A leggyakoribb hibák a cukorbetegség kezelésében

Forrás: Pharma Online
A cukorbetegség terápiája igen összetett, melyben nagy szerepe van az orvos szakértelmének, valamint a beteg együttműködésének. Könnyű kisebb-nagyobb hibákat véteni, ezért dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, hogy ezek közül melyek a leggyakoribbak.

Csak a gyógyszerre/inzulinra támaszkodik

Szinte az összes olyan krónikus betegségnél, melynek kezelésében (és prevenciójában) a gyógyszeres kezelés mellett nagy szerepe van a megfelelő életmód követésének, nagyon gyakori hiba, hogy ez utóbbiról nem vesznek tudomást, hanyagolják és egyedül a tablettáktól várnak segítséget.

pixabay.com

Pedig a cukorbetegség olyan állapot, melynek kezelése során igen nagy hangsúlyt kap a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás, hiszen ezek segítségével jelentős hatást lehet gyakorolni az inzulin- és a vércukorszintre (sőt, 2-es típus esetén az életmódterápia fő terápiás eszköz, a gyógyszer/inzulin “csupán” kiegészítés).

Éppen ezért, ha valaki cukorbeteg, nagyon fontos, hogy figyeljen oda az életmódjára, ugyanis e nélkül nem lehet tartós eredményeket elérni!

Rosszul tárolja a készítményeit

Minden gyógyszernek van tárolási útmutatója, ennek ellenére meglepően sokan vannak azok, akik rosszul tárolják a cukorbetegségre használt készítményeket. A legérzékenyebb az az inzulin, melyet óvni kell mind a túl hidegtől, mind a túl melegtől, valamint a közvetlen napfénytől is.

Ez otthon könnyebben kivitelezhető, ám, ha valaki pl. nyaralni megy akkor már több fejtörést szokott okozni.

“Az inzulintartalmú injekciókat felbontás előtt hűtőszekrényben kell tartani. Kivétel után meg kell várni, hogy szobahőmérsékletű legyen, csak akkor lehet alkalmazni. Ha már használatban van, akkor végig szobahőmérsékleten (max. 25-28 °C között) tárolandó, maximim egy hónapig”, mondja a diabetológus.

pexels.com

Nem konzultál betegség esetén

Különböző betegségek is befolyásolhatják a vércukor szintjét, éppen ezért, ha lázzal, hányással, hasmenéssel járó panaszai vannak, konzultáljon orvosával, mivel könnyen lehet, hogy a betegség idejére más terápia szükséges.

Ez abban az esetben is igaz, ha új gyógyszereket kezd el szedni. Hogy vajon kölcsönhatásba léphetnek-e a diabéteszre használt készítményekkel, arról is érdemes érdeklődnie kezelőorvosánál! Sajnos ezt sokszor a betegek elfelejtik.

Nem fordít kellő figyelmet a lábaira

A cukorbetegség egyik igen gyakori szövődménye a neuropátia, a diabéteszes láb. Mivel ekkor a fájdalomérzet csökken, ráadásul a magas vércukorszint és a csökkent védekezőképesség miatt a kórokozók is könnyen elszaporodhatnak, meglehet, hogy nem veszi észre azt, ha sérülés, seb keletkezik a lábán (akár csak egy cipőben lévő apró, ám hegyes kavics miatt).

Ha nem fertőtleníti és nem kíséri figyelemmel a gyógyulást, akkor ebből a kis sebből súlyos lábszárfekély is lehet, amit a lábamputációk egyik fő okaként tartanak számon.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy cukorbetegként mindig szánjon időt lábai átnézésére, még akkor is, ha nem történt sérülés, hívja fel a figyelmet dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Kiemelt kép: pixabay.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!