Bőrvédelem a hidegben

Száraz, érdes, kirepedezett, feszül, cserepes. A téli időjárás nemcsak a hangulatunkra van kedvezőtlen hatással, de a bőrünket is megviseli, különösen a vékony és érzékeny hámréteggel rendelkező kezet és az ajkakat. A fűtött helyiségek kiszárítják az amúgy is megviselt hámréteget, van, akiknél az ekcéma is megjelenik. Kézenfekvő megoldás a krémek, kenőcsök, ajakápolók használata, de ezek nem mindegyike hatékony, sőt... Polgár Nórát, a szombathelyi Fekete Sas Gyógyszertár szakgyógyszerészét kértük meg, hogy segítsen eligazodni a hidratáló és zsírozó kozmetikumok világában.

Polgár Nóra szakgyógyszerészA téli bőrszárazság mindenki számára ismert jelenség, de tulajdonképpen mi ennek az oka?

A bőrünk az évszakokkal együtt változik, télen más lesz a hőellátásunk, a hőháztartásunk, az arcunkat, kezünket a szél is kifújja, otthon pedig beindul a fűtési szezon, amivel a bőrünk megint csak folyadékot veszít, ráadásul nem is iszunk, hidratálunk annyit, mint nyáron.

Így a bőrünket védő hidrolipidréteg is gyengül, és a felhám védtelenné válik.

A kézfertőtlenítő szerek, amelyek a Covid idején lettek népszerűek, és egyébként nagyon ajánlottak, a bőrnek sajnos nem használnak, ahogy a sima kézmosás sem. Ráadásul a víz keménysége, pH-értéke is fontos tényező lehet, ha bőrszárazságról beszélünk.

Kézkrém, testápoló, ajakbalzsam – ezek elengedhetetlen kellékei a téli hónapoknak, kortól, nemtől függetlenül. De mindannyian tapasztaltuk már, hogy van, ami csak rövidtávú megoldást jelent, és van, ami sokáig használ. Mi okozza a különbséget a kozmetikumok hatékonyságában?

Az, hogy kinek mi használ, részben egyéni sajátosság, és nagyban függ a bőrtípustól, de az biztos, hogy érdemes olyan dermokozmetikumokat választani, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, mert ezek sokkal jobban kímélik a bőrt.

Ez igaz a tusfürdőkre ésa samponokra is, melyek sokszor „papíron” krémeket és olajokat tartalmaznak, de ezeknek a hatásfoka erősen megkérdőjelezhető, lévén a szappanfélék lényege a zsíroldás, a krémeket és olajokat pedig pont azért használjuk, hogy pótoljuk az elhasználódott lipidréteget.

freepik.com

Mi a helyzet az ajakbalzsamokkal?

Ezeknél a legnagyobb problémát az okozza, hogy kialakulhat egyfajta függőség, mivel ezeknek a többsége vazelin alapú, kőolajszármazékokat és tartósítószereket tartalmaz. Amíg használja az ember, addig segít, de amint abbahagyja, az eredetinél is rosszabb állapotba kerül a bőr, ezért egyre gyakrabban és gyakrabban akarja használni. Ördögi kör.

De akkor mi a megoldás?

Megint csak a természetes alapanyagokat tudom javasolni, a natúrkozmetikumokat, ezek sokkalinkább bőrazonosak, hasonlítanak a bőr saját maga által termelt faggyúösszetételéhez.

Válasszunk parabén-, illat- és színezékmentes, hipoallergén termékeket. Persze sokszor nehéz a csomagolásról megállapítani, hogy melyik készítmény valójában mit is tartalmaz, de ha előzőleg tájékozódunk az interneten, akkor nem kell sokáig keresgélnünk a megfelelő hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumot.

Persze az a legjobb, ha egy felkészült szakember van a segítségünkre, amire egy gyógyszertárban mindig számíthatunk.

stock.adobe.com

Van, akinél a téli időjárás hozza ki az ekcémát, amit nehéz gyógyítani...

Az én szememben az ekcéma egy hajlam, krónikus betegség, amit megfelelő, rendszeres bőrápolással kordában lehet tartani. Szakkifejezéssel élve atópiás dermatitisz, aminek vannak fellángolási és nyugvó időszakai.

A fellángolási időszakban a bőr kipirosodik, gyulladt, fáj, viszket, ilyenkor szoktak terápiaként szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő krémeket felírni. Ha elmúlik a baj, akkor a tünetmentes időszak meghosszabbítására proaktív megelőzést alkalmazzunk.

Ebben a fenntartó szakaszban a bőrt folyamatosan hidratáljuk bőrpuhító, lipidben gazdag készítményekkel. Az ekcéma olyan probléma, amely folyamatos odafigyelést igényel.

Általános javallat, hogy a különösen érzékeny bőrűek konzultáljanak bőrgyógyásszal, így elkerülhetők az esetleges kellemetlen mellékhatások is, melyeket a nem megfelelő kozmetikumok használata válthat ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!