Szulák Andrea: „Nyitott szemmel járom a világot”

2023. 02. 19.
Forrás: Kalmár András
Szulák Andreát jó nézni. És persze hallgatni – önálló koncertjein, vagy olyan nagyszabású musicalek főszerepeiben, mint a Chicago vagy a Nyomorultak. De ha az ünnepek alatt előkerült otthon az Activity, arról is ő jutott eszünkbe, ő vitte sikerre talán minden idők legsikeresebb tévés vetélkedőjét. A beszélgetős műsorára is sokan emlékezhetnek, hiszen jól tud és jó is vele beszélgetni.

A fővárosi színházak tele vannak Brecht-bemutatókkal, ti is épp a Koldusoperát próbáljátok. Mit gondolsz, a nagy csillogó musicalek helyett most a közönség is inkább ilyen jellegű zenés darabokra vágyik?

Brecht mindig aktuális, és mindig lehet aktualizálni, a közönséget pedig a zenés produkciókkal lehet becsalogatni a komolyabb üzenetű darabokra is. A színház, a repertoár mindig reflektál az adott korszak hangulatára, Brechtnél pedig mindig jelen van a szociális érzékenység, a nyomorral, a háborúval való szembenállás, és ennek sajnos most is van aktualitása.

Ugyanakkor ez egy vidám előadás lesz, mert amikor a saját nyomorunkon tudunk mulatni, az nagyon felszabadító tud lenni. Persze ennek a műnek is komoly üzenete van, de a zene, a humor, az irónia és az önirónia feloldozást hoz a nehéz pillanatokból.

A nagyszabású, Broadway-musicalekben érzed otthon magad, vagy az ilyen füstös, karcos, törtfényű darabok fognak meg inkább?

Nehéz kérdés, azt gondolom, hogy azokat a Broadway-darabokat, amik az alkatomhoz és a hangi adottságaimhoz passzolnak – talán egy-két kivétellel –,már mind eljátszottam. Sosem vágyódtam szerepek után, nincsenek szerepálmaim, én a játékot szeretem, amikor avatott kezű rendezők valami olyat álmodnak a színpadra, amiben én egy nagyon jól működő, olajozott csavar tudok lenni.

Hogy ez komoly, tragikus, vidám vagy zenés, voltaképpen mindegy. Nem az individuum az, ami ilyenkor bennem munkálkodik, hanem a játékos ember, aki szeret csapatban lenni.

Énekesként nagyon sokszorvagyok egyedül a színpadon, ezek amolyan „one-woman show-k”, és talán ezért is van, hogy iszonyatosan üdítő és inspiráló, amikor csapatban lehet valamit alkotni. Ez ajándék.

Ha már szóba hoztad a show-t, azért voltak neked rendkívül sikeres one-woman show-id a tévében, akár az Activity vagy a Szulák-show. Ez nem hiányzik?

Nem.

Pedig nagyon sok médiaszemélyiség talált magának új műsorformákat az interneten, akár videó, akár podcast formában, hiszen a beszélgetős műsorok – az olyanok is, amiket te csináltál – kiszorultak a tévéből.

Olyan emberek lépnek át ezekre a felületekre, akikben van valamiféle önfelmutatási kényszer. Én ezt gazdagon kiélem a színházban és egyéb pódiumszínpadokon, mint aktív előadóművész szinte 0-24-ben jelen vagyok.

Nincsenek lekötetlen vegyértékeim és nincsenek olyan kiéletlen közlendőim, amik azért kiáltanak, hogy legyen saját podcastem vagy valamiféle műsorom az interneten. Ez nekem nem hiányzik, és az általad említett tévéműsorokban is inkább a csapatjátékot szerettem, azt a fajta közösségi munkát, amitől a műsor végül sikeressé tudott válni.

Azt mondtad, nincsenek szerepálmaid, de az sem fordulhat elő, hogy a Broadwayn vagy a világ egy másik szegletében látsz egy izgalmas zenés darabot, és azt mondod, hogy ezt meg kéne csinálni itthon is, mert azt érzed, lubickolnál benne?

Az a baj, hogy én már annyi mindent láttam és csináltam is, hogy tisztában vagyok a létrehozás nehézségeivel, tehát hiába szeretném eljátszani, mondjuk, a Sunset Boulevard-ból a nagy dívát, ezt iszonyatosan nehéz lenne létrehozni. Én nem vagyok sem rendező, sem producer.

Azt gondolom, hogy most, hogy már elmúltam 25 éves – néhány perccel –, pontos énképpel rendelkezem.Tudom, mi az, amit meg tudok csinálni, mi az,amit meg merek, és mi az, amit meg szabad. Mert ez sem mindegy.

És ezt nem mindig tudja egy előadóművész eldönteni, és akkor jönnek a szerepálmok, amik aztán szépen elmennek az ember mellett. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy még mindig vannak olyan rendezők és színházigazgatók, akik találnak bennem kiaknázatlan vagy felfedezésre váró területeket, mint például most itt, a József Attila Színházban.

