A meddőség a legtöbb esetben visszafordítható

Forrás: Pharma Online
Világszerte egyre több pár találkozik azzal a mellbevágó mondattal: “sajnálom, ön meddő”. Ez pedig sokak számára azt jelenti, hogy innentől más lehetőségük nincs, mint bízni abban, hogy legalább a lombikprogram működni fog. Holott a meddőség ténye koránt sincsen kőbe vésve. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a segítségünkre.

A remény

Nagyon sokszor hallhatjuk, hogy a remény hal meg utoljára, ami akár kapaszkodót is jelenthet, de konkrét segítséget sajnos nem.

A meddőség kérdéskörénél azonban tisztázni kell, hogy pontosan miről is van szó, és mi váltja ki az állapotot, mert ez a két tényező sokszor rámutat arra is, hogy a reménykedésnél lényegesen többet is tehetünk.

A meddőség orvosi kifejezés, amit hajlamosak vagyunk véglegesnek értelmezni, holott ez nem feltétlenül igaz, sőt, az esetek többségében nem az!

Meddőnek az a pár számít, ahol rendszeres normál, védekezés nélküli nemi élet mellett egy év alatt sem fogan meg gyermek. A meddőség tehát állapot, nem betegség, és közel sem végleges!

freepik.com

Változtatás

Ahhoz, hogy lássuk, mi magunk is igen sokat tehetünk a meddőség ellen, azzal is foglalkoznunk kell, hogy mik a leggyakoribb tényezők, melyek ezt az állapotot létrehozzák.

Kezdjük rögtön a véglegessel: abban az esetben, ha genetikai tényező áll a meddőség mögött, sajnos tehetetlenek vagyunk – de ez a legritkább eshetőség.

Előfordulhat, hogy a meddőség mögött betegség húzódik meg, ezt jellemzően jól lehet kezelni a megfelelő szakember bevonásával.

Meglepő, de az esetek többségében a meddőség hátterében hiányállapotok, vagyis tápanyaghiányok húzódnak meg – ezek ráadásul később betegségeket is generálhatnak, mondja dr. Angyal Géza.

 A tápanyagok a test üzemanyagai, vagyis, ha nem megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, a test működése szenved csorbát. Mivel a szervezetünk elsődleges célja az életben maradás, így a tápanyaghiányok következtében azok a funkciók sérülnek elsőként, amik ehhez nem feltétlenül szükségesek.

Adott esetben ez a haj töredezettségét okozza, bőrszárazságot, a körmök állapotának romlását, de sajnos a szem, az izomzat, sőt, a termékenység is ehhez a körhöz tartozik.

De hát...

Mivel szinte a csapból is az folyik, hogy éljünk egészségesen, és a jelen kor szépségideáljának eléréséhez is rendszeres mozgás kell – amit népszerűsítenek is minden lehetséges platformon –, így ma már az egészséges életmód elérése nem is olyan távoli dolog.

Sajnos azonban a megfelelő tápanyagellátottság és az egészséges életmód nem következnek egymásból.

A mozgás és a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás alapkövetelmény, ezek nélkül nem lesz normál tápanyagellátottsága a szervezetnek.

Azonban azzal is számolni kell, hogy a környezeti hatások – tömegtermelés, vegyszerezés, légyszennyezettség, stb. – az élelmiszerek tápanyagtartalmára is rányomják bélyegüket, így az az utóbbi néhány évtizedben drasztikusan, akár 50%-kal is csökkent.

Vagyis a tápanyagpótlás más formái is nagyon sok esetben szükségessé válnak.

pexels.com

Ebben lehet nagy segítség egy jól megválasztott terhesvitamin – aminek szedését ma már a szakemberek zöme javasolja is.

Csakhogy a kínálat hatalmas, míg a hatékonyság nagyon hullámzó. Az anyagokat ugyanis nem csak bejuttatni kell, azok hasznosulása is kiemelt jelentőségű. Olyan várandósvitamint válasszuk, amely szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot.

Ezzel két oldalról is támogatjuk a hasznosulást. Egyrészt a komplexitás gondoskodik arról, hogy az egyes anyagok segítsék mások felszívódását (mint a cink és a réz, a vas és a C-vitamin, vagy éppen a kalcium és a magnézium kapcsolata esetében).

A szerves kötések (ezek jellemzően a -citrát és -glükonát kötési formákat jelentik) pedig akár 80%-kal is jobb hasznosulást tesznek lehetővé, mivel a szervezetnek így kevesebb átalakítást kell végrehajtania a bevitt anyagokon.

A várandósvitaminok esetében nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a terhesség során az egyes trimeszterek tápanyagigénye nem azonos: az első trimeszter nem ugyan azokat a tápanyagokat és nem ugyan olyan mennyiségben igényli, mint a második, vagy akár a harmadik trimeszter.

Vagyis a várandósvitaminnak ezt a tagolt igényrendszert mindenképpen figyelembe kell vennie!

 

Kiemelt kép: stock.adobe.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!