Élmények odaátról

2011. 01. 14.
Szerző: Szimpatika
Egy asszony esetét írta le, akinek epeműtétje során leállt a szíve. Az asszony újraélesztése után elmesélte, hogy az operáló orvos lábán felemás színű zokni van. S valóban az volt. Azt is tudta, hogy az egy emelettel feljebb lévő orvosi szobában a műtéti táblán kiket írtak ki operációra aznap. S valóban azok voltak. Az eset leírása azért járta be a világsajtót, mert az asszony mindkét szemére vak volt.
Nincsen arról statisztika, hogy hányan lehetnek azok az emberek, akik egy baleset során, esetleg valamely reinkarnációs hipnózis alatt átélik a halált. Megtapasztalják, hogy milyen érzés odaát lenni, s ettől kezdve hiszik, hogy van egy másik élet az élet után. Sorsfordító élményeikről ritkán és keveset beszélnek. Talán attól félnek, hogy kinevetik, vagy őrültnek tartják őket.

A halálközeli élményekről az eddigi leghíresebb könyvet Raymond Moody amerikai kutató orvos írta 1976-ban. Az a címe: Élet az élet után. Ebben összegyűjtötte a klinikai halálból visszatért emberek beszámolóit. Azóta sokan foglakoztak hasonló élmények gyűjtésével és feldolgozásával. Valamennyien azt állítják, hogy a halálközeli élménybeszámolók hasonlítanak egymásra. Békességet éreznek, egy fényes alagúton kell áthaladniuk, s lepereg előttük életük filmje.

Senki sem tudja tudományosan bizonyítani, ezért nem is lehet kizárni, hogy a klinikai halál állapotában megpillanthatjuk abból a másik világból magunkat, s mindazt, ami itt maradt. Sokan vannak azonban, akik a halálközeli élménybeszámolók mögött egyfajta hallucinációt, az oxigén nélkül maradt agy vízióit vélik felfedezni. Azt bizonygatják, hogy a látomás csupán a haldokló agy játéka, melynek oka a szén-dioxid mennyiségének emelkedése a vérben. A békesség érzéséért a stresszhelyzetben felszabaduló endorfinok felelősek, az alagút-élményt pedig a látásért felelős agykéregrész megzavart működése hozza létre. Nagyon sok tudóst izgat ez a feltételezés. Dr Melvin Morse amerikai gyerekgyógyász például tudományos kontroll alatt vizsgálta újraélesztett gyerekek agyának működését. Mérte a vércukor-, vérgáz-értékeket, EEG-t csinált, és bebizonyította, hogy  az életbe visszatért gyerekek beszámolói nem magyarázhatók agyuk működésének változásával.
Kinek van igaza? Aki hiszi, hogy van élet a halál után? Vagy annak, aki úgy hiszi nincs? Honnan tudhatnánk? Hiszen mindkét állítás a hit világába tartozik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!