Akiknek rémálom a tavasz – pollenallergiások kálváriája

2023. 03. 31.
Forrás: greendex.hu
Itt a tavasz, végleg beköszöntött a jó idő, mindenhol virágzásnak indultak a fák, bokrok, növények. Azonban a természet ébredése nem mindenkinek csoda, a pollenekre allergiások számára ez az időszak felérhet egy rémálommal. Ráadásul az enyhe téli időjárás miatt sokszor már jóval március előtt elkezdődhet a szenvedés.

Általában a szélbeporzású növények okozzák a panaszokat, hiszen a szél mindenhová elszállítja a könnyű kis pollenszemcséket. Megtapadnak a bőrön, a ruhán, a tárgyakon, bejönnek a lakásba az ablakokon keresztül, szinte egész nap irritálva a pollenérzékenyeket.

A rovarbeporzású fák pollenjei általában nehezebbek, nem szállnak olyan mennyiségben a levegőben, ezért ritkábban okoznak panaszokat.

A korán virágzó, barkás növények szezonja általában február végén, március elején – enyhe teleken akár korábban – elkezdődik, aztán áprilisban, májusban és júniusban a különböző fűfélék pollenjei uralkodnak a levegőben, a gyomnövények pedig júliustól vagy augusztustól virágoznak.

Melyek a leginkább allergén növények a tavaszi időszakban?

Nagyon erős allergén az égerfa, a mogyoró és a nyírfa pollenje, ezek okozzák a legtöbb és legerősebb panaszokat. A kőris, a platán, a tölgy, a fűz és a nyárfa mérsékelten allergén.

pexels.com

Hogyan lehet felkészülni az allergiaszezonra? 

Tekintettel arra, hogy az apró pollenszemcsék óriási távolságra eljuthatnak, teljesen elkerülni nem lehet őket, de meg kell próbálni minimálisra csökkenteni a velük való találkozást.

  • A belső terekben a klímaberendezésekbe szerelhető pollenszűrőkkel, a külső környezetünkben pedig gyomirtással, fűnyírással, az allergiát okozó fák kivágásával csökkentsük a koncentrációt!
  • Mivel a pollenkoncentráció reggel 6 és déli 12 óra között a legmagasabb, lehetőleg ne tartózkodjunk ebben az időszakban a szabadban!
  • Kerüljük a szabadtéri munkavégzést, sportolást!
  • Használjunk maszkot a pollenek kiszűrésére!
  • A lakásunk, autónk ablakait tartsuk zárva, hajnalban vagy késő este szellőztessünk, amikor már kisebb a koncentráció a levegőben!
  • A nap folyamán a hajunkba ragadt nagy mennyiségű pollent az esti hajmosással távolítsuk el!
  • Napközben folyó vízben többször mossunk kezet, majd arcot!
  • A pollenek megkötésére használjunk krémet az orrnyílások környékén!
  • Fiziológiás sóoldattal mossuk ki az orrnyílásainkat!
  • Szemtünetek esetén használjunk napszemüveget és műkönnyet!
  • Ne fogyasszunk propoliszt, mézet, virágportartalmú készítményeket és gyógynövényteákat!

Specifikus immunterápia

Az egyetlen kezelési mód, amely az allergiát kiváltó okra hat, az immunterápia, ám sajnos ez sem használ mindenkinek. Ezzel a módszerrel – akinél működik – megelőzhetjük az allergiás tünetek kialakulását.

A pontos kiváltó ok csak részletes tesztek összevetésével állapítható meg. Mindenekelőtt alapos allergiavizsgálat szükséges. A kezelés sajnos hosszadalmas, költséges, és számos mellékhatása lehet.

Keresztreakciók

Bizonyos gyümölcsök, zöldségek vagy fűszernövények allergénszerkezete hasonló lehet egyes virágporokéhoz, így a fogyasztásuk ugyanolyan allergiás tüneteket okozhat, mint maga a pollen.

