Az öregedés lehet fájdalommentes is!

Forrás: Sherlock Rehab
Az öregedés egy természetes folyamat. Mindannyian tudjuk és látjuk, hogy elmúlnak felettünk az évek, és érthető, hogy ezzel a ténnyel kellemetlen szembesülni. Elfogadjuk, hogy ráncosodunk, őszülünk és azt is, hogy idős korunkra gyengébbek leszünk. Azonban abbéli félelmünk, hogy ez a természetes folyamat fájdalommal fog járni, irreális.

A félelem és fájdalom ördögi köre

Amikor valami pozitívban hiszünk, például a gyógyulásunkban, az agyunk fájdalomcsillapító rendszerei aktiválódnak, és dopaminfröccsöt kapunk. Ennek fájdalomcsillapító hatása van és elégedettséget eredményez. Ezt nevezzük placebohatásnak.

Ezzel ellentétben a félelem olyan agyterületeket aktivál, amelyek fokozzák a fájdalomérzetet, ez a nocebohatás.

freepik.com

Ezt az összefüggést Alan Gordon pszichoterapeuta, a Los Angeles-i Pain Psychology Center alapítója így fogalmazta meg:

„A félelem az üzemanyag, amely életben tartja a krónikus fájdalmat.”

Tévhitek az öregedéssel kapcsolatban

Számos hiedelem él, melyek tudományosan megalapozatlanok, ám mégis beépültek a társadalom tudatába, és sokszor tényként kezeljük őket. Ezek közé tartozik számos öregedéssel kapcsolatos hiedelem is, mint például:

  • Az öregedéssel járó kopás fájdalmas.
  • 50 felett már normális, hogy fájdalmaink vannak.
  • A fájdalom idővel rosszabbodik.
  • A fájdalmat meg kell szokni.

Ez csak néhány példa, ám mégis sokat elmond arról, hogyan állunk az öregedés folyamatához. Emellett azt is érdemes tudni, hogy a modern kutatások megdöntötték ezeket a tévhiteket.

Az alábbi ábra jól szemlélteti, hogy lehet ízületi kopásunk fájdalommentesen és lehet fájdalmunk ízületi kopás nélkül is!

Sherlock Rehab

A félelem lerövidíti életünket

A félelem és fájdalom összefüggésével több kutatás is foglalkozott, egyikből kiderül, hogy a hetven év felettiek többsége azt hiszi, idős korban fájdalomban élni természetes.

Egy másik vizsgálat során azonban arra jöttek rá a szakemberek, hogy azok, akik idős korukban pozitívabban állnak az öregedés folyamatához – nem pedig félelemmel -, jobb egészségi állapotban voltak, és átlagosan hét és fél évvel tovább is éltek, mint a negatív önképpel rendelkező azonos korú csoportok.

Becca Levy, Ph.D., a Yale Egyetem kutatója állítja:

“Még ha nem is vagyunk tudatában, a társadalomból átvett, az öregedéssel kapcsolatos negatív hiedelmek éveket vághatnak le az életünkből.”

Ha az öregedés fájdalommentes, miért lesz egyre több panasza egy idős embernek?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha a fentiek alapján az öregedés fájdalommentes lehet, akkor miért van az időseknek egyre több panaszuk?

Ha testünket trauma éri, elindít egy regenerációt. Ha olyan nagy a trauma, hogy a test nem tudja meggyógyítani magát, a gyógyulásnak szövődményei lesznek, amik panaszokhoz vezetnek.

Minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel lesz balesete, műtétje. Minél több balesetet szenved valaki, annál nagyobb eséllyel lesz kompenzációból adódó krónikus fájdalma.

Szóval, nem azért lesz valakinek időskorában több panasza, mert a fájdalom “korral jár”, hanem mert többször van esélye megsérülni a testnek.

freepik.com

Összegezve tehát:

Az időskori fájdalomban rendkívül nagy szerepet játszik a téves hiedelmekbe vetett  hit, és a fájdalomtól való félelem. Az öregedés természetes, a test elhasználódásával pedig együtt jár az erőtlenség, az ősz haj és a ráncok, azonban a fájdalom nem feltétlenül.

Amennyiben fájdalmat tapasztal, érdemes a dolgok mögé nézni, és megkeresni azt a korábbi traumát, ami a jelenlegi fájdalmat generálja. Kezelésével idős korban is élhet fájdalom nélkül!

 

Kiemelt kép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!