Hatékonyabb módszert találtak a HPV okozta rák kezelésére

2023. 08. 08.
Forrás: hvg.hu
Egy kevésbé invazív módszerrel is lehetne kezelni a HPV által okozott rákos megbetegedéseket, valamint a genitális szemölcsöket, vélik a Glasgow-i Egyetem víruskutató központjának tudósai, akik szerint az a mikrohullámmal működő eszköz, amellyel másféle szemölcsöket régóta kezelnek, alkalmas lehet erre a feladatra is.

Szinte az összes méhnyakrákot, valamint a hüvelyi és szeméremtesti, illetve a pénisz- és a végbélnyílás legtöbb daganatát a HPV okozza.

Jelenleg ezek többségét az érintett sejtek, valamint néhány szövet kimetszésével igyekeznek kezelni. Ez hatékony, ugyanakkor rendkívül kellemetlen lehet, vérzést és gyulladást is eredményezhet.

A méhnyak kezelése pedig növeli a későbbi teherbeesés során a koraszülés kockázatát.

Az egyetemen kutató Sheila Graham vezetésével keresett egy csapat új megoldást a problémára. A Swift nevű készülékre is felfigyeltek, amellyel a szemölcsöket is szokták kezelni.

A gép egy miniatűr szondával juttatja el a mikrohullámú energiát a sejtekhez, nagyjából 45-48 Celsius-fokra hevítve őket. A módszer előnye, hogy az egészséges sejteknek nem esik bántódásuk.

Graham a kísérletek során a vírusos szemölcsök kezelésére használta fel a módszert, és 76 százalékos hatékonyságot ért el. Ez jóval több mint a lefagyasztásos módszer 33 százalékos hatékonysága.

A kezelés után ráadásul az immunsejtek is koncentrálódtak az adott helyre, így elpusztították a maradék vírust.

A kutatók laboratóriumban nevelt rákos szöveteken is kipróbálták a gépet, az eredmények pedig igen biztatóak.

A Lancet eBioMedicine című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kezelés beindította a p53 nevű molekula termelődését is, amely a rákos vagy rákmegelőző sejteket arra készteti, hogy felismerjék, hogy megsérültek, és beindítsa náluk az önmegsemmisítő folyamatot.

A csapat azt reméli, hogy még ebben az évben megkezdhetik a klinikai vizsgálatot, hogy kiderüljön, valós környezetben hogyan teljesít a megoldás.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!