Élő, egyenes adás a méhből

2011. 01. 04.
Szerző: Szimpatika
„Azt javaslom, végezzünk el egy egészségügyi küretet" – ezt mondja nagyon gyakran a nőgyógyász, ha nem sikerül teherbe esni, ha rendszertelen a menstruáció, ha spontán vetélés, elhúzódó vagy pecsételő vérzés miatt fordulunk hozzá.
A nők pedig kétségbeesnek, nem tudnak aludni, félnek a műtéttől, a műtét eredményétől és következményeitől.
Pedig létezik egy sokkalta biztosabb, kíméletesebb, pontosabb eredményt adó diagnosztikai módszer is. Ezzel elkerülhető a gyakorlatilag vakon elvégzett, ezért tökéletlen, ráadásul bizonyos veszélyeket is hordozó méhkaparás.
Az úgynevezett hiszteroszkópiás eljárás során egy körülbelül öt milliméter vastagságú eszköz segítségével, a hüvelyen át jut el az orvos a méhbe, ahonnan az eszközre erősített kamera segítségével rendkívül éles, nagyított képet kap. Gyakorlatilag élő közvetítést látunk a méhből. Ezzel az eljárással tökéletes, részletgazdag képet kap a nőgyógyász. Elképzelhetetlen tehát, hogy bármiféle elváltozás rejtve maradjon. A hiszteroszkóp segítségével speciális műszereket (kisebb fogókat/csipeszeket) is juttathat az orvos a méhbe, melyekkel könnyen és fájdalommentesen vehet szövetmintát mikroszkópos vizsgálathoz. A diagnosztikai tükrözéssel egyidejűleg kisebb beavatkozásokra is sor kerülhet.

Két betegségcsoportban van a technikának kiemelt jelentősége. Az egyik a meddőség, a másik a rendetlen vérzések. A méhüregben polip, mióma, fejlődési rendellenesség, méhűri összenövés, idegentest okoz leggyakrabban eltérést. Hiszteroszkópia során ezek könnyen felfedezhetők, és az esetek egy részében a talált elváltozás egyidejűleg el is távolítható. Ennek ellenére Magyarországon még ma is a rendetlen vérzés kezelésének leggyakoribb módja a méhkaparás. Pedig a hiszteroszkópiával operálni is lehet. Megfelelően képzett orvos polipot, miómát is el tud ezzel a módszerrel távolítani. Meddőséget, vetélést okozó fejlődési rendellenességet, összenövéseket is meg lehet oldani. Sőt, a megvastagodott méhnyálkahártyát is le lehet választani vele, elkerülvén ezzel a méh eltávolítását.

Mikor javasolt?

-    mióma

-    polip

-    méhen belüli összenövések

-    fejlődési rendellenességek

-    méhnyálkahártya szelektív eltávolítása

-    idegen test ( például: spirál) eltávolítása

Hogyan történik?

A méhűr tükrözéses eljárással történő vizsgálatakor a méhnyak tágítása után vezetik be a kamerával ellátott eszközt. A vizsgálat során a méhüreget széndioxiddal vagy folyadékkal kitágítják, így nyílik mód annak alapos átvizsgálására, illetve gyógyítására. A beavatkozás könnyű altatásban, esetleg érzéstelenítéssel történik. Körülbelül tíz-tizenöt percig tart, és a mély altatásban történő hasi műtétekkel ellentétben, a beteg még a beavatkozás napján hazamehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!