Ne hagyd megrohadni a gyümölcsöket!

Forrás: greendex.hu
Íme néhány tipp, mihez is kezdhetünk velük, ha meg akarjuk kímélni a kétes frissességű finomságokat a szemétbe vagy a komposztba kerülés gyalázatától.

Expressz lekvár

Nem kell feltétlenül maratoni előkészületeket követően órákig a tűzhely mellett állva kavargatni a forró gyümölcspürét, hiszen ma már sokkal gyorsabb megoldások is léteznek. A megmaradt, kissé túlérett gyümölcsökből némi cukor és egy kis pektin vagy természetes megoldásként chiamag segítségével pillanatok alatt finom, sűrű lekvárt készíthetünk.

Ráadásul minél kevesebb ideig főzzük, annál egészségesebb marad, hiszen a gyümölcsök megőrzik nemcsak az ízüket, hanem a formájukat és az aromájukat is. A szezonális bogyós gyümölcsöket turmixolni sem szükséges, hiszen hamar szétfőnek, de ha például körtéből vagy szilvából főznénk lekvárt, a hőkezelés előtt érdemes kicsit áttörni botmixerrel.

elements.envato.com

Ha nagyobb adagot készítünk, érdemes tiszta, (mikróban vagy sütőben alacsony hőfokon) sterilizált befőttes üvegekbe tölteni a kész lekvárt, illetve ha biztosra mennénk, szórjunk egy pici szalicilsavat a tetejére. Amennyiben csak kis adagot készítünk, nem kell különösebben bajlódni a tartósítással sem, csak tegyük csatos üvegbe, és tároljuk a hűtőben, illetve próbáljuk minél hamarabb elfogyasztani!

Gyümölcsöntet

Ha már unjuk a fagyihoz, süteményekhez a csokiöntetet, vagy egyszerűen közelebb áll hozzánk a gyümölcsös ízvilág, nagyon fogjuk szeretni a bogyós gyümölcsökből készült önteteket. Az elkészítés nagyon hasonló a lekváréhoz, csak természetesen nem kell bele zselésítő anyag, illetve fontos, hogy sima, egyenletes állaga legyen. Legjobb a főzést követően átpréselni egy sűrű lyukú szűrőn vagy szitán. Különösen a kis magokat tartalmazó gyümölcsök esetében fontos, hogy ne sumákoljuk el ezt a kissé macerás lépést.

A kész szósszal nyakon önthetünk bármilyen pitét, piskótát, gofrit, palacsintát, sőt, a bátrabbak akár vadhúsok mellé is tálalhatják, különösen, ha fanyarabb gyümölcsökből, kevesebb cukor hozzáadásával készítik el.

Turmix, smoothie

Nincs is hűsítőbb, egészségesebb reggeli- vagy desszertalternatíva egy jó kis smoothie-nál, amely tulajdonképpen egy sűrű, tejmentes gyümölcsturmix. Elkészíthetjük bármilyen gyümölcsből, tehetünk bele cukrot, mézet, édesítőszert, és fűszerezhetjük vaníliával, fahéjjal, szerecsendióval. Igazából a variációk száma végtelen, csak a képzeletünk szabhat határt.

elements.envato.com

Ha nem vagyunk tej-, illetve laktózérzékenyek, dúsíthatjuk joghurttal, tejszínnel, tehéntejjel is, így akár egy köztes étkezést is kiválhatunk vele. Természetesen, ha az előbb említett csoportba tartozunk, akkor növényi tejjel is felturbózhatjuk.

Népszerű nyári smoothie-kombinációk lehetnek az áfonya-alma-barack, a banán-málna-ananász, illetve a görögdinnye-narancs-ananász, valamint az összes bogyós gyümölcs.

Nyári gyümölcskenyér

A banánkenyér régi nagy kedvenc, bár inkább az őszi-téli időszakban készítjük szívesen, és persze minél érettebb a hozzá felhasznált gyümölcs, annál édesebb és ízesebb lesz a sütemény. Ennek analógiájára bátran használjuk fel a maradék túlérett (nem penészes!) málnát, epret, szedret, ribizlit egy egyszerű, de nagyszerű kevert tésztához, és süssük meg szeretett banánkenyerünk nyári változatát!

Hozzávalók:

  • 17,5 dkg vegyes erdei gyümölcs,
  • 17,5 dkg puha vaj,
  • 17,5 dkg porcukor,
  • 25 dkg finomliszt,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 2 db nagyobb tojás,
  • 2 teáskanál vaníliakivonat,
  • 1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez).

elements.envato.com

Elkészítés:

  • A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vajat, a tojásokat és a vaníliaaromát a robotgép keverőtáljába tesszük, és jól összedolgozzuk.
  • Egy kenyérsütőformát alaposan kivajazunk, az alját kibéleljük sütőpapírral.
  • A tészta egyharmadát simítsuk az előkészített formába, szórjuk rá a gyümölcsök harmadát, majd megint egy kis massza következik, újra gyümölcs, ezt még egyszer megismételjük.
  • 160 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 60 perc alatt megsütjük.

