Beszéljünk a szexről

Intim témáról, ugyanakkor alapvető emberi szükségletről lesz most szó,ezúttal Benke Vali Leria szexuálpszichológussal a szakterület sajátosságairól beszélgettünk. A téma azért is fontos, mert számtalan olyan szexuális probléma létezik, melyekkel érdemes foglalkozni, szakember segítségével a hátterét feltárni, így hatékonyan kezelhetővé is válnak ezek az elakadások.

Hogyan látod Magyarországon a szexuálpszichológia helyzetét? Mennyire vannak tisztában az emberek azzal, hogy ezen a téren is lehet segítséget kérni?

Továbbra is gyakran tabu erről beszélni, mégis egyre inkább van nyitottság arra, hogy segítséget kérjen az, aki elakad ezen a területen. De biztosan torzít ezen a megállapításon, hogy én azokkal találkozom, akik elég bátrak, hogy szakembert keressenek.

Benke Vali LeriaMik a leggyakoribb problémák, amelyekkel felkeresnek?

Leginkább a vágy csökkenésével és megszűnésével érkeznek.

Vannak, akik csupán bizonytalanok egy-két kérdés tekintetében, amit senkinek nem tudnak, vagy nem mernek feltenni, továbbá vannak, akik a szexualitás témája kapcsán szeretnék mélyíteni az önismeretüket.

Gyakori az orgazmussal, merevedési és ejakulációs problémákkal küzdők jelentkezése is.

Nagyjából milyen hosszú egy szexuálpszichológiai terápia?

Ez teljesen egyéni és az adott problémától függő, az első alkalmak során tudjuk felmérni, hogy mennyi ideig fogunk együtt dolgozni.

Hogyan képzeljük el a fent említett folyamatokat? Minden esetben be kell vonni a partnert, vagy egyes problémákon lehet egyénileg is dolgozni?

Lehet egyénileg is dolgozni, ugyanakkor van, hogy szükséges a partner bevonása, de tapasztalatom szerint a legtöbb esetben ez nem előfeltétele a változásnak.

unsplash.com

A legtöbb embernek filmbeli jelenetek jutnak eszébe a szexuálpszichológusról. Elmesélnél néhány konkrét módszert, amivel dolgozol?

Tulajdonképpen beszélgetés, feltárás zajlik a szexualitás témájáról, megvizsgáljuk, milyen szexuális tapasztalatok színezik az illető életútját, mi az attitűdje a szexualitással kapcsolatban, hogyan élte meg a kapcsolatait, milyen üzeneteket kapott ezen, illetve a családján keresztül. Hol történhetett olyan tapasztalás az életében, ami ahhoz a diszfunkcióhoz vezette, amivel küzd.

Ez a megértés segít abban, hogy új utakat keressünk, hogy tévhiteket oldjunk fel, olyan új viselkedést alakítsunk ki, amely sikeressé teheti a továbbiakban a szexuális életét.

A következő kérdésemmel esetleg tudunk segíteni a szülőknek, akik kamasz gyerekük első szexuális élménye kapcsán számos aggodalmat cipelnek. Hogyan vélekedsz a szexuális felvilágosításról? Mire érdemes figyelni szülőként ezen a téren?

Erre mindig azt mondom, hogy a legtöbbet azzal segítünk, ha szülőként a saját szexualitásunkkal foglalkozunk, és egyre tudatosabbakleszünk. Mindannyian rengeteg negatív üzenetet hordozunk, amit óhatatlanul továbbadunk a gyermekeknek, akik azonnal megérzik, ha zavarba jövünk, ha ez a téma bennünk feszültséget kelt.

Ezt nem tudjuk leplezni előttük, főleg akkor, ha fel sem ismerjük magunkban. Amit még kiemelnék, az az összehangolódás: hogy ismerjük fel, mire, milyen módon van nyitottsága a gyermeknek, és ennek megfelelően kommunikáljunk.

A szexuális „felvilágosítás” kapcsán a saját praxisomból, tinédzserekkel foglalkozva azt is kiemelném, hogy a témát inkább egy nagyobb folyamat –a nevelés – részeként kellene értelmezni, így sokkal könnyedebbé és természetesebbé válna a dolog. Ha kisgyermekkortól oldottan lehet beszélni a testünk folyamatairól és intimebb kérdésekről is, akkor nem alakulnak ki tinédzserkorban azok a kellemetlen helyzetek, amiket a kamaszok jószerivel csak idegesítő, zavarba ejtő „hegyi beszédnek” tartanak.

unsplash.com

Mit javasolsz azoknak, akik érzik, hogy segítségre van szükségük, de a téma intimitása okán nem merik megtenni az első lépést?

Kollégámmal, Sarkadi Bálinttal írtunk egy könyvet, Szexből is megárt a kevés címmel. Többek közt azért is, hogy ha valaki nem áll még készen arra, hogy felkeressen egy szakembert, de érdekli a téma, és szeretne foglalkozni vele. Ebben sok információ és felfedezést segítő kérdés szerepel, így ténylegesen a megértéshez is el lehet jutni általa.

Megosztanál néhány szempontot, amelya saját szakmai hitvallásodat jellemzi?

Először is nagyon fontosnak tartom, hogy a szexualitást nem választom le a többi életterületről. Mindig az élettörténetbe ágyazva vizsgálom, hisz a szex nagyon ritkán szól a szexről.

Másrészt a szexuális energiára mint teremtő, kreatív energiára tekintek, ami az életünk első pillanatától az utolsóig velünk van, amihez közel kell kerülni, és így a bennünk lévő potenciált fel lehet ébreszteni.

Ne feledjük: egész életünkben szexuális lények vagyunk.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!