Ennek az a veszélye, hogy orális allergia szindróma is kialakulhat, amely gégeödémával járhat, életveszélyes állapotot idézve elő.

allergiakozpont.hu

Milyen gyógyszerekkel lehet enyhíteni a kialakult tüneteket?

Számos biztonságos és szinte mellékhatások nélküli gyógykészítmény áll már az allergiások rendelkezésére. Ezek közül a legismertebbek az antihisztaminok, amelyek tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is elérhetőek, és az orrdugulást leszámítva enyhítik a szénanátha tüneteit.

A dekongesztáns hatóanyagú készítmények orrdugulás ellen hatékonyak, mivel összehúzza az ereket az orrban, ezáltal csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát. Ezeket azonban szigorúan tilos 1-2 hétnél tovább használni, ugyanis krónikus orrdugulást okoznak.

A pollen okozta tartós orrdugulásnak hatékony gyógyszerei a szteroidtartalmú, vényköteles orrspray-k, melyek csak helyileg hatnak, és a közhiedelemmel szemben a szervezetre nincs káros hatásuk.

pexels.com

Tavasszal virágzó növények

  • Éger:  Enyhe időben már februárban vagy akár január végén is virágzásnak indulhat, de márciusban már biztosan számíthatnak kellemetlen tünetekre az égerfa pollenjére érzékenyek. Virágzása április végéig, május elejéig is eltarthat.
  • Mogyoró: Szélbeporzású, barkájának pollenjei az enyhe téli időjárás miatt mostanában már decemberben is kínozhatják az allergiásokat, de februártól mindenképpen készíthetik a zsebkendőket az erre érzékenyek. A virágzás március hónapban tetőzik, és egészen április végéig is eltarthat. 
  • Kőris: Általában szélbeporzású, de a virágos kőrist rovarok porozzák be. A kőris bőségesen és hosszan virágzik, néhány fajtája akár már februárban is elkezdheti szórni a pollenjeit. A rovarbeporzású fajták leginkább áprilisban virágoznak, ám ezek ritkábban okoznak tüneteket, mivel a pollenek nem szállnak úgy a szélben. A kőrisre érzékenyek újabb mélypontja május környékén várható, amikor a mediterrán térségből behurcolt olajfák kezdik meg virágzásukat.
  • Közönséges nyír: Pollenszórása márciustól májusig várható, áprilisi tetőzéssel. Egyetlen barkája hatmillió virágporszemet is termelhet, ezért a nyírfasorok, a nagyobb állományok jelentős gondot okozhatnak az allergiásoknak. 
  • Platán : Allergiás reakciókra leginkább áprilisban és májusban számíthatunk, amikor a termésről és a levelekről szóródó kis szőröcskék irritálhatják a szemet, az orrot, a fület és a torkot.
  • Tölgy: Pollenje erősen allergén, de szerencsére a szezonja viszonylag rövid, illetve a városokban a pollenkoncentráció is mérsékelt marad. Virágzása április és május közé esik, ilyenkor érdemes elkerülni az erdőket.

pexels.com

  • Fűz: Elsősorban rovarok porozzák be a virágaikat, de a pollent a szél is szállítja, így okozva allergiás panaszokat az érzékenyeknek. Barkája a jól ismert húsvéti barka, amelyet csak zárt állapotban érdemes beltérbe vinni, különben eláraszthatja pollennel a lakást. A fűzfára érzékenyek márciustól május végéig számíthatnak kellemetlenségekre.
  • Nyár: A közhiedelemmel ellentétben nem a nyár elején megjelenő repítőszőrös, vattaszerű termése okozza az allergiás tüneteket, ez „csupán” mechanikailag ingerelheti az orrot. Virágzása és pollenszórása legfőképpen márciusra tehető, ami április végéig is eltarthat, ilyenkor kell valódi allergiás tünetekkel számolnunk. 
  • Pázsitfűfélék: Tekintettel arra, hogy rengeteg faj tartozik ide különböző virágzási időzítéssel, a pázsitfűfélék pollenszezonja hosszú ideig tart, és a pollenek már áprilistól kínozhatják az rájuk érzékenyeket.

 

Kiemelt kép: freepik.com 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!