Nehéz egészségesen élni? Életcéllal könnyebb!

Forrás: hvg.hu
Míg egyeseknek folyamatos küzdelem az egészséges életmód, mások játszi könnyedséggel birkóznak meg vele. Mi lehet a titkuk? A Pennsylvaniai Egyetem kutatói szerint a magyarázat a személyes életcéloknál keresendők – olvashatjuk a Health Psychology oldalain.

Elméletük szerint az egészséghez fűződő döntések, akármilyen jelentéktelen helyzethez kapcsolódnak is (például választhatunk lift és lépcső között), belső konfliktussal járnak. Ennek mértéke azonban eltérő lehet.

Feltevésük szerint akiknek stabil az életcéljuk, azoknál kisebb feszültséget okoz meghozni ezeket a hétköznapi döntéseket az egészségükért, mint elveszettebb társaiknak.

unsplash.com

A kísérletben túlsúlyos emberek vettek részt, akiket előbb az életükre ható főbb célokról kérdezték, majd mozgást, edzést hirdető, egészségtámogató üzeneteket mutattak nekik.

Funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal (fMRI) követték nyomon, hogy az üzenetek mekkora aktivitást váltanak ki azokon az agyterületeken, amelyek a döntési bizonytalansághoz kapcsolódnak.

A kutatók sejtését messzemenőkig igazolták az eredmények.

Az erősebb életcéllal rendelkezők, kisebb agyi aktivitás mellett, inkább értettek egyet az egészségmegőrző üzenetekkel, mint a céljaikban bizonytalanabb társaik. Az agyi aktivitásból ráadásul megbízhatóan lehetett következtetni az egyén egyetértésére vagy ellenállására is.

 

Borítókép: unsplash.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!