Körömvirág: kívűl-belül gyógyít

Forrás: greendex.hu
A kedvelt kerti növényt minden bizonnyal egy dél-európai fajból nemesítették. Magva a köröm hajlott ívéhez hasonlít, innen származik az elnevezése. Alacsony tápanyagigényű, és a napos, mérsékelten nedves helyeket kedveli. Íme a gyógyító hatásairól méltán híres növény, a körömvirág.

Az orvosi körömvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer- és gyógynövényeknek. Gyakran említik gyűrűvirágnak és kenyérbélvirágnak is.

Virágai átmérője elérheti a 6 cm-t is, sárga és narancssárga színű nyelves és csöves virágszirmokból állnak. A telt virágú fajtáknak csak nyelves virágaik vannak. Kora tavasztól az első fagyokig folyamatosan nyílnak.

Levelei finoman szőrözöttek, lándzsa vagy tojás alakúak, váltakozó állásúak.

A körömvirág egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer- és gyógynövényeknek.

Kívül-belül gyógyít

A körömvirágot már a középkorban is alkalmazták bélzavarok és májbetegségek esetén, és a növénynek még ma is sokféle hatást tulajdonítanak. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog.

Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztma, köhögés, álmatlanság, szívdobogás és szorongásos állapot esetén is. Gyulladásgátló, antibakteriális és fertőtlenítő hatású.

A körömvirág viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezelésként használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr- és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott.

Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladások esetén is.

Körömvirágtea

Virágából forrázatot készíthetünk. Gyomorfekély, nyombélfekély, fertőzéses májgyulladás esetén napi 3 csésze teát igyunk belőle. Vértisztításra és a májműködés javítására pedig 1–3 csészével igyunk 3 héten keresztül.

Lázcsillapításra, görcsoldásra alkalmanként egy csészével ajánlott fogyasztani.

elements.envato.com

Tudta-e?

  • Régen virágait a drága sáfrány hamisítására használták, de sem aromájában, sem színében nem tudta helyettesíteni.
  • A kertbe ültetve elűzi a gyökérfonalférgeket, és távol tartja a levéltetveket is.
  • Főzete csigaölő.
  • Gyógynövényként ülőfürdőnek, teának, borogatásnak, tinktúrának is alkalmazzák.
  • Fűszerként az ételeknek sárgás színt, enyhén csípős és kesernyés ízt ad.
  • Teljes virága vagy csak a szirmai, de akár a levele és a szára is felhasználható.
  • A virága gyakori összetevője volt német leveseknek és raguknak. Az angol „pot marigold” kifejezés is erre utal. A „pot” jelentése ’fazék’, míg a „marigold” jelentése ’körömvirág’ és egyben női keresztnév is. Az aranysárga színű szirmokat vajak és sajtok színezésére is használták.

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!