Egy ölelés többet ér a pániknál

2008. 04. 03.
Ha csecsemőnk sír, az esetek többségében semmi ok az aggodalomra, a baba csupán beszélgetni szeretne. Soha ne essünk pánikba, inkább gondoljunk bele, mit szeretne a kicsi: lehet, hogy éhes? Talán tele a pelenka? Álmos? Netán ölelésre vágyik? A babáknak gyakran szeretetre, simogatásra van szükségük.
Ne nagyon hallgassunk az olyan véleményekre és kijelentésekre, hogy a sírás erősíti a tüdőt. Minden gyermek önálló egyéniség, és különböző módon juttatja érvényre a kívánságait. Mindaddig, amíg megtanul beszélni, az egyetlen kifejezőeszköze a sírás. Az úgynevezett "hasfájós" babák például sokkal ingerültebbek társaiknál. Velük legyünk mindig nagyon figyelmesek az étkezések során, különösen figyeljünk oda, mi nyugtatja meg őket. Soha ne maradjon el a büfiztetés, és szoptatás után ne nagyon mozgassuk, tornáztassuk őket. Azok a babák is ingerültebbek lehetnek, akiknek nincs kialakult napirendjük. Az állandó utazgatások, folyton érkező vendégek szeszélyessé és mogorvává tehetik az újszülöttet.

Nyűgössé válhat a baba attól is, ha idő előtt el kell szakadnia a mamától, mert bölcsődébe kerül vagy bébiszitter vigyáz rá. Minden olyan tényező, amely jelentősen megváltoztatja a baba kialakult életritmusát, jelentősen befolyásolja a hangulatát. Ha megtehetjük, szánjunk néhány napot vagy hetet az előkészítésre. Vigyázat, néhány gyerek nem azonnal reagál a történtekre, lehet, hogy csak később lesznek látható következményei a változásnak. Különösen az újszülöttek vagy az egész piciként kórházba kerülők lehetnek akár heteken keresztül is sírósabbak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!