Ezért nőhet lassan a hajunk

2023. 06. 12.
Forrás: Maria Claire
Sokan vágynak olyan hosszú hajra, mint Aranyhajnak a mesében. Ám még a megfelelő ápolás és türelem mellett is gyakori, hogy egy ponton túl egyszerűen nem akar tovább nőni. Legalábbis látszólag.

Számos oka lehet annak – a genetikán túl –, hogy lassabban nő a hajunk, mint másnak. Ezek egy részén lehet javítani. Rossz hír, hogy lehetnek azonban olyan dolgok is a háttérben, amikkel meg kell békélnünk, mert nem változtathatunk.

Számos tényező befolyásolja, milyen gyorsan és hogyan nő a hajunk. Az étkezésünktől a hajápolásban használt termékeken át a genetikáig rengeteg minden együttállása kell ahhoz, hogy elérjük az áhított hosszú, egészséges hajat.

pexels.com

De mi okozhatja, hogy lassan nő a hajunk?

1. Hormonok

Ahogy szinte mindenre, ami a testünkkel történik, a haj növekedésére is hatással vannak a hormonok. A hormonális problémák lassíthatják a haj növekedését, sőt, akár hajhulláshoz is vezethetnek. 

Ha úgy érezzük, hogy lassan nő a hajunk, érdemes egy teljes hormonpanel laborvizsgálatot végeztetnünk, hogy kiderüljön, nem ilyen okok állnak-e a lassan növő haj hátterében.

2. Nem elegendő a tápanyag

Nagyobb szerepet játszik az étrendünk a haj növekedésében, mint gondolnánk. Ha nem eszünk elég vitamint, ásványi anyagot, a hajunk is lassabban nő. 

A Dermatology Practical & Conceptual című bőrgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint a vas, cink, zsírsav, folsav, antioxidáns, fehérje, valamint az A-, D- és E-vitamin bevitele határozza meg, milyen gyorsasággal nő a hajunk.

3. Gének

Vannak dolgok, amiken nem változtathatunk. Ha nem olyan hajtípust örököltünk, egyszerűen elérhetetlen marad a fenékig érő hajkorona. Sőt, az életkor előrehaladtával is lassabban nő és vékonyodik a hajunk.

pexels.com

4. Hajformázás

Ha túl erősen és túl gyakran használunk forró hajformázó eszközöket, károsíthatja a hajszálakat. A sütés, erős szárítás és hajvasalás lassíthatja a hajnövekedés sebességét. De a frizuránk is befolyásolja, milyen gyorsan nő a hajunk. A szoros konty vagy lófarok vagy éppen a hajfestés is gátolja a véráramlást a fejbőrben, lassítva a hajnövekedést. 

Ha szeretnénk, hogy gyorsabban nőjön a hajunk, a szárazsampon használatát is jó, ha a minimálisra szorítjuk vissza, mivel eltömheti a hajhagymákat.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!