Tényleg elfelejtjük a fájdalmat a szülés után?

Szerző: Szimpatika
Erre szükségük is van, mert bár később sokan úgy emlékeznek, hogy gyermekük világrajövetele nem járt különösebb fájdalommal, ez sajnos nincsen így. A szülés döbbenetes, felejthetetlen élmény, de nem nevezhető fájdalmatlannak.
Ahogy a nagy pillanat egyre közeledik, úgy a nők is egyre többet foglalkoznak a szülés gondolatával. Attól függetlenül, hogy mérhetetlen öröm és az élet egyik legmeghatározóbb pillanata, mikor az édesanya 9 hónap után végre a karjában tarthatja gyermekét, nem tekinthetünk el a szüléstől magától. Ami – nincs mit szépíteni rajta – fáj. Kinek jobban, kinek kevésbé.

Néhány orvos úgy tartja, hogy a szülés alatt a nőknél valamiféle fájdalom-amnézia lép fel, azaz a fájdalom érzésének emléke egyszerűen kitörlődik az agyukból. Néhányan ezt ájulásnak hívják.

Mindenesetre egy nemrégiben készült tanulmány azt mutatta ki, hogy azok a frissen szült anyák, akik gyermekük világrajövetele után két hónnappal is még mint negatív élményre emlékeznek vissza a szülésre, sokkal később vagy már egyáltalán nem vállalnak még egy gyermeket.

A stockholmi egyetem két kutatója, Ulla Waldenström és Erika Schytt 1383 nő bevonásával végzett kutatást. A kismamákat arra kérték, hogy először két hónappal, majd fél évvel, végül pedig egy évvel a szülés után egy hétpontos skálán osztályozzák az akkor átélt fájdalmakat.

„ Azok a nők, akik már két hónappal gyermekük születése után mint pozitív élményt írják le a dolgot, az idő előrehaladtával még kevésbé emlékeznek a fájdalomra. Azok az alanyok viszont, akik negatívan élték meg az eseményt, később sem változtattak véleményükön"- mondta Waldenström. Valójában akiknek  a szülés rossz élmény marad, nem maga a fájdalom emléke, inkább más olyan körülmények befolyásolhatják őket, mint a támogatás hiánya, vagy a rossz kórházi körülmények.

A kutatók a témában végzett további vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy az agyban található fájdalomkikapcsoló (inhibitor) idegsejtek a szülés folyamata alatt aktiválódnak és blokkolják a test felől érkező fájdalomingereket. Az is kiderült, hogy a várondóság harmadik trimeszterében a kismamák fájdalomküszöbe ugrásszerűen megnő. Izraeli kollégáik pedig azt mutatták ki, hogy a túlhordásos – negyvenedik hét túllépése esetén már túlhordásról beszélünk – kisbabák születése nagyobb fájdalommal jár, mint időben érkező társaiké. Ez valószínűleg azért lehet, mert a test a harminckettedik hét körül készül fel és teremti meg a szülés optimális körülményeit.
Végül, más tanulmányok szerint, azoknak a nőknek, akik mögött nem állt biztos, támogató család, fájdalomküszöbük alacsonyabb. Érdekesség, hogy azok az alanyok, akik a reggeli órákban adtak életet gyermeküknek, kisebb fájdalomról számoltak be.
A tanulmányokból úgy tűnik, az ideális szülés receptje ennyi: átaludni az éjszakát, nagy ölelés a családtól és reménykedés a legjobbakban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!