Maradandó változásokat okozhatnak a traumák az ember agyában

Forrás: hvg.hu
A Radboud Egyetem orvosi központjának szakemberei szerint az embert ért komoly csapások bizonyos fokig megváltoztatják az agy működését, szerkezetét, akár előre jelezve a pszichiátriai rendellenességek kialakulását.

A kutatók 170 emberen végezték el a vizsgálataikat. Többek között az őket ért csapásokra is összpontosítottak, olyan tényezőkre vagy eseményekre, amelyek negatív hatással lehetnek a fejlődésre (például szülés közbeni szövődmények, az anya terhesség alatti dohányzása, bántalmazás, súlyos baleset).

A kutatók alanyaik 25 és 33 éves korában szkenneléssel vizsgálták meg az agyszerkezetüket, majd mesterséges intelligenciát vetettek be annak tisztázására, hogy van-e összefüggés az átélt viszontagságok és az agyi minták között.

elements.envato.com

Egyértelműen kiderült, hogy létezik ilyen kapcsolat, sőt ez igen stabil: mindkét életkorban megtalálták.

Azzal, hogy kiderült, hogyan reagál az agy a viszontagságokra, akár megjósolható, kinél alakulnak ki nagyobb valószínűséggel pszichiátriai problémák. A csapásokhoz kapcsolódó eltérő agyi mintázat ugyanis összefügg a szorongásos tünetekkel, és az ilyen típusú panaszok központi szerepet játszanak számos mentális rendellenességben.

 

Borítókép: element.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!