Meglepő dolgok csapolják az energiánkat nap mint nap – Így szerezzük vissza!

Forrás: Marie Claire
Egyre többen keresnek tippeket és praktikákat arra, hogyan lehetnek energikusabbak és gyűrhetik le a folyamatos fáradtságérzetet. Dr. Martin Picard, a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának mitokondriális pszichobiológusa szerint a jelenlegi életmódunk biztos recept a folyamatos kimerültséghez. Ahhoz, hogy megoldjuk, muszáj megértenünk, miért is vagyunk híján az energiának.

Mindennél jobban szeretnénk energikusabbak lenni. Folyamatosan azt kutatjuk, honnan és hogyan meríthetünk plusz forrásokat ahhoz, hogy bírjuk a saját életünk tempóját. Dr. Martin Picard, a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának mitokondriális pszichobiológusa szerint azonban a jelenlegi életmódunk biztos recept a folyamatos kimerültséghez.

Gondoljunk csak bele: este sokáig fennmaradunk, hogy végigdaráljuk a kedvenc sorozatunkat, majd másnap otthonról dolgozunk, és talán délutánig ki sem lépünk a lakásból. 

pexels.com

Mi valójában az energia?

Ahhoz, hogy megoldjuk, muszáj megértenünk, miért is vagyunk híján az energiának. Az igazság az, hogy még a tudomány sem érti pontosan, mi ténylegesen az ember energiája. Tudjuk, hogy számos tényező befolyásolja, kezdve az alvástól a testmozgáson át a stresszel való megküzdésig. 

Fontos azt is leszögezni, hogy arról a fajta kedvetlenségről, motivációhiányról beszélünk, ami miatt inkább nem is csinálunk semmit, nem a mindent letaglózó kimerültségérzésről, amivel mindenképp orvoshoz kell fordulnunk.

Tény: az energikusság és egészség szorosan összefügg. Az energia nagyon is irányítható, ha tudjuk, hogyan hozzuk ki a maximumot a mitokondriumból, a sejtjeinkben található aprócska erőművekből. 

„Az, hogy mit jelent egészségesnek lenni, egyrészt jelenti azt, hogyan szabályozzuk az energiafelhasználásunkat – mondta a Picard. Egyszerű trükkökkel segíthetjük, hogyan szerezzünk energiát, mikor szükségünk van rá, hogyan frissüljünk fel a nap egy bizonyos időszakában vagy indítsuk újra a teljes rendszerünket.”

Mutatjuk azt a hetet, ami a leghasznosabb a szakember szerint.

pexels.com

1. Engedjük be a napfényt, de szó szerint

Mindennap – függetlenül attól hánykor keltünk – napoztassuk a szemünket 2-5 percen át természetes fényben. „Ez talán a legfontosabb összetevője annak, hogy energikusnak érezzük magunkat – mondta Picard. A retinánkon olyan idegsejtek találhatók, melyek a cirkadián központunkon keresztül azt üzenik az agyunknak, hogy ideje felébredni.”

Ha a szemünkkel a természetes napfény felé fordulunk ébredés után, pozitív láncreakciót indít el. Éberebbek leszünk, könnyebben megyünk ki a szabadba, ami szintén feltölti az energiaraktárainkat. 

2. Ne a koffeintől várjuk a csodát

Egy adenozin nevű vegyület halmozódik fel az agyunkban, ha nem alszunk eleget. Emiatt leszünk nagyon ingerlékenyek és fáradtak. 60-90 percre is szükség lehet, hogy kitisztuljon az agyunkból az adenozin ébredés után. 

A koffein blokkolja az adenozint, így meggátolja a kiürülését. Tehát ha kávézunk reggel, mert nehezen és fáradtan ébredtünk, csupán késleltetjük, hogy természetes módon feltöltődjenek energiával az elemeink.

3. Együnk energizáló reggelit

Ha energiára van szükségünk, a szakember azt javasolja, minél kevesebb szénhidrátot tartalmazzon a nap első étkezése. Reggelire a legjobb választás a zöldség, saláta, gyümölcsturmix vagy rántotta. 

Az egyszerű szénhidrátok ebédnél sem túl hasznosak. A vércukorszintünk hirtelen felszökik tőle, majd néhány órával később lezuhan, ami miatt úgy érezzük, azonnal aludnunk kell. Ebédnél is inkább a zöldséget és fehérjét válasszuk.

pexels.com

4. Igyunk teát, ha több energiára vágyunk

A chai teát az ayurvédikus gyógyításban már évezredek óta használják, ha valakinek több energiára van szüksége. Szerencsére nem titkosak az összetevői. Kardamom, gyömbér, fekete bors és szerecsendió van benne a fahéj mellett. Ezek a fűszerek segítenek a vércukorszint egyensúlyban tartásában, az emésztésben és gyulladáscsökkentő hatásúak.

5. Kerüljük a finomított cukrot és ételeket

„Ha túl sok cukrot fogyasztunk, úgy jut energiához a szervezetünk, hogy a sejtek mitokondriuma részt venne a folyamatban” – magyarázta Picard. Ma már a tudósok rájöttek, hogy muszáj dolgoztatnunk ezeket a sejtalkotókat ahhoz, hogy energikusabbak legyünk.

A cukorhoz hasonlóan az ultrafeldolgozott élelmiszerek is növelik a fáradtságérzet, depresszió és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. „Az ultrafeldolgozott élelmiszer az, amit otthon nem tudunk a konyhánkban előállítani” – foglalta össze a szakember. 

Ha egy müzliszeletben csak magvak, zabpehely, mogyorófélék és méz van, azt elméletben otthon is összerakhatjuk. Ám ha vannak más hozzávalók is, amik a zacskón láthatók, már nem ennyire jó a helyzet, és jobb nem ezt választani a polcról.

pexels.com

6. Segíthetnek a táplálékkiegészítők is, hogy energiát nyerjünk

A legjobb mindig a kiegyensúlyozott étkezés. Az is mutatja, megfelelő-e a táplálkozásunk, mennyire vagyunk energikusak. Ha valamilyen okból hiányoznak bizonyos ásványi anyagok és vitaminok a szervezetünkből, lehet, hogy a helyes étrenden kívül szükség lehet a pótlásukra is. A leggyakrabban ezeket a táplálékkiegészítőket javasolják az orvosok:

  • D-vitamin
  • omega-3 zsírsav
  • B-vitamin

7. Találjuk meg az energiatípusunkat

Vannak, akiknek könnyebben megy, másoknak nehezebb a saját belső energiaforrásait kiaknázni. „Akad, akiben duzzad az energia, és képes olyan hatékonyan csatornázni, hogy remek maratoni futó válik belőle – mondta Picard. Másnak viszont lehet, hogy nyugodtabb, lassabb, stabilabb energiája van, amit például a másokkal való törődésben hasznosíthat.”

Próbáljunk meg tudatosan gondolkodni arról, mi az, amiből energiát meríthetünk. Kreatív önkifejezés, úszás, egy új hobbi vagy az önkénteskedés? Bármelyik feltöltheti az energiaraktárainkat, de nekünk kell megtalálnunk, mi az, ami személy szerint nálunk működik.

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!