Ezekkel az esti szokásokkal nem teszünk jót a bőrünknek

Forrás: nlc.hu
Mint sok minden másban, így a bőrápolásban is a legjobb a megelőzés. A jó hír viszont az, hogy ha ez valamilyen oknál fogva eddig nem így történt, akkor is megéri elkezdeni, akár már ma este! Lássuk, melyek azok a tipikus hibák, amiknek a tudatosításával már meg is tettük az első lépést.

Nem tisztítunk elég alaposan

Az egyik legnagyobb baki, amit elkövethetünk az esti rutin során, ha félvárról vesszük az arctisztítást. Az arc alapos letisztítása ilyenkor elengedhetetlen, még akkor is, ha éppenséggel ki sem tettük a lábunkat otthonról, és egész nap csak mackónadrágban, smink nélkül tébláboltunk a négy fal között – mondják a szakértők.

A bőrünk ugyanis éjjelente, alvás közben regenerálódik. Ha előtte nem tisztítjuk meg alaposan az arcunkat, olyan szennyeződések telepednek meg rajta, mint a por, a dohányfüst vagy fölösleges kozmetikai, sminktermékek.

Ezek eltömik a pórusokat, meggátolva ezzel a megújulási folyamatot, ráadásul gyulladásos folyamatokat indíthatnak be, aknékat, pattanásokat okozva.

pexels.com

Nem, vagy nem jól hidratálunk

Bőrünk regenerálódásának is van egy sajátos ritmusa; a már említett éjszakai újjáépülés során fogékonyabb arra, hogy befogadja a különféle hatóanyagokat. Ezért sem mindegy, hogyan választjuk meg az éjszakai hidratálónkat. Ahhoz, hogy a legjobb hatást elérjük, célszerű egy tápanyagokban gazdagabb, a könnyű állagú és gyorsabban felszívódó nappali krémünknél.

A ló túloldala

Míg vannak, akik szerint a smink lefekvés előtti lemosása is megspórolható, mások lehet, hogy épp a túlzásba vitt ápolási szertartásukkal követnek el hibát. A sok arcmosással, az indokolatlannál többfajta kozmetikum bevetésével nem, hogy a kívánt célt nem fogjuk elérni, de kifejezetten rosszat is tehetünk vele az arcbőrünknek. Kiszáríthatjuk, roncsolhatjuk a szerkezetét.

freepik.com

Túl meleg vízzel mosakszunk

Csakúgy mint a forró levegő, a meleg víz is száríthatja a bőrünket, ami felgyorsíthatja a bőr öregedését. Ha nem szeretnénk idő előtt elveszíteni a rugalmasságát, akkor az arcunkat csak langyos vagy hideg vízzel öblítsük át. Fontos, hogy az arctisztító használata után se feledkezzünk meg róla, mert a leoldott szennyeződést és festéket csak a víz mossa le végleg a bőrünkről.

Túl sokat kütyüzünk lefekvés előtt

Nagyon nem tesz jót az sem, hogy sokszor már az esti rutinunk szerves része, hogy még elalvás előtt, az ágyban fekve is a telefonunkat pörgetjük, csetelünk, böngészünk vagy éppenséggel a közösségi felületeinket nézegetjük. Az okostelefonok képernyőjéből áradó kék fény viszont nemcsak a látásunkat, de az agyműködésünket, az alvásunk minőségét is befolyásolja. A tartós kialvatlanság pedig felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat, ami a bőrünkre is hatással lehet. 

Ugyanezt tapasztalhatjuk, ha rendszeresen későn fekszünk le és keveset alszunk.

freepik.com

Nem cseréljük elég gyakran a párnahuzatunkat

Ha nem cseréljük elég gyakran a párnahuzatunkat, könnyen előfordulhat, hogy baktériumok, atkák és gombák táptalajává válik. Alvás során veszítjük el a hámsejtjeink java részét, meg is izzadhatunk, a nyálunkból is kerülhet a huzatra, a hajunkkal pedig allergéneket, polleneket is felvihetünk rá. Ezek után nem kérdés, hogy gyakori cserére van szükség. Máskülönben az arcbőrünk begyulladhat, az ekcémánk fellángolhat, és akár még az allergiánk is rosszabbodhat.

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!