Ha nem jön az áldott állapot

A legtöbb nő életében beköszönt az az időszak, amikor már nem a fogamzásgátlás, hanem épp ellenkezőleg, a családalapítás lesz a cél. Ez azonban nem mindig olyan egyszerű, számos környezeti és élettani hatás nehezítheti a teherbeesést.

Ha több próbálkozást sem követ siker, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ilyenkor lépésről lépésre vizsgálják meg a probléma lehetséges okait. Dr. Tuba Gyulával, a soproni New Medical Center szülész-nőgyógyászával a lehetséges megoldásokról és egy új vizsgálati módszerről is beszélgettünk.

Sokat hallani arról, hogy mostanában egyre nehezebben esnek teherbe a nők. Valóban tendenciáról van szó?

Dr. Tuba GyulaSajnos évről évre nő azoknak a házaspároknak a száma, akiknél problémát okoz a fogantatás. Ennek számos oka van, a civilizációs szimptómák, a stressz, a rossz táplálkozás, a mozgáshiány, az elhízás, a metabolikus szindróma mind-mind negatívan befolyásolja a sikeres gyermekvállalást.

És akkor még ott van a nők által legrettegettebbnek tartott két kifejezés, az inzulinrezisztencia és a petefészek policisztás elváltozása, a PCO.

Sajnos ezek egyre jobban emelik a meddőségi kezelésben, az asszisztált reprodukcióban résztvevő párok számát.

Hogyan kezdődik a probléma megállapítása?

Lépcsőzetesen és protokollárisan, ami azt jelenti, hogy nagyon fontos a vizsgálatok sorrendje, mivel az a cél, hogy minél kevésbé terheljék meg a pácienst fölöslegesen.

Először tehát egy hormonvizsgálatra kerül sor, amihez csupán vérvétel szükséges. Ha itt esetleg eltérést találunk, akkor megpróbáljuk azt megoldani, és azután lépünk tovább.

Általában ezt követi a férfipartner termékenységi vizsgálata, amit andrológus (erre specializálódott urológus) végez. Ha ez negatív, akkor ismét a nőgyógyászon a sor, következik a petevezeték-átjárhatósági vizsgálat.

Ez azért is fontos, mert a vizsgálat előfeltétele az esetleges meddőségi centrumban történő további kezeléseknek.

stock.adobe.com

Miből áll egy ilyen vizsgálat?

A petevezeték-átjárhatósági vizsgálatnak három formája van. A laparoszkópos módszert akkor alkalmazzuk, ha egyéb operatív beavatkozásra is szükség lehet, például el kell távolítani egy cisztát, vagy endometriózis gyanúja merül fel.

Az ilyen operáció természetesen altatásban történik, és kórházi tartózkodást igényel. Ennél egyszerűbb a röntgenes vizsgálat, amelynél a petevezetéket kontrasztanyaggal töltik fel, ez némi sugárterheléssel jár, ezért egyre ritkábban alkalmazzák.

A legmodernebb és egyben legkényelmesebb megoldás, amelyet mi is előszeretettel használunk, az az ún. HyCoSy vizsgálat.

Ilyenkor a petevezetékbe ultrahangos kontrasztanyagot fecskendeznek egy katéter segítségével a méh nyakcsatornáján keresztül, és ultrahanggal vizsgálják annak áramlását. Szerencsés esetben a kontrasztanyag megjelenik mindkét petevezetékben.

A vizsgálat körülbelül annyi ideig tart és annyi kényelmetlenséggel jár, mint egy átlagos nőgyógyászati vizsgálat, de sajnos a társadalombiztosítás nem finanszírozza.

freepik.com

Mi a helyzet akkor, ha nem bizonyul átjárhatónak a petevezeték?

A műtéti korrekciónak nagyon kicsi az esélye, ezt ritkán javasoljuk, ilyenkor a következő ajánlott lépés a meddőségi centrum.

Ott hogyan tudnak segíteni?

Ott is szülész-nőgyógyászok dolgoznak, ugyanakkor – és lehet, hogy meglepő lesz, amit mondok – nem tudnánk egymás munkáját elvégezni, annyira specializálódtak a szakterületek a tudásanyag bővülésének köszönhetően.

De a lényeg az, hogy a kivizsgálási eredmények birtokában ott tudják eldönteni, melyik az az eljárásrend, amelynek eredményeképpen a gyermek a legnagyobb sikerrel megfoganhat.

Az inszeminációtól kezdve a lombikbébi programig bezárólag nagyon széles a paletta. Manapság nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a legtöbb meddőségi problémával jelentkező párnak gyermeke születhet.

 

Kiemelt kép: stock.adobe.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!