Hogyan nyugtassuk meg a kutyánkat a viharban?

Forrás: Marie Claire
A nyárral nem csak a kánikula, de a viharok is együtt járnak. A kutyák már akkor is feldúlttá válhatnak, amikor még mi, emberek nem is sejtjük, hogy hatalmas esőzés, mennydörgés közeleg. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy a következő viharkor megnyugtassuk kutyáinkat!

Ezért félnek a kutyák a viharban

A hangos csattanások és villanások rendkívül ijesztőek a négylábúak számára. Stresszt, szorongást és kiszámíthatatlanságot okozhatnak, ami veszélyeztetheti a kutyák biztonságát.

De nem csak a mennydörgés hangos zajai idéznek elő félelmet a kutyákban. A nyomásváltozás, a sötét égbolt és a villogó fények a levegőben egyaránt problémát okozhatnak.

Ráadásul a levegőben lévő statikus energiát a kutyák szőre “felfogja”, ez pedig szintén hozzájárul a szorongásukhoz.

elements.envato.com

Milyen jelekre kell figyelni?

A kutyák megérzik a légköri változásokat, amikor az időjárás drasztikusan megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a szorongás már a vihar kezdete előtt is kialakulhat.

Ha tehát azt vesszük észre, hogy kutyánk nyugtalanná válik, az jelezheti, hogy vihar közeleg.

Néhány jel, amire érdemes odafigyelni, hogy felismerjük, ha szőrös barátunk szorong:

  • Zihálás vagy bujkálás
  • Járkálás
  • Tágra nyílt szemek
  • Hátrahúzott fülek
  • Ásítozás

Mit tehetünk, hogy megnyugtassuk a kutyánkat vihar közben?

Nem ajánlott kutyát sétáltatni, ha tudjuk, hogy zivatar közeleg, a kihagyott séta miatt pedig a kutyában felgyűlhet a le nem vezetett energia. Néhány dolgot otthon is megtehetünk, hogy az extra energia ne váljon stresszé és szorongássá.

elements.envato.com

Liz Lannie kisállat-viselkedéskutató öt egyszerű, kipróbált és bevált tippet ajánl, amelyek segítségével kedvenceink nyugodtak maradhatnak vihar közben:

  • Nyugtatóspray-k és rágókák – A nyugtatószerek használata segíthet a szorongás általános kezelésében, míg ha rágókát adunk a kutyának, az lefoglalhatja és elterelheti a figyelmét a zivatar hangos csattanásáról és csörömpöléséről.
  • Készüljünk fel előre, amikor csak tudunk – Mivel mostanában országszerte jellemzőek a hőséghullámok, az időjárás egy pillanat alatt megváltozhat. Úgy érhetjük el, hogy kutyánk egész évben nyugodt maradjon viharok esetén, ha érzéketlenné tesszük a zivatarokkal szemben. Játsszunk le viharhangokat, eleinte halkan, majd fokozatosan növeljük a hangerőt, amíg a kutya hozzá nem szokik. Így könnyebb lesz megnyugtatni, amikor a semmiből jön a vihar.
  • Húzzuk el a függönyöket – Ez kétféleképpen is segít, hiszen mint már említettük, a zivatarok esetében nem csak a hangos zajok okoznak szorongást. A villámok villanásai is ugyanúgy stresszelhetik a kutyát. A függönyök behúzása segíthet tompítani a hangokat, és korlátozhatja a hirtelen villanásokat.
  • Biztosítsunk biztonságos menedéket – Kedvencünk elszaladhat, hogy találjon egy helyet, ahol meghúzódhat és elbújhat, így biztosítsunk számára kényelmes, biztonságos búvóhelyet, ahová visszavonulhat.
  • Legyünk mellette – Amint kutyánk megtalálja a biztonságos helyet a házban, legyünk ott számára, öleljük át, mutassuk meg neki, hogy nincs miért aggódnia, és nyugodt jelenlétünkkel csökkentsük a stressz szintjét.

„A zivatarok túlterhelhetik a háziállataink érzékeit, és nagy stresszt okozhatnak. Fontos, hogy minden lépésnél mellettük legyünk, hogy átsegítsük őket ezen” – mondja Liz Lannie.

„A kutyák nagyon reaktív állatok, ha látják, hogy aggódunk vagy idegesnek tűnünk, akkor ők maguk is nehezen tudnak nyugodtak maradni. Nagyon fontos megmutatni nekik, hogy nyugodtak vagyunk, a kutya biztonságban van, és semmi rossz nem fog történni.”

elements.envato.com

Összegzés

Minden kutya más és más, ezért fontos megérteni kutyánk viselkedését. Csak azért, mert egy barátunk kutyája vagy az előző kutyánk soha nem reagált rosszul a zivatarra, nem jelenti azt, hogy minden reakció ugyanolyan lesz.

Legyünk nyugodtak, tartsuk készenlétben egy biztonságos helyet a kutya számára, és legyünk mellette, hogy megvigasztaljuk, ha a stressz jeleit kezdi mutatni.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!