Ez történhet az agyunkkal, ha magas a vérnyomásunk

2023. 03. 31.
Forrás: hvg.hu
A világ népességének mintegy harmada szenved magas vérnyomástól, további 30 százalék pedig jó úton van a betegség kialakulásához. Azt már korábban megállapították, hogy mindez hatással van az agy mechanikájára, azzal viszont eddig nem voltak tisztában, hogy pontosan mely régiót károsíthatja az agynak és hogyan.

Erre a kérdésre igyekeztek választ találni a brit Edinburghi Egyetem és a krakkói Jagelló Orvosi Egyetem kutatói.

A témával foglalkozó publikációjuk – amely a European Heart Journal című folyóiratban jelent meg – szerint sikerült olyan meghatározott agyi régiókat azonosítani, amelyeket a magas vérnyomás károsít, és amelyek létfontosságú szerepet játszhatnak a mentális képességek hanyatlásában és a demencia kialakulásában – összegez az Interesting Engineering.

A kutatók több megközelítésből gyűjtöttek információt. Ez magában foglalta az agy MRI-vizsgálatát, a genetikai elemzéseket, valamint 30 ezer brit ember egészségügyi adatainak megfigyelését.

Ilyen utakon kilenc olyan régiót sikerült azonosítani, amelyekre hatással van a magas vérnyomás. Ezek egyike a putamen – kerek szerkezet az agy elülső részének alján, amely a mozgás szabályozásáért és a tanulás különböző típusainak befolyásolásáért felelős –, míg a másik az agy bizonyos fehérállományi régiója.

Illusztráció  (Radiological Society of North America)

A kutatók szerint a vizsgálataik azt mutatták, hogy a magas vérnyomás ezeket a régiókat egyértelműen érinti.

Azt találták, hogy a probléma miatt csökkent az agy térfogata és az agykéreg felülete, megváltoztak az agy különböző részei közötti kapcsolatok, sőt az agyi aktivitás mértéke is csökkent.

A szakemberek szerint kifejezetten ezeknek a régióknak a vizsgálatával előre meg lehet mondani, kinél alakul ki gyorsabban memóriavesztés és demencia. Az eredmények segíthetik a precíziós gyógyászatot.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a 30 ezer önkéntes többsége középkorú, fehérbőrű ember volt, így elképzelhető, hogy eredményeiket más csoportokra még nem lehet általánosítani.

 

Kiemelt kép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!