Álmomban nem gondoltam volna, hogy még lehetek Kocsma Jenny, de ezek szerint még akár Júliát is játszhatom...

Beszéltünk a tévézésről, és azért a tévének van az a tulajdonsága, hogy megőriz dolgokat. Ha most Kocsma Jennyt nem veszik fel, akkor ugyanúgy elvész, ahogy a korábbi Koldusopera-előadások, Gombaszögi Ellával vagy Törőcsik Marival. Tudom, a színészek mindig elmondják, hogy ez a pillanat művészete, hogy csak itt, csak most, csak önöknek, de azért szörnyű, hogy nem láthatjuk már a legendás előadásokat, a színészóriások alakításait...

De miért szörnyű? Én úgy vagyok vele, hogy a dolgokat csinálni szeretem.Például – alkatom ellenére – főzni jobban szeretek, mint enni. Persze enni is jó, de a főzés olyan álmodozás, kreativitás, tervezgetés, ízlelgetés, meg persze próbálkozás, ami nem kárpótol semmiért. A végeredmény meg eltűnik pár perc alatt.

Csak olyan ember menjen el színésznek vagy előadóművésznek, aki tisztában van azzal, hogy a mi totemoszlopunk nem marad meg örökre, hanem elporlad, eltűnik. Hamarosan eljön az a generáció, amely csak lexikonok fellapozásával tudja beazonosítani, hogy ki volt Törőcsik Mari. Illúzió azt képzelni – és illúzió arra rágyúrni –, hogy majd emlékezni fognak rám 20-30-40 év múlva. Ha igen, az csodálatos... De nem azért csinálom. Azért csinálom, mert nagyon élvezem, mert ad egy fizikai, lelki, idegrendszeri töltetet, feldob, inspirál, gondolkodtat – és addig sem a más dolgával foglalkozom.

Azt tapasztalom, hogy mostanában az internetnek meg a közösségi médiának köszönhetően nem a magunk dolgával foglalkozunk, hanem a másokéval. És én ebből szeretnék kimaradni.

Képzőművészeti példával élve a mozgókép mégiscsak szobrot állít a színésznek, míg a színház csak mandala.

Igen, de gyönyörű mandala! Olyan, amit érdemes egy életen át színezgetni – és sokan nem is teszik le egykönnyen a ceruzát. Vannak körülöttem olyan csodálatos idős művészek, akik számomra példaértékűen őrzikmeg saját magukat, de hogy az utókorban ki milyen emléket hagy, azt nem lehet kikalkulálni.

Talán nem is érdemes, nem az a lényeg. Az én küldetéstudatom abban merül ki, hogy minden egyes előadást úgy kell megélnem, átélnem, átadnom,hogy lehet, a nézőtéren lesz egy olyan fiatal, aki az én hatásomra választja majd magának ezt a hivatást. És akkor már megérte.

Szóval, én inkább az edukáció felé tolnám a saját jelentőségemet, ha van ilyen. De alapvetően egy önző dög vagyok, és csak az élvezetért csinálom.

Tanulsz a fiatal kollégáktól?

Túlzás lenne azt állítani, hogy tanulok, de megpróbálok lépést tartani. Nem kezelem ufóként az utánam következő generációkat,és imádom, amikor vannak átjárások, amikor bevonnak a saját életükbe, és kitüntető, amikor megkérdezik, hogy szerintem hogyan lehetne bizonyos dolgokat megoldani.

A fiataloktól is és az idősektől is merek tanulni. Nyitott szemmel járom a világot, igyekszem így konzerválni magam, nem a külsőségekkel – persze azzal is –, de csak mértékletesen. Gondolati szinten próbálom megtalálni a helyem ebben a fura mátrixban. És ha sikerül, akkor az jó érzés.

Nyilván nehéz lehet egy nagylány édesanyjaként megszoknod, hogy egyszerre csak egy felnőttel laksz egy fedél alatt.

Baromi jó érzés, hogy most már felnőtt,és nekünk simán mennek az átmenetek. Tudod, mi lesz nagyon nehéz? Elengedni. Tudomásul venni azt, hogy ez már nem az a régi szimbiózis, hanem egyre lazábbak a kötelékek.

Még időnként igyekszem belekapaszkodni egy-egy szálba, de tudom, hogy el kell engednem, hogy ne szívjam el előle a levegőt – ez nehéz és nagyon fájdalmas. De segíteni akarom abban, hogy önálló életet éljen, megálljon a saját lábán, el tudja tartani magát, tőlem függetlenül magabiztos entitás lehessen.

Ez nagy feladat, és hát rettenetes sok szorongás, félelem van bennem. Alapvetően amúgyis egy tigris anya vagyok, tehát bárkinek a torkát elharapom, ha csak csúnyán néz a gyerekemre.De szerintem ez tök normális, én is ezt örököltem, ezt tudom továbbadni.

Őt érdekli valamennyire az előadó-művészet?

