5 hasznos tanács a nyári sportoláshoz

Forrás: activebeauty.hu
A sportolók fizikai teljesítményére különböző hatással van a meleg. Van, aki sportolás közben jobban viseli a hőséget, és van, aki kevésbé. Mindenesetre az alábbi tanácsokat mindenkinek érdemes megszívlelnie annak, aki a nyári hónapokra sem szeretné felfüggeszteni a sporttevékenységét.

1. Válasszuk meg jól az időpontot!
Ki korán kel, hűvöst lel: a reggeli órákban még kellemesebb a levegő hőmérséklete, és annak ózonkoncentrációja is alacsonyabb. Ez utóbbi 11 és 19 óra között a legmagasabb. Az ózon ingerli a nyálkahártyákat és a szemet. Nagy koncentrációban légzési panaszokat okoz, különösen sport közben. Mielőtt a szabadban sportolni kezdenénk, minden esetben tájékozódjunk a levegőminőségről!

elements.envato.com

2. Ne feledkezzünk meg a fényvédelemről!
A szabadtéri edzések előtt a bőrünk védelme érdekében mindig használjunk magas faktorszámú fényvédő terméket. A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik vízben vagy a hegyekben sportolnak. A legjobb, ha sportoláshoz olyan fényvédőt használunk, ami nem túl zsíros, mégis vízálló. Az olaj ugyanis eltömíti a pórusokat, és gátolja a verejtékezést, a vízben oldódó krémeket pedig túl gyorsan lemossa az izzadság.

3. Izzadásminimalizálás: viseljünk funkcionális ruházatot!
A megfelelő ruházat engedi lélegezni a bőrt, valamint lehetővé teszi az izzadság gyors elpárolgását. Így a test sportolás közben optimálisabban tudja hűteni magát. Ezenkívül sapkát is tanácsos viselnünk a kánikulában, valamint erős napsugárzás esetén sportnapszemüveggel javallott védenünk a szemünk épségét. Hiszen a fejünk, a szemeink és a tarkónk a legérzékenyebb testrészeink közé tartoznak, ezért különösképpen óvnunk kell őket.

elements.envato.com

4. Igyunk eleget!
A forró napokon és fizikai megterhelés esetén a szokásos folyadékmennyiség három-négyszeresét tanácsos bevinnünk, hogy pótolni tudjuk az izzadás által elveszített vizet (0,5-1,5 liter óránként). A dehidratáció nemcsak a teljesítményünket ronthatja, hanem az egészségünket is károsíthatja.

5. Válasszuk ki a legmegfelelőbb útvonalat!
A szokásos futókörön végig a tűző napon futnánk? Keressünk árnyékos útvonalat vagy edzőhelyszínt – a bőr és a keringés hálás lesz érte!

elements.envato.com

Sport kánikulában: csak óvatosan!
Jó időben nemcsak a kedélyállapotunkra van pozitív hatással, hanem a hőmérő higanyszálának emelkedésével a tréningmotivációnk is exponenciálisan nő. Ennek ellenére: figyeljünk a testünk jelzéseire! Hagyjuk abba a sportolást, ha elkezd fájni a fejünk, szédülést vagy émelygést érzünk. Ilyen esetben keressünk egy árnyékos helyet, hidratáljunk, és hideg vizes borogatással hűsítsük magunkat!

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!