Meglepő eredményre jutott egy, a prosztatarákot vizsgáló kutatás

Forrás: hvg.hu
Hosszú távú kutatási eredmények szerint a lokalizált prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknak nincs feltétlenül azonnal szüksége sugárterápiás vagy műtéti kezelésre, a betegséget a legtöbb esetben elegendő kontrollvizsgálatokkal nyomon követni.

A New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent eredményeket az Európai Urológiai Társaság múlt szombati milánói konferenciáján ismertették a kutatás szerzői.

Freddie Hamdy, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, nem kell pánikba esnie és hirtelen döntést hoznia a kezelés jellegéről annak, akiről kiderül, hogy lokalizált prosztatarákja van, mert az esetek többségében van idő gondosan megfontolni, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat egy-egy kezelési mód.

unsplash.com

Hozzátette, hogy bizonyos – ritkább – esetekben, amikor a betegség már előrehaladottabb stádiumban van, vagy ha a páciens magas kockázati csoportba tartozik, akkor elkerülhetetlen a sürgős kezelés.

A brit kutatás során több mint 1600, kizárólag a prosztatára korlátozódó daganatos elváltozással diagnosztizált férfi esetét követték nyomon, akiket véletlenszerűen osztottak be sugárterápiás kezelésre, műtétre, valamint rendszeres kontrollvizsgálatokra.

A kutatást 1999-ben kezdték, és 15 évvel később arra a megállapításra jutottak, hogy a kontrollvizsgálatos csoportban az esetek 9,4 százalékában, a műtéten átesettek 4,7 százalékában és a sugárterápiás csoport 5 százalékában terjedt tovább a rákos elváltozás.

Elhalálozást a betegség miatt a kontrollvizsgálatos csoport 3,1 százalékánál, a műtétes csoport 2,2 százalékánál és a sugárterápiás csoport 2,9 százalékánál jegyeztek fel, ami statisztikailag nem szignifikáns különbség.

A kutatók kiemelték, hogy manapság már sokkal hatékonyabb eszközökkel tudják monitorozni a prosztatarák esetleges változását, mint amikor a vizsgálatot elkezdték.

freepik.com

Jelenleg egyre pontosabb képet adó MRI-vizsgálatok és genetikai tesztek eredményeire támaszkodva tudnak döntést hozni a szükséges kezelésekről.

Hamdy kiemelte, hogy a vizsgálat során azt látták, hogy a három különböző megközelítéssel tíz év elteltével eltérő volt a rák továbbterjedésének üteme, és ez alapján arra számítottak, hogy 15 év múlva ez a különbség már észlelhető lesz a túlélési arányokban is, de végül nem ez történt.

A kutató szerint az elváltozás terjedése önmagában nem jelzi előre azt, hogy a prosztatarák a páciens halálát is okozza.

 

Kiemelt kép: unsplash.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!