A jóga hatásai a női egészségre

Forrás: jogaklikk.hu
Egy új kutatás eredménye nemcsak arra mutat rá, hogy a jóga összefüggésben van az egészség javulásával, hanem azt is megvizsgálta, hogy pontosan milyen területeken és milyen problémákban tud a jóga segíteni, illetve milyen mértékben.

A kutatást Tornóczky Gusztáv, Bánhidi Miklós, Karsai István, Nagy Henriett és Rózsa Sándor végezték, és 2023 májusában tették közzé eredményeiket.

Munkájuk során 457 egészséges magyar nőt vizsgáltak, akik közül 72,3% jógagyakorló, míg 27,7% jógaoktató volt. Átlagéletkoruk 42,28 év volt.

envato.elements.com

Három csoportra osztották őket a jóga gyakorlásának tapasztalatai és intenzitása alapján:

  • Kezdő jógagyakorlók (1-6 hónap): Akik éppen elkezdték a jóga gyakorlását, és még csak rövid ideje foglalkoznak vele.
  • Középhaladó jógagyakorlók (7-35 hónap): Akik már hosszabb ideje és rendszeresen jógáznak, de még nem oktatnak.
  • Haladó (több mint 3 év): Akik már magas szintű jóga tapasztalattal rendelkeznek, és oktatják is azt másoknak.

A kutatás során különböző kérdőíveket használtak, hogy felmérjék a résztvevők pszichés és testi tüneteit, valamint a jóga gyakorlásának tapasztalatait és gyakoriságát.

A kutatás nemcsak arra mutat rá, hogy a jóga gyakorlás összefüggésben van az egészség javulásával, hanem azt is megvizsgálta, hogy pontosan milyen területeken és milyen problémákban tud a jóga segíteni, illetve milyen mértékben.

envato.elements.com

A vizsgálat szignifikáns összefüggést talált a jóga gyakorlásával töltött idő, illetve a jógagyakorlás gyakorisága és az alábbi egészségmutatók között:

  • Depresszió
  • Szorongás
  • Stressz
  • Pozitív affektivitás
  • Negatív affektivitás
  • Szubjektív egészségi állapot
  • Szubjektív testi tünetek

Depresszió, szorongás és stressz csökkentése

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a jóga jelentős mértékben segíthet a depresszió, szorongás és stressz enyhítésében. Minél többet jógázunk és minél hosszabb ideig gyakoroljuk, annál nagyobb mértékben élvezhetjük ezeket a jótékony hatásokat.

Ebben a nehéz világban, ahol sokakat érintenek ezek a problémák, a jóga egy remek lehetőséget nyújt, hogy könnyebben tudjunk megbirkózni velük, új energiákra leljünk és jobb közérzetet élvezhessünk.

envato.elements.com

Pozitív affektivitás növelése és negatív affektivitás csökkentése

A jóga által átélhető pozitív érzelmek, úgynevezett pozitív affektivitás, szintén nagyobb mértékben tapasztalható a hosszabb ideje és gyakrabban jógázók esetében.

Mindez azt jelenti, hogy a jóga elősegíti a pozitív gondolatokat és érzéseket, amelyek már önmagukban is jót tesznek a lelkünknek, és erőt adnak a mindennapokban.

Ezzel szemben a negatív affektivitás csökkentése is megfigyelhető volt, vagyis a jóga segítségével kevésbé leszünk érzékenyek a negatív érzelmekre.

Szubjektív egészségi állapot és testi tünetek javulása

A jóga gyakorlása nemcsak a lelki egészségre van pozitív hatással, hanem a testi egészségünkre is. A kutatás eredményei szerint a szubjektív egészségi állapot és a szomatikus, vagyis testi tünetek is javulnak a hosszabb ideje és gyakrabban jógázóknál.

Ez azt jelenti, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, javul a vitalitásunk és csökken a fizikai fájdalom vagy kellemetlen tünetek érzése.

envato.elements.com

Miért érdemes tovább jógázni?

Ez a kutatás csak megerősíti mindazt, amit a jóga jótékony hatásairól már eddig is tudtunk. A jóga nemcsak a testet erősíti, hanem a léleknek is segítséget nyújt, hogy megbirkózzon a mindennapi nehézségekkel.

Ezen felül, minél többet jógázunk, annál többet hozhatunk ki a jóga áldásos hatásaiból – ez a kutatás azt mutatja, hogy a legnagyobb hatás akkor érhető el, ha évek távlatában és heti többszöri gyakorlásban gondolkodunk.

A jóga tehát olyan átfogó és sokoldalú módszer, amely egyaránt segít a lelki és testi egészségünk javításában, és azért érdemes gyakorolni, mert minél többet és hosszabb ideig jógázunk, annál nagyobb hatást érhetünk el. 

 

Borítókép: envato.elements.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!