehézségétől, de egy óra tempós gyaloglással 400-500 kalória biztosan elégethető.

Visszér

A visszeresség ugyan nem gyógyítható, de korai stádiumában rendszeres mozgással számottevően lassítható. Ha pedig még nem alakult ki, az intenzív gyaloglás kiváló módja a megelőzésnek. A kulcs a rendszeresség: ha valaki naponta, kétnaponta kirándul, tempósan gyalogol, lépcsőzik, akkor máris sokat tett a lábai egészségéért. A kifejezetten megerőltető, nehéz sport ugyanakkor ronthat a visszerességen.

Szív- és érrendszeri problémák

A túrázás során megemelkedik a pulzusszám és nő a vérnyomás, ami segít „formában tartani” a szív- és érrendszert. A rendszeres túrázás hasznos a vérnyomás optimalizálásában, a magas értékek csökkentésében. Hosszú távon a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében kiemelt szerepe lehet.

Immunerősítés

Azok az emberek, akik rendszeresen mozognak a természetben, minden szempontból edzettebbekké válnak. Nemcsak az izmaik, hanem az immunrendszerük is megerősödik. Kevésbé lesznek fogékonyak az őszi-téli időszak vírusfertőzéseivel szemben, és gyorsabban győzik le az esetleges megbetegedéseket.

Mentális állapot

A túrázásnak kiváló stresszoldó hatása is van. Kutatások szerint a szabadban rendszeresen túrázó embereket kevésbé veszélyezteti a depresszió, és jobban is alszanak. Túrázás közben a szervezet endorfint, „boldogsághormont” termel, mely csökkenti a fájdalomérzetet, és javítja a hangulatot.

forrás: pexels.com

 

Borítókép: pexels.com

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!