Nemzetközi férfinap - ünnep a férfiakért

A nemzetközi férfianap célja, hogy támogassa a párbeszédet a férfiakat érintő fontos kérdéskről, elősegítse a nemek közötti egyenlőséget, valamint alkalmat ad arra, hogy felhívja a figyelmet azokra a kihívásokra, amelyekkel a férfiak szembesülnek nap mint nap.

Ugyanakkor jó alkalom arra is, hogy megünnepeljük a társadalmi hozzájárulásukat. Cikkünkben olyan példaképeket mutatunk be, akik nemcsak hivatásukkal, de apaként, edzőként, vagy üzletemberként is inspirálhatják és befolyásolhatják a következő generációt.

Hevesi Tamás énekes, focista, a Magyar Cukorbeteg Futsalválogatott szövetségi kapitánya

Wikipédia

Hevesi Tamást több mint három évtizede, 19 éves korában diagnosztizálták 1-es típusú cukorbetegséggel. A betegség megrázta az énekest, és nagy kihívást jelentett számára, hogy rendszert vigyen az életébe: naponta többször vércukrot mérni, meghatározott időben étkezni, diétázni.

A diagnózis óta vegetáriánus lett, 2010-ben, a Szimpatikának adott interjújában pedig úgy fogalmazott, már nem uralja az életét a betegsége.

Évek óta részt vesz a 7-14 éves korú cukorbeteg gyermekek táboroztatásában: tanácsokat ad, válaszol a kérdéseikre és a betegséggel kapcsolatos tapasztalataival igyekszik segíteni nekik. 

Tíz éve, a megalakulása óta edzi a Magyar Cukorbeteg Futsalválogatottat. Hevesi Tamás szakmai vezetésével a csapat idén júniusban második alkalommal lett Európa-bajnok, így jövőre Magyarországon kerül megrendezésre a DiaEuro elnevezésű rangos esemény.

Elmondása szerint a bajnokság egyik nagyon fontos üzenete, hogy a cukorbetegek is ugyanolyan teljesítményre képesek, mint egészséges társaik, csak több odafigyelésre és komoly orvosi stábbal való együttműködésre van szükség.

Lackfi János író, költő, tanár, műfordító

Wikipédia

Lackfi János író, költő, sokoldalú művész. Nemcsak munkásságával, de édesapaként is pozitív példaként állhat előttünk.

Feleségével, Bárdos Júliával közösen hat gyermekük született, akik közül négyen már kirepültek a családi fészekből, unokákkal bővítve a költő családját.

A József Attila-díjas író szerint a legfontosabb ajándék, amit egy édesapa nyújthat a családjának, az a jelenlét. Saját bevallása szerint nem tökéletes apa, és temperamentumos emberként meg kellett tanulnia kezelni az indulatait.

Amikor egyszer-egyszer ez mégsem sikerül, elengedhetetlennek tartja, hogy bocsánatot kérjen a gyermekeitől.

2020-ban, apák napja kapcsán így nyilatkozott: „A család egy cirkuszi légiakrobatika-mutatvány dinamikájához hasonlít, ahol mindig van egy kéz, ami az éppen zuhanót elkapja és föllendíti... Ez az a kölcsönhatás, ami értelmesen össze tud tartani egy nagycsaládot.”

Csányi Sándor üzletember

Wikipédia

Csányi Sándort a legtöbben az egyik hazai kereskedelmi bank elnök-vezérigazgatójaként ismerik.

Azt azonban már kevesebben tudhatják, hogy nagyon szerény körülmények között nőtt fel vidéken, ahol megtapasztalta, hogy a szegénység nem kíméli a kimagasló képességekkel rendelkező embereket sem.

Magánvagyonából hozta létre a Csányi Alapítványt, mert azt vallja, hogy a tehetségek felfedezése és segítése a legjobb befektetés.

Elsődleges célja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek ne kallódjanak el, aminek az eléréséhez sikeres üzletembereket és hiteles közéleti személyiségeket állított maga mellé, mint Pataki Ági producert, egykori modellt és Sztevanovity Zorán előadóművészt.

Az Életút elnevezésű programban szakemberekkel (pedagógusok, családsegítők, nevelési tanácsadók, pszichológusok) együttműködve segítik a tehetséges gyermekek életkörülményeikből adódó nehézségeinek leküzdését és tehetségük kibontakoztatását.

Hét városban működtetnek közösségi házakat, melyek mentorok vezetésével a fejlesztő foglalkozások, a szülői értekezletek, a különböző programsorozatok és az aktív közösségi élet helyszínei.

A programba bevont gyerekeknek több mint egy évtizeden át fogják a kezét, miközben elsajátítják a sikeres felnőttkorhoz szükséges ismereteket, és lehetőséget kapnak képességeik fejlesztéséhez. A közös élményeken keresztül megtanulják egymás tiszteletét és elfogadását, megélik a valahová tartozás érzését, és életre szóló barátságokat kötnek. 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!