Élőflóra kúrával gondoskodhatunk a hangulatunkról

Forrás: Sajtóközlemény
A stresszt nehezen tudjuk elkerülni a rohanó világban, a negatív hatásait azonban mérsékelhetjük és sokat javíthatunk a hangulatunkon, ha néhány dologra odafigyelünk. Dr. Bakanek György nőgyógyász, sportorvos és életmód-szaktanácsadó szerint a megoldás egyszerű, mégis nagyon összetett.

Mozgás, meditáció és szexuális élet

„A paraszimpatikus idegrendszeri működés létfontosságú a magas vérnyomás megelőzésében, a szívritmus szabályozásában és a stresszkezelő képességünk támogatásában.

Dr. Bakanek GyörgyTámogathatjuk mozgással, meditációval, de a szexuális élet is jótékony hatással van rá.

A mozgásnál nem kell napi többórás sporttevékenységre gondolni, elég egy egyórás séta is, de nagyon sok szolgálatot teszünk ezzel magunknak” - fejtette ki Dr. Bakanek György, aki nem csak az aktivitás fontosságára, de a pihenésre is felhívta a figyelmet.

„Az emberi szervezet este tíz és hajnali három között regenerálódik, ezért este tízkor mindenképpen térjünk nyugovóra, hogy a testünk megfelelő mértékben legyen képes regenerálódni.”

Élő baktériumtörzsekkel a kiegyensúlyozott idegrendszerért

Dr. Bakanek György arra is felhívta a figyelmet, hogy a bélflórának is kiemelten fontos szerepe van az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében.

„Ma már több kutatás is igazolta az agy-bél tengely összefüggéseit és azt is megfigyelték, hogy a korai Alzheimer- és Parkinson-kór, illetve az időskori demencia, valamint számos idegrendszeri eltérés esetén a páciensek mikrobiomjából ugyanazok a humán baktériumtörzsek hiányoztak.

A mikrobiomról tudni kell, hogy olyan, akár az ujjlenyomat, mindenki egyedi összetétellel rendelkezik. Ez a megfigyelés azonban mindegyik páciensre vonatkozott.

A bélflórának ráadásul az immunrendszer támogatásában is kulcsfontosságú szerepe van, ezért is kiemelten fontos, hogy a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez egészséges mikrobiomra van szükség.”

stock.adobe.com

Rostgazdag táptalaj az élőflóráknak

Az orvos szerint évszakváltásonként érdemes egy élőflóra-kúrát elvégeznünk, ám az sem mindegy, hogy a bevitt jótékony baktériumtörzsek milyen táptalajra találnak.

„Az emberi szervezet nagyon összetett szerkezet, ugyanakkor minden egymásra épül. Érdemes olyan élőflórás készítményt alkalmazni, ami minél több humán baktériumtörzset tartalmaz, de kapható már olyan is, ami kifejezetten az idegrendszer kiegyensúlyozott működését szolgálja a hozzáadott szerves magnéziummal és B6-vitaminnal.

Ahhoz azonban, hogy ezek az élőflórás termékek kellőképpen kifejtsék a hatásukat, megfelelő táptalajra van szükség. Ehhez pedig rostban gazdag étrend szükséges, valamint fermentált tejtermékek és zöldségek fogyasztása.

A kiegyensúlyozott táplálkozásra egyébként is kiemelten kell figyelnünk és kerüljük a túlzott szénhidrát-bevitelt.” – tette hozzá a szakértő.

freepik.com

Még egy fontos összetevője van annak, hogy a rossz hangulat ne uralkodhasson el rajtunk, ez pedig a mentális és lelki hozzáállásunk.

„Ha valaki cél nélkül kel és remény nélkül fekszik le, ott valóban nagy a baj. A legtöbb ember arra a kérdésre, hogy mi a hosszú távú célja, nem tud választ adni.

Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk magunkkal, fejlesszük önmagunkat és kezdjük el az önismeret útját járni, ami önmagában egy valódi életcél.”

 

Kiemelt kép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!