Különös húsvéti babonák

2023. 04. 10.
Forrás: nlc.hu
Az ember a számára ismeretlentől ősidőktől tart, ezért a számára megfoghatatlan, mágikus dolgokhoz különféle babonákat, hiedelmeket társít. Nem mindenkor kapcsolódik negatív érzelem a babonákhoz, az is gyakori, amikor sorsunk jobbra fordulását várjuk bizonyos rituáléktól.

A húsvéthoz kötődő babonák

Talán nem véletlen, a húsvéti ünnepkörhöz is kapcsolódnak különböző babonák. A negyven napos böjt felkészülés a megtisztulásra, a megváltásra. Az ünnep előtti szent hét virágvasárnappal kezdődik, a Biblia szerint Jézus szamárháton ezen a napon lépte át Jeruzsálem kapuját.

A hagyomány szerint virágvasárnap tilos dolgozni, mulatozni ugyanakkor annál inkább megengedett. A virágültetés nem számít munkának, és a babona szerint, aki virágvasárnap veti el a magvakat, annak virágai másokénál sokkal illatosabbak lesznek.

freepik.com

A húsvétkor megszentelt barka babonája

A csodás tavaszi barkát számos babona övezi. A görögök például úgy hiszik, ha az eresz lefolyójába teszik, az megvédi őket a villámlástól, a villámcsapástól.

A  megszentelt  barkának gyógyító hatást is tulajdonítanak. A templomajtón kilépve, ha a hívek egy szem barkát lenyelnek, állítólag megvédi őket a gyomorbántalmaktól és a torokfájástól. És ha a húsvét márciusra esik, kölcsönadni sem érdemes a babona szerint.

A húsvéti új ruha babonája

A néphit szerint érdemes kipróbálni, mert aki húsvétkor új ruhát visel, egész évben szerencsével jár. Ugyanakkor a méz fogyasztását húsvét vasárnap és hétfőn nem javasolják. (Arról nem szól a fáma, vajon miért. Vélhetően a mézevők lemondhatnak a szerencséről.)

És aki oly bátor, hogy húsvét első napján hideg vízben fürdik, friss és egészséges lesz egész évben. Innen eredhet a lányok fürösztésének, avagy locsolásának szokása.

unsplash.com

A húsvéti tojásokhoz kapcsolódó hiedelmek

A húsvét nem is lehet igazi húsvéti tojás nélkül. A hagyomány szerint a színesre festett tojások ajándékozása a feltámadást, az élet megújulását jelképezi.

Különös módon az új élet jelképeként is szolgáló tojásokhoz a négy elemet is hozzákapcsolják. E szerint

  • a tojáshéj jelképezi a föld elemet
  • a belső hártya a levegő eleme
  • a tojásfehérje a víz, míg
  • a tojássárgája a tűz elemet testesíti meg.

pexels.com

A húsvéti ételszenteléshez tartozó babonák

A katolikus egyház ma is végez ételszentelést, a szokás a 10. századra vezethető vissza.

Ha marad az ünnepi étkekből, annak ezentúl örülhetünk, hiszen a néphiedelem szerint a maradékétel varázserővel rendelkezik.

  • A  megszentelt húsvéti sonka csontját a gyümölcsfákra akasztották, mert úgy hitték, ezzel bőséges gyümölcs terem abban az évben.
  • A húsvéti kalács morzsáit a tyúkoknak adták, hogy sok tojást tojjanak.
  • Egyetlen szentelt tojást ketten fogyasztottak el, hogy ha eltévednének, eszükbe jusson, kivel ették a húsvéti tojást.

 

Kiemelt kép: unsplash.com 

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!