Pókselyem orvosi felhasználásra

2023. 04. 17.
Forrás: ng.24.hu
A Bécsi Orvostudományi Egyetem számolt be a kutatói által vizsgált selyem tulajdonságáról, amely ezt a számtalan tekintetben különleges anyagot az orvoslás számára is használhatóvá teheti.

Az idegsérülések esetén a gyógyulás esélyét nagyban növelni lehet azzal, ha a sérült ideg kap valami segítséget, ezt a bécsi kutatók és oxfordi kollégáik pókselyem és hernyóselyem anyagából készítették el.

A selyemből csőszerű hüvelyt készítettek, amely a sérült ideg gyógyulását vezeti, s ezzel például egy balesetben sérült ideg végét úgy lehet a segítségével irányítani, hogy a gyógyulás során az a kívánt irányba növekedjen.

Számtalan, ezt a csőszerű növekedés-serkentő hüvelyt alkotó anyaggal kísérleteztek már, és a mostani vizsgálatok során, rágcsálókkal végzett állatkísérletekből arra jutottak, hogy a növekvő ideg jól alkalmazkodott a selyemből készült csövekhez.

Az idegek a kísérletekben a selyemcsövekben növekedtek, és végül össze is kapcsolódtak a kívánt módon.

A kísérletekben alkalmazott selyemcsövek elektronmikroszkópos felvétele. FORRÁS: ADVANCED HEALTHCARE MATERIALS

A kutatók a Advanced Healthcare Materials szakfolyóiratban ismertették, hogy a selyemcső porózus falán, vagyis a selyem szálacskái közt az ideg számára szükséges anyagok és a felszabaduló salakanyagok szabadon áramolhatnak – ez az ideg működőképességéhez fontos.

Emellett a csövek molekulaszerkezetét is feltérképezték – ez felelős a cső stabilitásáért, illetve azért, hogy ne gyűrődjön vagy szakadjon az anyag. Kiderült, hogy mind a hernyóselyem, mind a pókselyem anyagához jól hozzá tudnak tapadni az idegszál regenerációját biztosító sejtek.

Az idegek gyógyulását már mintegy 3 évtizede serkentik hasonló módszerekkel, ám a használt anyagok csak kis távolságok áthidalására képesek. E tulajdonság javításában lehet szerepe a selyemnek.

A kísérletekben a perifériás idegek növekedésében sikert értek el a selyemmel, és a pókselyem bizonyult hatásosabbnak. A kutatók már dolgoznak az emberi felhasználáson is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!