Alvás közben is figyelnek ránk a kutyák

2023. 09. 18.
Forrás: hvg.hu
Egészen meglepő megállapításra jutott egy 13 kutyával végzett vizsgálat: úgy tűnik, még álmukban is figyelnek az emberi és más kutyáktól eredő hangokra – ez pedig az első bizonyíték a kutyák alvás közbeni, komplex hallási folyamatára vonatkozóan.

A tanulmányt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusai jegyzik, megállapításaikat pedig a Scientific Reports folyóiratban publikálták néhány napja.

A vizsgálatokhoz a kutyákat olyan eszközökre kötötték, amelyek mérni tudják az állatok agyhullámait az egyes eseményekhez kapcsolódóan. Ezt követően emberi és kutyahangoknak tették ki őket, miközben ébren voltak, valamint álmosak voltak, vagy már teljesen elaludtak.

Valamennyi hangot ugyanazon a hangerőn játszottak, és egységesen egy másodpercesek voltak. Többféle hang is volt ezek között, egyebek mellett ugatás, nevetés, sóhaj, ásítás és köhögés is – de olyanok nem, amelyek az állatok felébredéséhez vezettek volna.

elements.envato.com

Mint kiderült: a kutyák a jelek szerint – még akkor is, amikor nem REM-fázisban aludtak – képesek voltak megállapítani, hogy az adott hanghatás embertől vagy kutyától származik, és hogy az pozitív vagy semleges.

Mint a Science Reports írja, ezt a képességet már főemlősök esetében is kimutatták (például embereken), valamint nem főemlősökön is (egereken). Ez pedig, mivel sok időt töltünk alvással, kulcsfontosságú szerepet játszhatott a túlélésben.

A kutyákkal kapcsolatos megállapítások igazolásához még további vizsgálatok szükségesek – ám már ez is egy újabb eleme annak a listának, amelyen az emberek és a kutyák alvási szokásainak hasonlóságai sorakoznak.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!