Gyümölcskocsonya

A maradék gyümölcsök egyik legjobb felhasználási módja nyáron, ha egy ilyen könnyed, hűsítő desszertet készítünk belőle. A gyümölcskocsonya nem más, mint gyümölcslé, szezonális gyümölcsök, zselatin és egy kis cukor kombinációja. Az alapja minden esetben valamilyen gyümölcslé, amely harmonizál a felhasznált gyümölcsök ízével. A fehér szőlőlé például elég semleges ízű, színtelen, így nem fedi el a szép bogyós gyümölcsöket vagy szeleteket.

Fél kg gyümölcshöz 1 csomag zselatinra (kb. 10 gramm), 2 bögre (kb. fél liter) gyümölcslére és 3 evőkanál cukorra lesz szükségünk. Első lépésként a gyümölcsöket tegyük kis tálkákba vagy formákba! Egy másik tálba öntsünk fél bögre gyümölcslevet egy tálba, és szórjuk rá a zselatint, nem kell összekeverni, csak pihentetni 5 percig.

A maradék másfél bögre gyümölcslevet és a cukrot melegítsük össze egy lábasban, majd óvatosan, folyamatosan kevergetve öntsük rá a besűrűsödött zselatinra! Végül öntsük a forró zselatint a formákra, és tegyük őket a hűtőbe legalább 4–5 órára! Ahhoz, hogy a kocsonya kijöjjön a formából, tegyük egy pillanatra forró vízbe! Ha mégsem működne ez a módszer, akkor késsel vágjuk körbe a széleit, mielőtt kiborítjuk egy tányérra!

Maradékmentő gyümölcsleves

A legnagyobb kánikula idején nincs is tökéletesebb étel egy finom, hideg gyümölcslevesnél. Akárcsak gyümölcssaláta készítésekor, ebbe szinte bármilyen gyümölcsöt beletehetünk, ami csak megfelel az ízlésünknek. A legjobbak természetesen a bogyós gyümölcsök, a meggy, a cseresznye, de illik hozzá a barack, az alma és az egzotikus fajták is, mint a mangó vagy az ananász.

elements.envato.com

Íme, egy klasszikus alaprecept:

Hozzávalók:

  • 500 g magozott meggy,
  • 1 db édes alma,
  • 3 db érett kopasz barack,
  • szeder és málna ízlés szerint,
  • 3 evőkanál kristálycukor,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg,
  • 1 ek citromlé (vagy egy fél citrom leve),
  • 40 g puncspudingpor,
  • 2 dl főzőtejszín,
  • 2 liter víz.

Elkészítés:

Első lépés a gyümölcsök előkészítése: magozzuk ki a meggyet, pucoljuk meg és csumázzuk ki az almát, majd vágjuk apró kockákra, és ugyanígy járjunk el a barackkal is! 2 liter vízben főzzük puhára a gyümölcsöket (a szedret és a málnát csak a legvégén adjuk hozzá, nehogy szétfőjenek), majd ízesítsük citromlével, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, valamint keverjünk bele 3 evőkanál kristálycukrot!

Ezt követően egy kis tálban keverjük el a tejszínt és a pudingport csomómentesre! A következő lépés a hőkiegyenlítés, azaz szedjünk hozzá 2 kanállal a forró levesből, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a levesbe! Egyet forraljunk rajta, majd hagyjuk jól kihűlni! Tálalhatjuk tejszínhabbal, mandulaforgáccsal, vaníliafagyival, de magában is tökéletes.

Ízesített jégkocka

Egyszerre mutatós és ízletes megoldás a jégkockatartóba pár szem megmaradt gyümölcsöt tenni a víz mellé.  A jégbe zárt gyümölcsök szép és finom kiegészítői lehetnek a nyári koktéloknak, limonádéknak.

Salátaöntet

A nagyon megnyomódott gyümölcsök már nem nyújtanak túl szép látványt, ilyenkor bizony kénytelenek vagyunk pürésíteni őket. Az így kapott gyümölcslevet nemcsak smoothie-ként vagy öntetként fogyaszthatjuk. Meglepő lehet, de salátaöntetekbe keverve egészen különleges, friss, nyári aromát kölcsönözhetünk a zöldségeknek.

Nincs más dolgunk, mint elkeverni a gyümölcsöt némi olajjal, ecettel és fűszerekkel, hogy a végén enyhén édeskés öntetet kapjunk.

+ 1 Ütős tipp: nyári puncs

Ha szeretnénk valami igazán különleges és látványos megoldással feldobni a nyári kerti partinkat, akkor is bátran használjunk maradék gyümölcsöket! Nincs más dolgunk, mint leturmixolni vagy botmixerrel simára pürésíteni bármilyen gyümölcsöt (itt is nyilván előnnyel indulnak a buliba a bogyósok, az áfonya, a málna, a ribizli, a fekete ribizli, a szeder stb.), és felönteni egy kis (vagy több) rummal és némi dobozos gyümölcslével.

elements.envato.com

Aki pedig igazán dekadens italt szeretne feltálalni a vendégeinek, és nem aggódik az alkohol hatásai miatt, az tehet hozzá még pezsgőt is, és friss gyümölcsöket, hogy ne csak az íz és a hatás, de a látvány is tízpontos legyen. Tálalhatjuk egy szép nagy bólés tálban, merőkanállal kiegészítve, ha pedig trópusi hangulatot csempésznénk a buliba, az üvegtálat egyszerűen cseréljük egy fél dinnyére! Jó mulatást!

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!