Gyermeknaptejeket teszteltek: sem az ár, sem a felirat nem biztosíték

2023. 06. 20.
Forrás: vg.hu
A nyári hónapok erős UV-sugárzásának elhagyhatatlan kellékei a naptejek, a gyermekek bőre pedig különleges elbánást igényel, náluk ugyanis még nem alakultak ki bizonyos védekezési mechanizmusok. A fogyasztó azonban nem dőlhet nyugodtan hátra, ha 50-es faktorszámot lát a csomagoláson, de akkor sem, ha mélyen a zsebébe nyúl az elvárt biztonság érdekében.

A túlzott és védelem nélküli napozásnak, leégésnek sok káros hatása van a korai ráncosodástól a bőrrákig, ezért az UVA- és az UVB-sugárzás elleni védelem rendkívül fontos. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) legújabb ingyenes terméktesztjéből  most 10, minimum 50 faktoros naptejről tudhat meg a fogyasztó részletes információkat. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a termékek ára és minősége között nincs összefüggés. Sőt, az 50-es faktorszám a csomagoláson sincs kőbe vésve a gyakorlatban. Több feliratról kiderült, hogy jól hangzik, de mit sem ér.

freepik.com

Hogy készült a teszt?

A TVE nemzetközi szervezetekkel együttműködve tesztelte a produktumokat. A gyereknaptejek vizsgálata során ellenőrizték, hogy a csomagoláson hirdetett módon, megfelelően védik-e a kicsik bőrét a termékek. Önkéntesek segítségével értékelték azt is, milyen jól használhatók a gyakorlatban; megnézték, tartalmaznak-e nemkívánatos anyagokat. Vizsgálták a környezeti hatásukat és ellenőrizték a címkén található információk helyességét.

Laboratóriumi körülmények között, nemzetközi szabványok alapján mérték a termékek valós fényvédő faktorszámát (SPF: ez mutatja az UVB-sugárzás elleni védelmet) és az UVA-sugárzás elleni védelmét is. Az önkéntesek pontozták a naptejek kozmetikai tulajdonságait is, az anyag beszívódásának gyorsaságát, a termékek állagát, a ragadásmentességét, a zsírmentességét vagy a készítmény illatát.

Egészség- és környezetkárosító tényezők

A szakértők azt is kiderítették, hogy mely produktumokban találhatók olyan összetevők, amelyek káros hatással lehetnek az egészségünkre vagy a környezetünkre – hívja fel a figyelmet Dénes Júlia, az egyesület munkatársa.

  • a propilparabén, a butil-parabén és az ethylhexyl-methoxycinnamate, amely mind a belső elválasztású mirigyek működését károsító, a hormonális rendszerbe beavatkozó anyag.
  • a butylphenyl methylpropional, amely mesterséges illatanyag, és a használata nem biztonságos.
  • továbbá a nanorészecskék (a fény hatására szabad gyökökre bomló titán-dioxid), allergének, octocrylene (fokozhatja a többi fényvédő káros hatását azáltal, hogy mélyen beszívódik a bőrbe, és ott ártalmas szabadgyökök keletkezését segíti elő, illetve a környezetre káros hatással van, különös tekintettel a korallokra).

A nemkívánatos anyagok jelenléte nem számított bele az összeredménybe, mert elsősorban az árucikkek fényvédő hatékonyságának vizsgálata volt a cél. Viszont lehetőségünk van megnézni a termékadatlapokon ezeket az információkat is, és ennek tudatában dönteni egy-egy naptej mellett vagy ellenében.

freepik.com

A faktor nem az egyetlen szempont, amire érdemes figyelni!

A vizsgált naptejek ára széles skálán mozog – általában 1900-12 000 forintos tartományban 100 milliliterenként, és az eredmények ezúttal is azt mutatják, hogy az ár és a termék minősége nem feltétlenül egyenesen arányos. Az utolsó helyen végzett árucikket 3050 forint/100 milliliter átlagáron lehetett megvásárolni a tesztelés idején. Az hagyján, hogy nem a legolcsóbb,  nagyobb baj, hogy kiderült róla: közel sem biztosít a káros sugarak ellen a feliraton jelzett mértékben.

Ennél az ígért 50+-os faktor helyett 21,8-as védelmet mértek. Viszonyításképpen: az első helyen végzett termék átlagára 4200, míg a másodiké 1967 forint volt 100 milliliteres mennyiségre kalkulálva.

A vizsgálatok során további érdekességek is napvilágra kerültek: neves márkák esetén sem lehetünk minden szempontból nyugodtak. 

Egy La Roche-Posay termék például megfelelő védelmet nyújt a napfény ellen, viszont a környezetre és az endokrinrendszer működésére nézve nemkívánatos összetevőket is tartalmaz.

Akármennyit is szánunk tehát naptej vásárlására, érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek mik az erősségei vagy gyengeségei. Legfőképpen, hogy valóban számíthatunk-e a címkén feltüntetett „különleges” védelemre. 

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!