Komoly hatása van az alkoholnak az edzésed eredményére

Forrás: Marie Claire
Katie Witkiewitz PhD, az Új-Mexikói Egyetem alkohollal, kábítószer-használattal és függőségekkel foglalkozó központjának igazgatója szerint társadalmilag egyre elfogadottabb, ha valaki nem iszik alkoholt, ez pedig minden szempontból előnyös lehet számunkra.

Az ivás csökkentésével ugyanis aktívabbak és kompetitívebbek lehetünk, jobban fogunk aludni, több lesz az energiánk és javulnak az általános fizikai funkcióink.

Általánosságban elmondható, hogy amikor alkoholt iszunk, szervezetünk annak lebontásával lesz elfoglalva, aminek még csak kalóriaértéke sincs, mégis gátolja az izmok regenerálódását.

Ezenkívül minél többet iszunk, annál többször járunk vizelni is, ami szintén késlelteti testünk hidratációs folyamatait.

Az alkohol gátolja a szénhidrát-, illetve fehérjelebontást, és az izomregenerációt, valamint korlátozza az izmaink növekedését elősegítő hormonok termelődését.

unsplash.coim

És bár előfordulhat, hogy egy koktél után egy kicsit gyorsabban elalszunk, valójában csak rontunk az éjszakai pihenésünk minőségén. Az ivás ugyanis arra készteti a májat, hogy az éjszaka folyamán lebontsa az alkoholt, így nagyobb valószínűséggel jelentkeznek az alvászavar tünetei.

Bár a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehetünk biztosak abban, hogy az alkohol elhagyásával gyorsabban fogunk futni vagy nagyobb súlyokat tudunk emelni, az időszakos vagy tartós absztinencia valószínűleg mindenképpen pozitívan fogja befolyásolni teljesítményünket.

 

Borítókép: unsplash.com

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!