Edzéstippek tavaszra

Akár most kezdjük el megvalósítani újévi fogadalmunkat és húzunk edzőcipőt, akár már része az életünknek a mindennapos testedzés, nem árt, ha kikérjük egy szakember véleményét – például a sportolást segítő gyógyszertári készítményekről. Dr. Komáry Gábor, a kecskeméti Hunyadi János Gyógyszertár gyógyszerésze nemcsak farmakológiai szakemberként, de gyakorlott futóként is tudja, hogyan érdemes „doppingolni”, ha edzeni kezdünk.

Milyen vitaminokkal érdemes magunkat felkészíteni vagy karbantartani, ha összeállt a tavaszi edzésterv?

Dr. Komáromy Gábor gyógyszerészFontos leszögezni, hogy maga a sport a legerősebb vitamin. Ha hozhatok egy személyes példát, én ezzel doppingolom magam, ez az, ami segít, hogy helyt tudjak állni a mindennapokban. Ezért tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek a mozgást.

Ettől függetlenül valóban érdemes bizonyos vitaminokat szedni, télen a C- és a D-vitamin volt a szezonális sláger, ezeket nem érdemes tavasszal sem teljesen elhagyni.

Közvetlenül mozgás előtt egy fél órával én magnézuimtartalmú táplálékkiegészítőt veszek be, ezzel elkerülhető az izomgörcs, lábikragörcs, ami nem ritka a még hideg reggeli vagy esti időszakban.

A magnéziumra azt szokták mondani, hogy a harántcsíkolt izomszövet vitaminja.

Magnézium, kálium, kalcium – mindegyiknek szerepe van az energiatermelésben, izomműködésben, különösen idősebb korban érdemes a bevitelükre odafigyelni, de a rendszeresen sportolók számára is fontos a jelenlétük a szervezetben.

Mi a helyzet a bemelegítő krémekkel?

Minden sporttevékenység előtt a legfontosabb a nyújtás, a bemelegítés. Nagyon lényeges, hogy felkészítsük a vázizomzatunkat a fokozott megterhelésre, mert így elkerülhetjük a húzódást, szakadást.

Ezek a készítmények általában mentol- és kámfortartalmuknak köszönhetően vérbőséget okoznak, így kellemesen ellazítják az izmokat, egyben felkészítik őket arra, hogy adaptálódjanak a nagyobb igénybevételhez.

freepik.com

Mit tanácsol annak, aki most kezd hozzá a rendszeres sportoláshoz, de nem akar kimagasló eredményeket elérni, csak az egészsége megőrzése érdekében szeretne mozogni egy kicsit?

A legfontosabb elv a fokozatosság. Ne akarjunk egyből hosszú kilométereket futni vagy úszni, a rövid távok és a szerényebb célok is adhatnak elég örömöt és kihívást. Készítsünk hosszú távú tervet, esetleg konzultáljunk tapasztaltabb sporttárssal, és ne tűzzünk ki irreális célokat magunk elé.

Egy orvosi konzultáció sem elvetendő ötlet, még akkor is hasznos, ha makkegészségesnek tudjuk magunkat – egy alapos szűrővizsgálat sosem árt. Ha sportról van szó, mindenki először a kardiológiai kockázatokra gondol, pedig egy bokasüllyedés, lúdtalp is komoly problémát jelenthet, ha nem diagnosztizálják időben.

Persze belehalni nem lehet, de tönkremehet tőle a térd vagy a csipőízület.

Apropó, ízület, megoszlanak a vélemények arról, hogy mi tesz jót neki, és mi nem, például a futásról hallani ezt is, azt is. Ugyanakkor rengeteg porcerősítő, kopásgátló készítmény van a gyógyszertárakban, ezek mennyire hatásosak?

A sporttevékenység, ha jól végezzük, önmagában nem káros az ízületeinkre. De ha valakinek már kicsit megkoptak az ízületei, fájdalmat érez sportolás közben, akkor érdemes táplálékkiegészítőket szednie.

A teljesen elkopott porcfelületet már nem lehet pótolni, de a kis kopásokon lehet segíteni, a porcok között lévő folyadék, a hyalint termelődése stimulálható ezekkel a készítményekkel.

freepik.com

Volt idő, amikor azt hittük szigetelőszalagokba gabalyodott villanyszerelők lepték el a sportpályákat, de mára már megszokhattuk a színes kineziológia csíkokkal ékesített sportolókat. Mi ennek a lényege, az öntapadó színes csíkok valamiféle gyógyhatású készítményt tartalmaznak?

Nem, a kineziológiai csíkokban a ragasztóanyagon kívül nincs hatóanyag, a krónikus fájdalom, izom- és ízületi rendellenességek mérséklésére alkalmazzák őket. A felhelyezett csík stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését.

Az alkalmazással azonban nem érdemes otthon próbálkozni, inkább bízzuk szakemberre a csíkok felhelyezését.

 

Kiemelt kép: stock.adobe.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!