A szaglásunk befolyásolhatja, milyennek látjuk a színeket

2023. 10. 16.
Forrás: ng.24.hu
Az agyunk folyamatosan kapja az egyszerre több érzékszervből eredő információkat, így például a szagok gyakran társulnak valamilyen látványhoz. Ezek feldolgozásához, értelmezéséhez az agyunk kombinálja ezeket az információkat, így a tapintható, a hallható, látható, szagolható információk együttesen kerülnek agyunk elé.

Ennek az asszociációnak köszönhető például, hogy a melegebb színeket (amint ezt a nevükben is jelezzük) magasabb hőmérsékletűnek érzékeljük, vagy épp a mélyebb hangokat a fizikai mélységekkel azonosítjuk, illetve egyes színeket és ételek ízét is összekapcsoljuk, erre példa lehet a narancs.

elements.envato.com

Egy újonnan, a Frontiers in Psychology folyóiratban közzé tett kutatás szerint a szagok és a színek érzékelése összefügghet.

Egy kísérlet során 24 embert beültettek egy elsötétített, tisztított levegőjű terembe, ahol semmi más nem volt, mint egy-egy képernyő, illetve az illatanyagokat a terembe befúvó szerkezet.

Az alanyok azt a feladatot kapták, hogy a képernyőn számukra megjelenített színt két csúszka segítségével állítsák át semleges szürkére. Minden alany minden illattal 5-5 alkalommal találkozott, és mindegyik esetben végigjátszotta a szín átállítását.

Az így kapott eredményeket értékelte ki azután a kutatócsoport.

Azt találták, hogy a befújt illatanyag befolyásolta, hogy a beállított „szürke” valójában mennyire volt szürke, és milyen más árnyalatok felé tolódott el ehhez képest a beállított szín.

A kísérletek során kávé, menta, cseresznye, citrom és karamell illatát fújták be (külön-külön), ezek eltérő mértékben módosították a színérzékelést. Kontrollként tiszta víz volt még az illatszóróban, ezt is végigtesztelték a szakemberek.

A citrom illata hatására a sárgás-zöldes, a karamell hatására sárgás-barnás, a cseresznye és a kávé illata hatására vöröses-barnás, a menta hatására barnás felé tolódott el a látott szín, ám a tiszta víz hatására valóban szürkére állították az alanyok a képen látható színt.

A kísérlet helyszínének sematikus rajza. FORRÁS: FRONTIERS IN PSYCHOLOGY

Vagyis, az egyes illatok befolyásolták azt, hogy milyennek látszott a megjelent szín.

Az eltérések megfeleltek a szín és illat közti, korábban már feltárt érzékszerveket összefogó asszociációknak, egy kivételt a menta jelentette, ez valamilyen okból nem a várt zöldes-kékes felé, hanem a vörös felé tolta el a színérzékelést.

A kutatók egyelőre nem tudnak pontos magyarázatot adni a jelenségre, számos elképzelés is felmerült, amelyek közül további vizsgálatokkal lehet majd kideríteni, melyik állhat a legközelebb a valósághoz.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!