Ez történik a testünkkel, ha mindennap iszunk sört

2023. 04. 21.
Forrás: Marie Claire
Bár Magyarország a 2016-os adatok szerint csak a 29. a legtöbb sört fogyasztó országok listáján, mégis kijelenthető, hogy különösen nyáron az egyik legnépszerűbb ital hazánkban a sör. A 15 éves és annál idősebb emberek heti átlagos sörfogyasztása 2,6 liter volt 2019-ben, és ez azóta a KSH statisztikái szerint nőtt. Ha már úgy dönt valaki, hogy alkoholt fogyaszt, a sör még mindig jobb választásnak tűnik bármelyik másik alkoholfajtánál rövid- és hosszú távon egyaránt.

Tudományos tény, hogy bármilyen kis mennyiségű alkohol káros hatással van a szervezetünkre. Károsítja az agyat, rákot okoz és roncsolja a sejteket.

Magyarországon azonban nemhogy csökkenne, még mindig nő az alkoholfogyasztók és alkoholbetegek száma. 

Az alkoholos italok közül – különösen a jó idő beköszönte után – a sör a legnépszerűbb. A KSH statisztikái szerint már megelőzte a bort is, bár a koronavírus-járvány kissé visszavetette a sörfogyasztást. 

Ha már alkoholt iszik valaki, a szakemberek szerint még mindig a sör az, ami rövid- és hosszú távon kevésbé lehet káros az egészségünkre. De mi történik pontosan a szervezetünkben, ha mindennap iszunk sört?

pexels.com

A sör hozzájárulhat a csontok erősítéséhez

A Nutrients című táplálkozástudományi szaklapban 2021-ben jelent meg az a tanulmány, ami kimutatta, hogy azoknak a nőknek és férfiaknak, akik heti egy 335 ml-es sört elfogyasztottak, magasabb volt a csontjaik ásványianyag-tartalma.

Emellett kisebb eséllyel következett be náluk csípőcsonttörés. 

Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy további kutatások szükségesek, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez a jótékony hatás ellensúlyozza a sörfogyasztás káros hatásait. 

A mindennapos sörfogyasztás rossz hatással van az alvásra

Sokan gondolják még ma is, hogy egy kis alkohol ellazítja őket és segít jobban aludni. Ez hatalmas tévedés. Az alkohol ugyanis méreg, mely hosszú távon hatással van az agyunk egészségére. 

„A sörben található alkohol – ahogy bármely más alkoholfajta is – lassítja a reflexeket, károsítja az egyensúlyrendszert, az emlékezőképességet és összefüggésbe hozható az alvászavarokkal” – sorolta Dr. Kimberly Gomer belgyógyász.

A szakemberek kiemelték, hogy az alkohol a kommunikációért felelős idegpályákra is hatással van, sőt, az agy információfeldolgozó-képességét is károsíthatja. 

Dr. Gomer elmondta, „már a nap folyamán elfogyasztott kis mennyiségű alkohol is összefüggésbe hozható az alvásproblémákkal”.

Egy 2018-as kutatás is ezt támasztotta alá. Azok a vizsgálatban résztvevő önkéntesek, akik alkoholt fogyasztottak (akár egészen keveset és nem tömény alkoholt, például sört), 9,3 százalékkal rosszabbul aludtak.

Ennek hátterében az állhat, hogy a máj azonnal megkezdi az alkohol lebontását a szervezetben, amint elfogyasztottuk, hogy minél előbb megszabadítson minket a méreganyagoktól, ez azonban tönkreteheti az éjszakai nyugalmunkat. 

pexels.com

A sör gátolja a fogyást

„Ha megiszunk egy sört, az azonnal a májba kerül – mondta Dr. Gomer. A szervezet nem tárolja az alkoholt, mivel azonnal felismeri, hogy méreganyag.

Emiatt azonnal előre kerül a fontos feladatok között a kiürítése a szervezetből, így a májba csoportosítja át a testünk az energiaforrásokat.”

Tehát ha épp életmódváltás közepén vagyunk és fogyni szeretnénk, mivel az alkohol kiürítése lesz a szervezetünk első számú feladata, lelassul a zsírégetés. 

Emésztési zavarokat okozhat a sör

„Amikor megisszuk a sört és a gyomorba kerül, arra készteti az emésztőrendszerünket, hogy több gyomorsav termelődjön – magyarázta a belgyógyász.

Az alkohol irritálja a beleket, ahol a lebontás későbbi szakasza és a felszívódás történik. Ez megváltoztatja az ételek megemésztésének normális sebességét is, magyarul hasi fájdalmat és hasmenést, puffadást okozhat.”

Nagyban függ attól is, milyen következményei lesznek a mindennapos sörözésnek, hogy mennyi és milyen sört iszunk

Az alkohol károsítja a bél mikrobiomját is. Emiatt vezethet a rendszeres alkoholfogyasztás különböző betegségekhez, például zsírmáj kialakulásához. 

Vannak olyan vizsgálatok – például a 2020-ban, a Molecules című tudományos szaklapban megjelent tanulmány –, melyek szerint a sör még jó hatással is lehet a bélbaktériumok egészségére, mivel fermentált összetevőket tartalmaz, azonban itt is további vizsgálatokra van szükség, vajon ez képes-e ellensúlyozni az alkohol káros hatásait.

pexels.com

Nagyobb eséllyel alakulnak ki krónikus betegségeink

Tényleg számít hosszú távon az egészségünk szempontjából, mennyi alkoholt iszunk meg egy nap.

Egy 2018-as kutatásból kiderült, hogy az elhíresült korábbi vizsgálat eredménye miszerint egy kevés alkohol elfogyasztása egy nap még jó hatással is van a koleszterinszintre és a szív egészségére, mégsem igaz ilyen egyértelműen.

Túlértékelték benne ugyanis az alkohol jótékony hatásait, különösen a borfogyasztásét, és nem vették figyelembe például az örökletes tényezőket, az életmódot és a társadalmi státuszt. 

Azt is kimutatták, hogy a szív egészségére gyakorolt káros hatáson túl, a mindennapos sörfogyasztás – és bármely más alkohol fogyasztása – növeli bizonyos ráktípusok (száj- és torokrák, gégerák, hasnyálmirigyrák, bélrendszeri daganatok, májrák és nőknél a mellrák) kialakulásának kockázatát.

Az Amerikai Rák Társaság adatai szerint az összes rákos megbetegedés 6 százalékáért, és a rák okozta halálesetek 4 százalékáért az alkohol tehető felelőssé. 

A sörfogyasztás esetében is az tehát a nagy kérdés, vajon az a kevéske jótékony hatás megéri-e a kockázatot?

Függetlenül attól, mi a válaszunk erre a kérdésre, érdemes óvatosan bánni az alkohollal, és minél jobban lecsökkenteni a sörfogyasztásunkat is.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!