A viszkető kiütések gyakori okai csecsemő- és kisgyermekkorban

Forrás: Pharma Online
A csecsemők és kisgyermekek érzékeny bőrén több okból is megjelenhetnek viszkető kiütések, mondja Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa.

Az olyan ismert gyermekkori fertőző betegségek, mint a bárányhimlő, a skarlát, a kéz-láb-száj betegség vagy a rózsahámlás rendszerint lázzal is járnak, a viszkető kiütések és egyéb, az egyes betegségekre jellemző tünetek mellett.

Ha a bőrtünetek nem járnak lázzal vagy egyéb, fertőző betegségekre jellemző, például légúti tünetekkel, akkor is fontos megfigyelni, hogy milyen egyéb panaszok jelentkeznek – magyarázza Balogh Ádám.

A tünetek kialakulásának ideje, annak körülményei – például az, hogy mit fogyasztott előtte a gyermek, történt-e bármilyen kozmetikum, tusfürdő csere – fontos információ a kiváltó ok meghatározásához. Ezeket javasolt feljegyezni az orvosi kivizsgálás előtt.

freepik.com

Gyakori kórkép az ekcéma

Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakori bőrtünet az ekcéma. A vörös foltokban jelentkező kiütések erős bőrszárazsággal és viszketéssel járnak, melyek sok esetben az éjszakai alvást is megnehezítik.

Az ekcéma már pár hónapos korban is jelentkezhet: a táplálékallergia mellett tusfürdő, mosószer, öblítő is kiválthatja a tüneteket. 

Az ekcéma kezelésében fontos a bőr rendszeres hidratálásra, a tünetek enyhítésére szteroidos krémek átmeneti használatára is szükség lehet. Emellett lényeges lehet a kiváltó ok felderítése, csecsemőknél még a hozzátáplálás időszakát megelőzően.

Előfordulhat gombás fertőzés

A tinea a bőr gombás, fertőző megbetegedése. A gombák a nyirkos, meleg helyeken tudnak jól elszaporodni, a fertőzés gyerekeknél a fejbőrön, lábon vagy az ágyék területén alakulhat ki. Jellegzetes tünete a nagyobb kiterjedésű, belül üres, piros kör alakú bőrtünet.

A tinea gombaellenes krémekkel kezelhető, de a fertőzés továbbterjedését megelőzendő, az érintett gyermek nem mehet közösségbe.

A túlöltöztetés is okozhat kiütéseket

Bármelyik évszakban előfordulhat, ha túlöltöztetjük a kicsit, melegkiütések jelennek meg a bőrén. Az apró kiütések, viszkető dudorok megjelenése ijesztő lehet, azonban teljesen ártalmatlanok.

A legfontosabb, hogy a gyermek öltözete laza legyen, és a bőre az érintett területen szellőzhessen. A melegkiütés 2-3 napon belül egyéb kezelés nélkül is meggyógyul.freepik.com

A csalánkiütés komplex kivizsgálást igényel

Csalánkiütés esetében a kiváltó ok keresését nehezíti, hogy a tünetek gyakran megszűnnek, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Sok esetben nem is térnek vissza, előfordul azonban, hogy a csalánkiütés krónikussá válik.

Ilyenkor az időszakos tünetmentességet követően újra megjelennek az erősen viszkető, csoportokban kialakuló kiütések – elsősorban mellkas, has, hát területén vagy a végtagokon.

A csalánkiütést gyermekkorban leggyakrabban vírusok okozzák, de többek közt ételek, pollenek és kozmetikumok is előidézhetik, okainak felderítése ezért néha komplex kivizsgálást igényel.

A kezelésben lényeges a beteg alapos kikérdezése, az allergiás háttér felderítésében pedig a korszerű multiplex allergiatesztek is segítséget nyújtanak.

 

Kiemelt kép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!