Mekkora hőséget bír ki az emberi szervezet?

2023. 07. 26.
Forrás: hvg.hu
Az elmúlt hetekben a világ több pontján is hőmérsékleti rekordok dőltek meg, Európa déli részén 48 fok is előfordult. Tudósok most arra keresik a választ, hol van az emberi szervezet hőtűrő képességének felső határa.

A brit Roehamptoni Egyetem kutatói önkénteseket kerestek, akik először egy órát pihentek átlagos hőmérsékletben, majd 40-50 fok között párás környezetben töltöttek időt.

A kísérletből kiderült, hogy egy óra 40 és 50 fok között a résztvevők többségének elég volt, hogy anyagcseréjük sebessége jelentős emelkedést mutasson. Ilyenkor ugyanis a test úgy akar védekezni a hőség ellen, hogy éppen ő maga termel több hőt.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!