Boldogság ősszel

Forrás: Marie Claire
Elkezdődött a tanév és visszatértünk a mókuskerékbe. Érdemes ilyenkor kialakítanunk olyan szórakoztató és boldogságot hozó rituálékat, amik feldobhatják az életünket.

A nyár a nagy családi és baráti kerti partikról, mezítlábas szaladgálásról és nyugalomról szólt, így sokként hathat visszatérni ősszel a hétköznapokba. Nem kell azonban, hogy így legyen. 

A szeptember olyan, mint egy mini újév. A szülők megszállottan keresik az uzsonnásdoboz tetejét, a tornacipőt és újraszervezik a család mindennapjait. A felnőttek harmada számolt be arról a CivicScience által végzett közvélemény-kutatásban, hogy úgy érezték, ez a nyár volt az első normális hosszú évek óta. Pont emiatt még sokkolóbb és szomorúbb lehet egyre távolabb kerülni szeptemberben a pihenős-nyugodt napoktól.

elements.envato.com

Keressük az őszben az örömöket

Ahelyett, hogy siratnánk a nyár végét, a pszichológusok és coachok azt javasolják, inkább tűnődjünk el azon, mit is jelentett nekünk.

Miért élveztük annyira a nyarat? Mi volt az, ami az örömet jelentette benne? 

Talán ez segít a mélyére ásni annak, mivel szerezhetünk magunknak örömet, és átvinni ezeket a boldogságot okozó dolgokat az őszbe is. Ez segíthet, hogy képesek legyünk hagyni a munkát esténként és több időt töltsünk a szeretteinkkel.

Érdemes azokat a dolgokat, amik fontosak voltak nekünk a nyárban, beépítenünk az őszi mindennapok rutinjába is. Kézzelfogható emléke lehet a strandon töltött boldog pillanatoknak, ha kirakunk egy jól sikerült képet a családi nyaralásról, amire ránézhetünk és erőt adhat. Egy éjjeliszekrényen hagyott könyv emlékeztethet arra, hogy ősszel is szakíthatunk időt az olvasásra. 

elements.envato.com

Nem kell ahhoz nyárnak lennie, hogy élvezzük a finom ételeket, barátokkal töltött időt vagy zenét ősszel is. A szilva és szőlő is van olyan finom, mint a dinnye. És ha új recepteket próbálunk ki a friss almával, répával, az evés is a boldogság forrása lehet ősszel. Kicsit nehezebb ugyan az őszben is ugyanazt a spontaneitást megőrizni, ami átitatta a nyarat, de több kreativitással sikerülhet.

Őszi szorongás és depresszió

Ahogy rövidülnek a nappalok, egyre jobban behálózza az embert az őszi szorongás. A szezonális hangulati zavar az emberek 5 százalékát érinti, és a depressziószerű tünetek már az ősz elején jelentkezhetnek, amikor tulajdonképpen még nyári időjárás van. „Ha a reggel és este csípősebb és rövidebbek a nappalok, már érezheti az arra fogékonyak a szezonális depresszió tüneteit” – erősítette meg Kelly Rohan, a Vermonti Egyetem pszichológia professzora.

A fényterápiát ezért érdemes már az ősz elején elkezdeni. A hosszú távú javulás érdekében a kognitív terápiát, pszichoterápiát is javasolják a szakemberek. A naplóírás, minél több elfoglaltság a szabad levegőn szintén hatékonyan enyhítheti az időjárással összefüggő szorongásos tüneteket. 

elements.envato.com

Ősszel is legyünk a szabadban

Nem véletlenül szorgalmazzák a szakemberek, hogy töltsünk minél több időt a természetben, szabad levegőn. Már egészen kevés idő, akár egy parkban, jelentős pozitív hatással lehet a boldogságérzetünkre. Egy 2019-es tanulmányban, melyben 20 ezer embert vizsgáltak, azt figyelték meg, hogy ha heti két órát valaki a természet közelében töltött, javult a testi-lelki egészsége. 

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!