Jól hangzik a meditáció, de hogyan kezdjünk neki?

2023. 04. 25.
Forrás: hvg.hu
Ebben a stresszes, pörgő világban természetes igényünk, hogy megpihenjünk, és az idegrendszerünk is felfrissülhessen. A manapság divatos mindfulness azt jelenti, hogy a figyelmünket tudatosan és teljes egészében a jelen pillanatra – önmagunkra vagy környezetünkre – irányítjuk, megengedő, elfogadó módon.

A meditáció a mindfulness egyik legnagyszerűbb gyakorlási módja, amely során figyelmünket egyvalamire összpontosítjuk. Ez lehet akár a testünk, akár egy szó, mantra is.

A meditáció lényege, hogy gyakorlási céllal figyelünk a kiválasztott célra, és ha elkalandozunk, akkor a figyelmünket visszairányítjuk.

pexels.com

1. Keressünk egy kényelmes pozíciót, amelyben erőlködés nélkül tudunk öt percig ülni.

2. Keressük meg a saját légzésünket, ott, ahol a legjobban érezzük. Ez egyénileg változhat: az orrunknál, a mellkasunknál, a hasunkban. Mindegy, hol figyeljük meg, a lényeg a figyelem.

Milyen érzés, ahogy a levegő be- és kiáramlik az orrunkon keresztül, vagy tágul a mellkasunk/hasunk? Ha elkalandozunk, nem baj! Ez is a tanulási folyamat elengedhetetlen része.

Ha észrevesszük, hogy nem a légzésre figyelünk, az már nagyon klassz dolog, mert rajtakaptuk magunkat. Térjünk vissza a légzéshez, a jelenbe.

3. Csak figyeljünk; nem kell elérnünk semmit. Csak figyeljük meg és fogadjuk el, amit tapasztalunk.

4. Az elején 2-3 perc gyakorlás bőven elég, majd minden héten adjunk hozzá egy percet a gyakorláshoz, míg el nem jutunk a tíz percig.

pexels.com

5. Az elején mindig írjuk fel, milyen érzés volt az adott gyakorlás, és milyen érzéseket, érzeteket vettünk észre magunkban – ezzel is segítve a tudatosítást.

6. Egy idő után nemcsak a meditáció alatt fogjuk rajtakapni elkalandozó énünket, hanem a nap többi részében is képesek leszünk észrevenni, ha nem azzal foglalkozunk, amivel éppen kellene.

 

Dr. Márky Ádám orvos, mindfulness-tréner

 

Kiemelt kép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!