Spermiumszortírozás, avagy hogyan válasszuk meg gyermekünk nemét

2011. 01. 04.
Szerző: Szimpatika
Egy 2008-as tanulmány szerint azok a nők, akik reggelire gabonaőrleményt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel adnak életet fiúgyermeknek
A tudósok azonban megkérdőjelezik a tanulmány tudományos alapját. Pedig...

Régi asszonyi hiedelmek szerint a nő táplálkozási szokásaitól kezdve a szexuális pozícióig számtalan körülmény befolyásolhatja a megfoganó gyermek nemét. Sajnos a mondák közül eddig egy sem bizonyult tudományosan alátámaszthatónak. Azt is cáfolják a szakértők, hogy az ovulációhoz kötött együttlét –  például napokkal az ovuláció előtti közösüléskor fiú, közvetlenül az ovuláció előtti együttlétkor pedig, lány fogan – bármilyen hatással is lenne gyermekünk nemére.
A tudomány segítségével azonban ma már meghatározhatjuk, hogy fiunk legyen-e vagy lányunk. Ezek a hi-tech módszerek azonban csak egy igen szűk réteg számára elérhetők igen borsos áruk miatt. Azok a párok, akik ezt a módszert választják, többségében fiú utódot „rendelnek meg". Ha tehát bárki megtehetné, hogy válogat, felborulna a nemek egyensúlya. Ezért az ilyen beavatkozás a legtöbb országban tilos. De technikailag már lehetséges.


Az egyik rendelkezésre álló módszer, mikor a kivett petesejtet in vitro, azaz méhen kívül termékenyítik meg, de csak miután a nemi kromoszómákat genetikai vizsgálatnak vetették alá. Fontos tudni, hogy a nemi kromoszómákat – lány esetében XX, fiú esetében XY- nem lehet módosítani vagy „kicserélni", csak ellenőrizni. Ha a genetikai állomány megfelel a kívánalmaknak, a petesejtet már megtermékenyítve visszaültetik az anyaméhbe.
A másik lehetőség az úgynevezett „spermiumszortírozás". Ebben az esetben a hímivarsejtek genetikai állományát vizsgálják, majd a kiválogatott spermiumokkal mesterségesen vagy in vitro termékenyítik meg a kiválasztott petesejtet. Az eljárások eredményességétől függetlenül a módszert csak nagyon ritkán használják pusztán a személyes célok megvalósításának érdekében. Ennek oka nem csak a kirívóan magas áruk, hanem az, hogy több országban a beavatkozás ütközik az emberi jogokkal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!