Öt tünet, mely nőgyógyászati daganatot is jelezhet

Forrás: Pharma Online
A rosszindulatú nőgyógyászati daganatok főleg menopauza után gyakoriak, ám a fiatalabbakat is egyre többször érintik. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza elmondja, melyek azok a tünetek, amelyek akár nagyobb bajt is jelezhetnek.

A nőgyógyászati daganatot jelző panaszok nem mindenkinél egyformák, ráadásul nem minden nőgyógyászati ráknak lehetnek jellegzetes tünetei. Általánosságban azonban elmondható, hogy ha szokatlan hüvelyi vérzése van – főleg menopauza után –, mindenképp forduljon orvoshoz, ugyanis akár komoly problémára is felhívhatja a figyelmet.

elements.envato.com

A szakemberek azt is javasolják, hogy ha bármilyen tünete (pl. fájdalom, vérzés, puffadás) 2-4 hétnél tovább tart, akkor is érdemes orvoshoz fordulni, hiszen bár a panaszokat sokszor más is okozhatja, de az egyetlen módja annak, hogy megtudja, mi is áll a tünetei mögött, az, ha kivizsgáltatja magát. Legjobb, ha évente, szűrésen is megjelenik a páciens, tünetmentesen!

Ez azért is fontos, mert a korai felismerés és az időben megkezdett kezelés a kulcsa a gyógyulásnak, a rák visszaszorításának.

Mely tünetek jelezhetnek nőgyógyászati daganatot?

Fájdalom

A kismedencében vagy derékban érzett fájdalom a méhtest, illetve a petefészekrák tünete is lehet, de az is előfordulhat, hogy egy másfajta rák áttétet képzett és az okozza a kellemetlen érzést. Érdemes tudni, hogy ha szűkület jött létre egy bélszakaszon vagy ha fokozott a gázképződés, az puffadáshoz vezet, ami feszítő fájdalmat okozhat - maga a puffadás is több nőgyógyászati daganatot is jelezhet! Éppen ezért, ha több mint négy hétig ugyanazon a helyen fájdalmat érez, mellette puffad, jelentkezzen be orvosához!

Rendellenes hüvelyi vérzés

Rendellenes hüvelyi vérzést igen sok probléma okozhat – főleg a fogamzókorú nők esetén –, azonban érdemes tudni, hogy a méhnyálkahártyarákban diagnosztizált nők több mint 90%-a tapasztal rendszertelen vérzést, így jobb óvatosnak lenni, ráadásul a panaszt okozhatja méhnyak- vagy hüvelyrák is. A vérzés sokszor az együttlétek alkalmával is fellép. A nők ilyenkor szokatlan intim folyást is tapasztalhatnak, ami ugyan fertőzés jele is lehet, ám a mellrák kivételével az összes nőgyógyászati rák lehetséges tünete is egyben.

elements.envato.coiom

Gyors teltségérzet

A gyors teltségérzet legtöbbször az étrend megváltoztatásának eredménye (pl. magasabb rostbevitel miatt). Viszont, ha a táplálkozását nem reformálta meg, és úgy veszi észre, hogy hamarabb jóllakik, mint máskor, akkor az akár petefészekrák tünete is lehet – főleg akkor, ha puffadás, hányinger, étvágytalanság, has-és hátfájás is társul hozzá. Bár ezen tüneteket gasztroenterológiai probléma is okozhatja, érdemes nőgyógyásszal is konzultálni.

Fogyás

Amennyiben valaki nem változtatott az étrendjén, és nem végez több testmozgást, a fogyás általában valamilyen problémát jelez. Ez lehet hormonális (pl. pajzsmirigy túlműködés), belgyógyászati zavar is, de bármilyen rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet. Ennek oka a daganat miatt fellépő gyors teltségérzet, étvágytalanság, ráadásul a rákos sejtek igen sok energiát használnak fel, és olyan anyagokat termelhetnek, amelyek befolyásolják a szervezet anyagcseréjét.

Vizelési/székelési zavarok

Sok nőgyógyászati rák jele, hogy megváltoznak a fürdőszobai szokások és vizelési/székelési zavarok lépnek fel. Igen gyakori, amikor a beteg azt tapasztalja, hogy sűrűbben kell vizelnie és mintha folyamatos nyomás alatt lenne a húgyhólyagja. Ezt akár daganat is okozhatja, ami, ha a vastagbelet nyomja, akkor az székrekedést okozhat, mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

elements.envato.com

Nem elég a méhnyak szűrése

Amennyiben valakinél felmerül a rosszindulatú nőgyógyászati daganat gyanúja, nem elég csupán az évenkénti méhnyak szűrésen részt vennie, hiszen az a többi rákot nem mutatja ki. Javasolt ilyenkor a tumormarkerek meghatározása, ami egy laborvizsgálattal megtörténhet. Emellett fontos a fizikális, valamint különböző képalkotó vizsgálatok elvégzése is (hasi/hüvelyi ultrahang, CT, MRI).

Amennyiben kiderül, hogy rosszindulatú daganat okozza a panaszokat, a kezelés minden esetben személyre szabott, hiszen ez függ a rák típusától, stádiumától, valamint a beteg egészségi állapotától. Ezek alapján lehet kemo/sugárterápia, célzott gyógyszeres kezelés, hormonterápia, immunterápia, loop konizáció, illetve a méh/petefészek radikális eltávolítása (akár együttesen).

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!