Egy lenyelhető kapszula válthatja ki a kellemetlen bélvizsgálatokat

Forrás: hvg.hu
Múlt időbe helyezheti az időigényes és kényelmetlen beavatkozásokat – így például az endoszkópiát – a UC Davis Egyetem kutatóinak új kapszulája, ami megkönnyítheti a mikroorganizmusok tanulmányozását.

A főleg a szervezetünk bélrendszerében élő mikroorganizmusok igen fontosak: ezek segítenek megemészteni az ételt, megvédenek a kórokozóktól, szabályozzák az immunrendszert, de még sok fontos funkciójuk van.

A mikroorganizmusok bélben történő kölcsönhatásának vizsgálata azonban nehéz feladat, többnyire a székletből történik, vagy endoszkópiával – ez utóbbi azonban a kutatók szerint nem egy tökéletes megoldás, mivel nagy az esélye a szennyeződésnek a szájból, a gyomorból vagy a nyelőcsőből.

Itt jöhet szóba a UC Davis kutatócsapata által fejlesztett kapszula, ami az emésztőrendszerünkben mélyen elmerülve tud információkkal szolgálni a mikroorganizmusokról és az emésztési folyamatról – a kutatás eredményeit a Nature folyóiratban publikálták.

stock.adobe.com

A CapScan névre keresztelt kapszula, amelyet 15 emberen teszteltek, szájon át bevehető. Útja során a felső bélrendszerből halad a vastagbél irányába, eközben kis mennyiségben testnedveket és mikroorganizmusokat gyűjtve. A kutatók pH-érzékeny anyaggal is bevonták a kapszulát, ami segítette őket abban, hogy kiválaszthassák, a bélrendszer melyik traktusából szeretnének mintát venni – írja az Interesting Engineering.

Ezt követően a kutatók olyan dolgokat elemeztek, mint a baktériumok, vírusok, gazdafehérjék, és a bél felső részének anyagcseréje, és több felfedezést is tettek, köszönhetően a kapszulának.

A kapszula a jövőben feltárhatja a bél mikrobioma és a metabolom szerepét az emberi fiziológiában és a betegségekben.

 

Borítókép: stock.adobe.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!