Kovács Katalin: „Céltudatos vagyok, és többnyire a megoldást keresem”

Háromszoros olimpiai bajnoki, harmincegyszeres világ- és huszonkilencszeres Európa-bajnoki címével Kovács Katalin minden idők legeredményesebb női kajakozója. Habár hét éve visszavonult az aktív versenyzéstől, kicsit másképp, de természetesen ma is minden napja a sport jegyében telik.

Fotó: Falus KrisztaLassan három éve működik Sukorón a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, amelynek a névadója egyben az elnöke is.

Kovács Katalin a munkatársaival közösen világviszonylatban is különleges, a kiemelkedő utánpótlás megteremtésén dolgozó központot alkotott meg, és a kezdetek óta már közel kétszáz gyermek, kölyök, serdülő, ifjúsági és U23-as kajakos és kenus készül az Akadémia keretei között.

A végleges sportkomplexum építése jelenleg is folyik, átadása 2024-ben várható.

A mai napig furcsa érzéssel tölt el, hogy az én nevemet viseli az Akadémia, de roppant büszke vagyok rá,nagyon megtisztelő. Igyekszem mindent megtenni, hogy méltó legyek és sportvezetőként is rászolgáljak erre” – mondja Kovács Katalin.

A család segített a váltásban

Miután sportága minden elérhető csúcsát meghódította, a sajtóban ezekben az években rendszerint csak „Kajakkirálynőként” emlegetett bajnok 2016-ban hagyott fel az aktív versenyzéssel.

„Egy élsportoló az évek múltával érzi, ha közeleg a pályafutása vége. Nekem is inkább az idáig vezető út volt nehéz – mondja. – Körülbelül egy évvel a tényleges befejezés előtt tudtam valóban nagyon határozottan kimondani, hol a vége, akkor került a lelkemben a helyére a kérdés.

Amikor a nagyobbik lányom, Luca megszületett, még bennem volt, hogy szeretnék kijutni a riói olimpiára, utána mindenképpen befejeztem volna. A szülés után pár hónappal elkezdtem a felkészülést, és amikor nem sikerült bekerülnöm a hazai női válogatottba, tudtam: itt a vége.”

Számos élsportoló nehezen találja a helyét a versenyzés éveinek végeztével, Kovács Katalinnál azonban még neki is meglepően rövid idő alatt helyükre kerültek a dolgok.

„Sosem fogom elfelejteni, akkoriban volt egy hosszú utam Szegedről hazáig, amikor tudatosult: a jövő hét már nem úgy fog kezdődni, hogy összepakolom a cuccomat, és lemegyek az edzőtáborba. Akkor úgy gondoltam, nehéz lesz megélni ezt az időszakot, de végül mindössze úgy két hétig kerestem a helyemet.

Ugyanis ott volt a pici lányom, és egyből rengeteg olyan program, pillanat adatott meg vele, amit hosszú ideig nem élhettünk át együtt. Így aztán gyorsan átfordult a helyzet: utána már azt nem tudtam elképzelni, hogy összepakoljak, és hosszú-hosszú időre távol legyek a családomtól.”

Állandó menetben

Miután felhagyott az élsporttal, elsősorban úszni és futni járt.

fotó: Falus Kriszta„A második kislányom, Júlia születése után már nem tudtam a mindennapokba visszaállítani a rendszeres sportolást. Ugyanakkor két kisgyerek mellett az ember állandóan menetben van, rendesen karbantartanak a mai napig. Hiányzik a sport általi kikapcsolódás, néha lelkiismeret-furdalásom is támad, de összességében jól érzem magam a bőrömben.

Amikor a rakparton autózom, és szép idő van, természetesen egyből eszembe jut, milyen élvezetes lenne vízre szállni, de a mai életemmel meglehetősen körülményes lenne ezt összeegyeztetni: egy óra evezés minimum két és fél óra kiesést jelent a napból, és ehhez egyelőre nincs meg bennem a késztetés.”

A gyerekek természetesen aktív, a mozgást szerető családban nevelkednek.

„A kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy a gyerekek sportoljanak. Úgy gondolom, a legtöbb családban alapvető, hogy meg kell tanulniuk úszni, és nálunk sincs ez másképp. Lucával volt egy megállapodásunk: tízéves koráig úsznia kell, utána pedig eldöntheti, mit szeretne sportolni. A kisebbik lányom pedig most tanul úszni.

De nyáron emellett is próbáljuk színesebbé tenni a napjaikat: Luca volt már kajaktáborban, műugrótáborban, az apjával rendszeresen jár futni, vagyis jelen van az életükben a sport. Nem erőltetünk semmit, inkább igyekszünk elmagyarázni, miért fontos ez.”

Céltudatosságot ad a sport

Minderre azért is szükség van, mert éles a kontraszt az aktív életet élő és a nem sportoló gyerekek között.

„Természetesen a mozgáskoordináción, a viselkedésen egyből látom, melyik gyerek sportol, és melyik nem. Igenis szükség van a mozgásra már a kicsiknél is, és természetesen felnőttkorban is.

Utóbbi téren szerintem jó irányba haladunk: rengetegen futnak, fordítanak időt a sportra a szabadidejükben, ami régebben nem feltétlenül volt jellemző ilyen arányban. Remélem, tovább folytatódik majd ez a tendencia.”

Annál is inkább, mert a civil életében Kovács Katalin is a mai napig támaszkodik a sportban tanultakra.

fotó: Falus Kriszta„Céltudatos vagyok, és többnyire a megoldást keresem. Tudom, hogy a buktatókra is oda kell figyelni, de sosem azt nézem, mit miért nem lehet megcsinálni, hanem az ellenkezőjét.

És természetesen az élsportolói életemben kialakított kapcsolatok is sokat segítenek, úgy a sportvezetőkkel, mint például a médiával. Ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy még eredményesebb tudjak lenni a mostani szerepköreimben.”

Nem képeznek kivételt ez alól a régi sporttársak sem.

Janics Natasa világjáró, így vele például nem olyan egyszerű meginni egy kávét, de a közösségi oldalakon azért rendszeresen írunk egymásnak. Más csapattársakkal is tartjuk a kapcsolatot, de a legtöbbünknek kisgyerekei vannak, mindenkinél a család a prioritás.”

A személyes célok ennek megfelelően ma már elsősorban a családra vonatkoznak.

„Boldog, egészséges és büszke anyuka szeretnék lenni, és azt szeretném, hogy a gyermekeim is boldogok és egészségesek legyenek – ha ez megvalósul, én is elégedett leszek.”
 

NÉVJEGY 

Kovács Katalin 1976-ban született Budapesten. Minden idők legeredményesebb női kajakozója és a magyar sporttörténelem egyik legtöbbet elért versenyzője. Első világbajnoki címét 1997-ben, első Európa-bajnoki címét 1999-ben, első olimpiai aranyérmét 2004-ben, Athénban szerezte. Két lánya van, a 9 éves Luca és a 4 éves Júlia. Férje Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!