Körömvirág: kívűl-belül gyógyít
Az orvosi körömvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer- és gyógynövényeknek. Gyakran említik gyűrűvirágnak és kenyérbélvirágnak is.
Virágai átmérője elérheti a 6 cm-t is, sárga és narancssárga színű nyelves és csöves virágszirmokból állnak. A telt virágú fajtáknak csak nyelves virágaik vannak. Kora tavasztól az első fagyokig folyamatosan nyílnak.
Levelei finoman szőrözöttek, lándzsa vagy tojás alakúak, váltakozó állásúak.
A körömvirág egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer- és gyógynövényeknek.
Kívül-belül gyógyít
A körömvirágot már a középkorban is alkalmazták bélzavarok és májbetegségek esetén, és a növénynek még ma is sokféle hatást tulajdonítanak. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog.
Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztma, köhögés, álmatlanság, szívdobogás és szorongásos állapot esetén is. Gyulladásgátló, antibakteriális és fertőtlenítő hatású.
A körömvirág viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezelésként használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr- és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott.
Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladások esetén is.
Körömvirágtea
Virágából forrázatot készíthetünk. Gyomorfekély, nyombélfekély, fertőzéses májgyulladás esetén napi 3 csésze teát igyunk belőle. Vértisztításra és a májműködés javítására pedig 1–3 csészével igyunk 3 héten keresztül.
Lázcsillapításra, görcsoldásra alkalmanként egy csészével ajánlott fogyasztani.
Tudta-e?
- Régen virágait a drága sáfrány hamisítására használták, de sem aromájában, sem színében nem tudta helyettesíteni.
- A kertbe ültetve elűzi a gyökérfonalférgeket, és távol tartja a levéltetveket is.
- Főzete csigaölő.
- Gyógynövényként ülőfürdőnek, teának, borogatásnak, tinktúrának is alkalmazzák.
- Fűszerként az ételeknek sárgás színt, enyhén csípős és kesernyés ízt ad.
- Teljes virága vagy csak a szirmai, de akár a levele és a szára is felhasználható.
- A virága gyakori összetevője volt német leveseknek és raguknak. Az angol „pot marigold” kifejezés is erre utal. A „pot” jelentése ’fazék’, míg a „marigold” jelentése ’körömvirág’ és egyben női keresztnév is. Az aranysárga színű szirmokat vajak és sajtok színezésére is használták.
Borítókép: elements.envato.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!