Ókori szépségtitkok

Forrás: Marie Claire
Az egyik legelterjedtebb szépségmítosz az ókori római szépségtrükkök kapcsán az, hogy a római nők gladiátorok izzadságát keverték bele bőrápolási kencéikbe. Ha egyelőre nincs is erre történelmi bizonyíték, sok más szépségpraktikára van.

Más verejtékét kozmetikai kezelésben alkalmazni nem csak napjainkban, hanem elődeink idején is bizarr volt, ráadásul akár káros hatással is bírhat, hiszen az izzadság baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhat.

Ha a szinte tökéletes fizikumú, fitt gladiátorok izzadságától remélt szuperhatékony szépítést nem is, de tapinthatóan és akár láthatóan kellemes eredményt biztosító korabeli szépségtrükkök szép számmal akadtak.

www.wondriumdaily.com

Következzenek a legnépszerűbbek!

  • Tejfürdők: A gazdag római nők kedvence volt, gyakran vettek tejfürdőt azzal a céllal, hogy bőrüket puhán és simán tartsák.
  • Ólomalapú smink a sápadt arcért: Ma már nem kérdés, hogy veszélyes műfaj a több korban is előszeretettel bevetett „összetevő”. Az erősen mérgező, ólomalapú smink a római nők körében is népszerű volt, ha sápadt arcszínt akartak elérni. Az alapját ólom adta, ehhez ecetet kevertek, majd ezt a pasztát vitték fel az arcra.
  • Hajfestés: A római nők az ókorban sem nélkülözték a hajfestékeket. Igaz, „nagyrészt” természetes összetevőket használtak a hajfestéshez, köztük hennát, sáfrányt, sőt erjesztett piócákat (egy hónapig ólomedényben erjesztették őket, majd az ez alatt kibocsájtott anyagokat használták festékként) is.

Ókori római kozmetikumok, parfümök és fürdő kellékek

  • Parfümök: az illatoknak nagy jelentősége volt a római nők körében, akik előszeretettel viseltek virágokból, gyógynövényekből és fűszerekből készített parfümöket.
  • Korabeli gyógynövényes bőrápolási formulák: A római nők mesterei voltak az arcápolásnak, és lelkes felhasználói is a kencéknek, különféle természetes összetevőkből, így például mézből, olívaolajból és tojásfehérjéből készült krémeket és kenőcsöket kevertek ki, hogy bőrük fiatalos és egészséges megjelenésű legyen.

freepik.com

Csináld magad ókori római szépségrecept

Az egyik népszerű, ókori Rómából fennmaradt szépségrecept egy arcmaszk, amelyet pillanatok alatt mi is elkészíthetünk. Az ókori római nők körében a mézből és tejből készült pakolás a bevált, egyszerű szépségtrükökk közé tartozott, puha, sima és felfrissült bőrképet adva.

Mai szemmel nézve is remek alapanyag-választás, hiszen a méz természetes nedvesítőszer, segít megőrizni a bőr hidratáltságát. A tej pedig a tej savtartalmának hála, eltávolítja az elhalt hámsejteket és javítja a bőr textúráját.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés: Egy kis tálban keverjük össze a mézet és a tejet, míg egységes, sima textúrát kapunk. Vigyük fel finoman a masszát az arcunkra, elkerülve a szem környékét. 10-15 percig hagyjuk hatni a maszkot.

Ezt követően mossuk le az arcunkat alaposan meleg vízzel, és szárítsuk fel finom mozdulatokkal a vizet egy törölköző segítségével.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!