Úgy szoktunk fogalmazni, hogy ő a normális a családban. Nagyon nyitott ember, és nem zárkózott el bizonyos kísérletezések elől kisebb korában sem, de most már egészen más irányba érdeklődik. Nem tiltottam és nem is támogattam, látja a szakmám árnyoldalait, látja a napfényes részét is, de hogy ebből mit szintetizál, az az ő döntése. Én csak az a váll vagyok, amire oda lehet borulni, ha gáz van.

Fontos, hogy soha ne legyenek tabuk közöttünk.

Viccesen beszéltél a külsőd konzerválásról, de neked előadóművészként is muszáj esténként ragyognod. Mi a titkod? Torna, diéta vagy...?

Az, hogy elkezdtem szeretni saját magamat, mindennel együtt,úgy, ahogy vagyok. És ettől nincsenek is bennem ilyen becsípődések, hogy nem eszem, nem iszom. Mindent megengedek magamnak, de nagyon mértékletesen.

Járok mozogni, de nem viszem túlzásba. Nagyon szeretek enni, de fele annyit eszem, mint néhány évvel ezelőtt. Nagyon szeretem a finom borokat, de van úgy, hogy hetekig, hónapokig nem iszom alkoholt. Néha szeretek elszívni egy szál cigarettát a kollégákkal egy jó kávézás, beszélgetés közben, de nem vagyok dohányos.

Minden kell, de a mértéket nagyon meg tudom fogni. Korábban megtapasztaltam, hogyha elengedem a lovacskákat, akkor tripla annyi időbe kerül a normál kerékvágásba visszaállítani az életemet.

Most már fegyelmezett vagyok, de hedonista. Egy fegyelmezett hedonista.

 

Fotók: Bulla Bea

Ajánlataink

Nasivin Classic 0.5mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray 10ml
Nasivin Classic 0.5mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray 10ml
2749 Ft
Nurofen Forte 400 mg bevont tabletta 24x
Nurofen Forte 400 mg bevont tabletta 24x
2799 Ft
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
1949 Ft
No-Spa Forte tabletta 24x
No-Spa Forte tabletta 24x
2999 Ft
Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta 30x
Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta 30x
3849 Ft
Apranax Dolo 220mg filmtabletta 30x
Apranax Dolo 220mg filmtabletta 30x
2499 Ft
Rubophen 500 mg tabletta 30x
Rubophen 500 mg tabletta 30x
2229 Ft
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
7499 Ft
Eurovit Oliva-D Forte 3000NE kapszula 60x
Eurovit Oliva-D Forte 3000NE kapszula 60x
3399 Ft
Béres C Komplex 1000 mg C D3 Zn filmtabletta 50x
Béres C Komplex 1000 mg C D3 Zn filmtabletta 50x
3049 Ft
Salvequick tyúkszemtapasz 6x
Salvequick tyúkszemtapasz 6x
899 Ft
Snup 1 mg/ml oldatos orrspray 10ml
Snup 1 mg/ml oldatos orrspray 10ml
2249 Ft
Ibumax 400 mg filmtabletta 30x
Ibumax 400 mg filmtabletta 30x
2329 Ft
Urostemol Femina kemény kapszula 40x
Urostemol Femina kemény kapszula 40x
4799 Ft
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
3349 Ft
Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray 1x10ml
Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray 1x10ml
2199 Ft
Bilobil Intense 120 mg kemény kapszula 60x
Bilobil Intense 120 mg kemény kapszula 60x
7099 Ft
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
3649 Ft
Cebion 100 mg/ml belsőleges oldatos cseppek 30ml
Cebion 100 mg/ml belsőleges oldatos cseppek 30ml
1729 Ft
Diclac Dolo 50mg/g gél 100g
Diclac Dolo 50mg/g gél 100g
3479 Ft
Cartinorm D3 étrendkiegészítő filmtabletta 60x
Cartinorm D3 étrendkiegészítő filmtabletta 60x
12599 Ft
Panthenol külsőleges spray 130g
Panthenol külsőleges spray 130g
3549 Ft
Visine® Rapid 0.5 mg/ml oldatos szemcsepp 15ml
Visine® Rapid 0.5 mg/ml oldatos szemcsepp 15ml
2599 Ft
VITABALANS B12-vitamin 1000 mcg tabletta 100x
VITABALANS B12-vitamin 1000 mcg tabletta 100x
3799 Ft
Flonivin Forte élőflórát és inulint tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula 20x
Flonivin Forte élőflórát és inulint tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula 20x
2699 Ft
Sinupret Akut 160 mg bevont tabletta (20x)
Sinupret Akut 160 mg bevont tabletta (20x)
4199 Ft
Actival Kid gumivitamin gumitabletta (90x)
Actival Kid gumivitamin gumitabletta (90x)
4299 Ft
Béres Vita-D3 2000NE lágyzselatin kapszula (120x)
Béres Vita-D3 2000NE lágyzselatin kapszula (120x)
3049 Ft
Magnisteron tabletta férfiaknak+Simpliq sampon haj (60x+150ml)
Magnisteron tabletta férfiaknak+Simpliq sampon haj (60x+150ml)
5949 Ft
D-vion D3 4000NE tabletta (120x)
D-vion D3 4000NE tabletta (120x)
4249 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!