Ez az első érzék, amelyet órákkal a halál előtt elveszítünk

2023. 05. 07.
Forrás: Medical Online
Mivel a modern orvostudomány ma már jelentősen meg tudja hosszabbítani az emberek életét, arra is több lehetőség nyílik, hogy a szakértők jobban megfigyeljék a haldoklás jelenségét, különösen az „aktív halálnak” nevezett szakaszt.

Megállapították, hogy a betegek órákkal a haláluk előtt veszítik el az első érzékelésüket.

James Hallenbeck, a Stanford Egyetem palliatív ellátással foglalkozó szakembere szerint a haldokló emberek adott sorrendben veszítik el az érzékeiket. Megfigyeléseit a Palliative Care Perspectives című szaklapban tette közzé.

„Először az éhség, majd a szomjúság veszik el. Ezután fokozatosan a beszéd, majd a látás következik. Az utolsó érzékek, amelyeket a haldoklók elveszítenek, általában a hallás és a tapintás” – mondta a szakember.

unsplash.com

David Hovda, a UCLA agysérülésekkel foglalkozó kutatóközpontjának vezetője szerint a folyamat során az agy elkezd olyan területeket feláldozni, amelyek kevésbé kritikusak a túlélés szempontjából.

„Ahogy az agy kezd megváltozni és elhalni, különböző részek stimulálódnak, és ezek egyike a vizuális központ” – magyarázta.

Az érzékek némelyikének ez a kiéleződése alátámasztani látszik azt, amit a tudósok az agyhalálra adott reakciójáról eddig tudnak. Ugyanakkor Jimo Borjigin, a Michigani Egyetem idegkutatója azt is megfigyelte, hogy közvetlenül a halál előtt az állatok agyában hirtelen több lesz a neurokémiai anyag.

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!